Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Matolcsy: Magyarország új növekedési terve az újraiparosításra épít

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a válság azokat az államokat bünteti, ahol magas az államadósság.
Magyarország új növekedési terve rendkívül hangsúlyosan épít az újraiparosításra - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján.

A Siker a Kárpát-medencében című előadásában a miniszter hangsúlyozta: ezért született a Wekerle Sándor Terv, a Mikó Imre Terv és az Új Széchenyi Terv, ezek integrációjával jön létre a magyar növekedési terv, amelyről e hónap végén tárgyal a kormány. Matolcsy György megismételte korábbi kijelentését, miszerint a magyar gazdaságban már bekövetkezett egy döntő fordulat.

Mint mondta, a válság azokat az államokat bünteti, ahol magas az államadósság. Ebből a szempontból döntő fordulat, hogy az ország képes volt 82 százalékról lejjebb vinni az államadósságot. A miniszter további eredménynek nevezte, hogy Magyarország annak a hét európai uniós tagállamnak az egyike, amelynek 3 százalék alatti költségvetési hiánya lesz 2012-ben.

Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországnak immár növekedési fordulatra van szüksége. "Ez az igazi gyengeségünk" - fogalmazott Matolcsy György. Mint kifejtette: a válság hatására mindenhol veszélybe került a gazdasági növekedés; Magyarországon az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a 0 százalék feletti bővülési ütemet. Szavai szerint, ha az euróövezet és a világ pénzügyi válságban van, akkor nekünk kell megvédenünk a növekedési esélyeinket.

Magyarország sikere a pénzügyi finanszírozás felől van veszélyben; "az állam finanszírozását úgy tudjuk biztonságba helyezni, ha továbbra is a piacon maradunk (...), csökkentjük az államadósságot, de még egy pénzügyi hálót kötünk a nemzetközi szervezetekkel" – mondta a politikus. Matolcsy György elmondta: ennek az utolsó láncszeme az a megállapodás, amelyet a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval köthet meg a jövő év elején, és amely már nem éri kiszolgáltatott helyzetben az országot.

Ez csak egy keret, amely biztonsági tartalékként lebeg, és amelyet, ha nagyon leromlana a gazdaság helyzete az euróövezetben, akkor lehívhatnánk, és amely nem váltja ki a piaci finanszírozást - tette hozzá. A miniszter a gazdasági növekedés másik fontos elemének a vállalati finanszírozás fenntartását nevezte.

Mint mondta, az elmúlt 18 hónapban mintegy 2 ezer milliárd forintnyi likviditás és hitelkapacitás tűnt el a bankrendszerből. A kormány szándékai szerint mintegy 1500 milliárd forintnyi uniós forrást használhat fel Magyarország 2012-ben. Ehhez azonban sok esetben hiányzik a tőkeforrás, így a kormány együttműködési formákat dolgoz ki a bankokkal, amelyek a hitelszűke feloldását célozzák - mondta a miniszter. Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha

a jelenlegi 19 százalékos beruházási rátát 25 százalék fölé emeli. Kiemelte: a válság megmutatta, hogy azok az országok voltak képesek átvészelni a válságot, amelyek termeltek. Magyarországnak is termelnie kell, fejlesztenie az ipart, a bányászatot a mezőgazdaságot és az építőipart; ezen kívül a turizmus is hozzájárulhat a növekedéshez.

Leszögezte: Magyarország minderre alkalmas. Matolcsy György kiemelte, hogy a Kárpát-medence történelmi hagyományait, kultúráját tekintve természetes egységet alkot. A 21. század a Kárpát-medence egésze számára akkor lehet sikeres, ha valamennyi, különböző színét és képességét mutató része integráltan működik - fogalmazott. "Azt gondolom, hogy (a siker) elindult.

Ma még nem sokan látják (...). Kicsit olyan, mint egy jéghegy, alul nagyon nagy, de felül nem sok látszik" - mondta előadásának címére utalva. Elindult egy politikai megújulás, egy kormányzati megújulás, az állam teljes átalakítása; az első csatát, az egyensúly csatáját már megnyertük, s most áttérünk a gazdasági növekedésre - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 8. DMagóg 2011. november 20. 11:22
  „Élelmiszer! Stratégiai termék. Legalább saját élelmezésünkhöz, árban és minőségben versenyképessé tenni (újra létrehozni) a hazai termelést. Ebben azért, majdnem önellátók lehetnénk, talán import helyett még exportra is jutna. Ez, tényleg egy szabadságharcos feladat!”
 • 7. SADAFI 2011. november 20. 09:23
  „A Világ a pénzügyi összeomlás felé halad. A közmédia hallgat! A bankok irányítják a függetlennek hitt országokat!Ezt nézd meg:http://vimeo.com/32190261”
 • 6. papsajt 2011. november 19. 20:14
  „"5. 9349779 2011.11.19. 16:20

  Szomorú,,,de ez van..kelett nekünk,hiszen mi választottunk.Látszik,hogy a nép hallgat."

  A HVG film végén a hölgy megadja a választ, hogy miért hallgat a nép:
  http://vimeo.com/32323251”
 • 5. papsajt 2011. november 19. 19:56
  „"az ország képes volt 82 százalékról lejjebb vinni az államadósságot."- a forint romlás miatt jelenleg 84% ha jól emlékszem .
  Tovább kik fogják építeni az új üzemeket,gyárakat?
  Külföldi befektetői csoportok.
  Mégis csak rabszolgák leszünk saját országunkban!”
 • 4. igazságkereső 2011. november 19. 16:16
  „Az sem ártana,ha Matolcsy miniszter úr visszaállíttatná a bankokkal a 2008 ősze előtti, a bankokkal kétoldalúan -bank és ügyfél - aláírt szerződésben foglalt havi törlesztőrészlet összegét! Szinte mindenki számára fizethetővé válna a devizát hírből sem látott "devizahitel" havi törlesztése! Nem is értem,hogy miért tartják ezt oly bonyolultnak kormányzati szinten, hiszen köztudott, hogy a bankok megvezették ez ügyben ügyfeleiket, miközben a bankok jelentős nyereséget könyvelhettek el! Ugye nem az ország, s benne polgárainak kirámolása a bankok célja ezzel az egyoldalú és nagyon tisztességtelen szerződésmódosítással, melyről az ügyfél már csak akkor értesült,amikor közölték vele, hogy pl.: 55.000.-ft havi törlesztőrészlet helyett a következő hónaptól 117.000.-ft-ot kell fizetnie! Ez abszolút tisztességtelen már csak azon oknál fogva is,mert uniós tagország vagyunk és ez a fajta banki eljárás, magatartás teljesen ismeretlen az Unió többi, a demokráciát ismerő és elismerő országaiban!!”
 • 3. DMagóg 2011. november 19. 14:36
  „"... így a kormány együttműködési formákat dolgoz ki a bankokkal ..."
  Ebben a békés, barátságos hangulatban ez könnyen fog menni!
  Szívjuk, mint a torkos borz!”
 • 2. DMagóg 2011. november 19. 14:27
  „A Pannon Puma csak feléled!

  "Magyarország új növekedési terve rendkívül hangsúlyosan épít az újraiparosításra ..."

  "A vas és acél országa leszünk!" Régi álmunk mégis teljesül! Pénz van dögivel, más meg nem kell hozzá.
  Hajrá Magyarország!”
 • 1. spiler 2011. november 19. 14:05
  „mikor takarodtok már el????????? szakértő becsületes szavahihető vezetökre van itt szükség nem ilyen.............”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány csak látszólag akar tárgyalni a valutaalappal

Apárt szerint a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó valódi tárgyalásokra még… Tovább olvasom