Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

MÁV: egyre inkább gyengül a sztrájk

Szegednél a reggeli műszakváltás után gyakorlatilag nem változott semmi a vasúti közlekedésben. A MÁV szerint gyengült a sztrájk.
A dél-keleti országrészben Szeged állomás továbbra sem indít és fogad vonatokat. A nappalos műszakban egy tolatásvezető, egy kocsirendező és egy váltókezelő sztrájkol. Ebből is látható, hogy mindössze néhány sztrájkoló képes lebénítani egy nagy forgalmi csomópontot, hiába szeretne a többség dolgozni, és az utazóközönséget kiszolgálni. A vasúttársaság átszervezések révén igyekszik biztosítani a térségben a vasúti közlekedést, ezért ahol lehetséges, Kiskundorozsma és Rókus állomásokról közlekedtetik a vonatokat. Jó hír azonban, hogy Kecskemét, Kiskunfélegyháza és Orosháza területén járnak a vonatok - közölte a delmagyar.hu-val Szentes Bíró Ferenc a MÁV Zrt. területi kommunikációs vezetője. 

Szeged Nagyállomáson reggel óta pár utas fordult csak meg, ők is csak a menetjegyet vették meg és a helyi tömegközlekedéssel átmentek másik állomásokra, vonatpótló autóbuszokat csak a Nagyállomás és Kiskundorozsma között állítottak be, de ez sincs kihasználva. Szeged-Szabadka közötti nemzetközi vasúti forgalom egyelőre szünetel a sztrájk miatt.

Veréb Olga, a VDSzSz szegedi titkára elmondta: a forgalom zavartalansága miatt a szolgálatvezetők a legtöbb helyen olyan vasutasokat hívtak be dolgozni, akik egyébként nem voltak a mai napra beosztva, vagy éppen a szolgálatvezetők, állomásfőnökök végzik el a munkát.

Szeged nem fogad és nem indít vonatokat - Fotó: Segesvári Csaba
Szeged nem fogad és nem indít vonatokat - Fotó: Segesvári Csaba

A Tisza Volán szegedi, Mars téri pályaudvarán a szokásos péntek kora reggeli forgalom volt, a főváros felé tartó menetrendszerinti autóbuszok rendben elindultak, sehol sem volt komolyabb tumultus.

Dél-alföldi helyzetjelentés:

Szeged nem fogad és nem indít vonatokat - közölte levelében  Szentes Bíró Ferenc a MÁV területi kommunikációs vezetője, aki a legfrisebb adatok alapján régiós helyzetképet is küldött a delmagyar.hu-nak. 

Szeged nem fogad és nem indít vonatokat. 
Vonalszám - Viszonylat - Státusz 
120 Lökösháza-Tiszatenyő (Szajol kizár) A nemzetközi vonatok nem közlekednek Járatkimaradások előfordulnak.. 
121 Újszeged-Békéscsaba A vonatok közlekednek. 
125 Mezőtúr-Mezőhegyes A vonatok közlekednek.
126 Kisszénás-Kondoros A vonatok nem közlekednek.
127 Gyoma-Kőrösnagyharsány A vonatok közlekednek.
128 Békéscsaba-Püspökladány-Vásártér (Püspökladány kizár) A vonatok közlekednek.
130 Tiszatenyő-Makó A vonatok közlekednek.
135 Szeged-Békéscaba A vonatok Szeged - Rókus - Békéscsaba között közlekednek.
136 Röszke-Szeged A vonatok nem közlekednek.
140 Szeged-Nyársapát (Cegléd kizár) Szeged - Kiskundorozsma között vonatpótló
autóbusz. A vonatok késésekkel közlekednek.
142 Kecskemét-Gyón (Dabas kizár) A vonatok közlekednek.
145 Kecskemét-Tószeg (Szolnok kizár) A vonatok közlekednek, a 37115 és 37124 sz. vonatok elmaradnak.
146 Kunszentmárton-Kiskunfélegyháza A vonatok közlekednek.
147 Kiskunfélegyháza-Orosháza A vonatok közlekednek.
150 Kelebia-Dunavarsány (Taksony kizár) A nemzetközi vonatok nem közlekednek. 
154 Kiskunhalas-Baja (Bátaszék kizár) A vonatok járatkimaradásokkal közlekednek.
155 Kiskunhalas-Kiskunfélegyháza A vonatok közlekednek.

Budapesten javult a helyzet

A nagy budapesti pályaudvarok közül már csak a keleti nem fogad és nem indít vonatokat a reggeli műszakváltás után. A másik két nagy állomáson már járnak a szerelvények. A Keleti pályaudvar a reggeli műszakváltás után nem fogad és nem is indít szerelvényeket - mondta el a Független Hírügynökségnek Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője. A szerelvényeket Rákos állomásról és Kőbánya felsőről forgatják vissza. Ez azt jelenti, hogy a Budapest-Újszász-Szolnok vonalról és Hatvan felől is be tudnak jönni a szerelvények a fővárosba.

Egyre inkább gyengül a sztrájk a MÁV szerint
Egyre inkább gyengül a sztrájk a MÁV szerint - Fotó: Segesvári Csaba

A Déli pályaudvaron az éjszakai sztrájk után reggel megindult a közlekedés. A dél-balatoni járatokat eddig Kápolnásnyéken tartották fel a sztrájkolók, ez azonban megváltozott, így az itt közlekedő járatok Székesfehérvárról egészen a Déli pályaudvarig be tudnak érni - közölte a MÁV.

A Nyugati pályaudvaron - ugyanúgy, mint éjjel - reggeltől is folyamatos a közlekedés. A váci vonalon nagyjából félóránként indulnak a szerelvények, igaz nem menetrend szerint.

Egyre inkább gyengül a sztrájk a MÁV szerint

 A VDSzSz Szolidaritás sztrájk támogatottsága a legfrissebb beérkezett összesítő adatok alapján csekély és várakozáson aluli. A vasutasok többsége belátja, hogy nincs értelme a sztrájknak, és egyre többen veszik fel a munkát. Ennek következtében a közlekedés is egyre több helyen megindul, a korábban sztrájkközpontoknak, "erős bázisoknak" számító csomópontokon - mint például Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen,
Budapest-Déli pályaudvar - is folyamatossá válik a közlekedés - közölte a MÁV.

Mindez annak köszönhető, hogy a sztrájkba lépő munkavállalók száma folyamatosan csökken. Míg például nulla óra és reggel 6 óra között a MÁV-START Zrt. szolgálatba vezényelt munkavállalóinak 16%-nem vette fel a munkát, addig 8 órára ez a szám már 10%-ra csökkent. A forgalmi területen dolgozók körében a sztrájkolók létszáma pedig minimálisra csökkent.

Ennek ellenére az utasok sajnos továbbra is késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre számíthatnak, hiszen akár egy sztrájkoló munkavállaló is képes feltartani egy vonatot egy-egy állomáson - áll a közleményben.

Országosan változatlan a helyzet

Békés megyében 15 forgalmi dolgozó és jegyvizsgáló sztrájkol a nappali műszakból. A vonatok késésekkel de indulnak, igaz azt nem biztos, hogy célba is érnek - közölte Veréb Olga a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének területi vezetője.

Győrben a műszakváltás után tovább romlott a helyzet, jelenleg a 10 munkára jelentkezett dolgozóból mindössze 2 vette fel a munkát. A vonatok indulása minden irányban bizonytalan - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gasparik Zsolt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) helyi titkára. A várótermek üresek, utasok legfeljebb csak érdeklődni mennek be az állomásra.

A Kisalföld Volán napközben a Győr-Budapest és a Győr-Mosonmagyaróvár vonalakon számít több utasra. Ezekben az irányokban elképzelhető, hogy mentesítő buszokat indítanak. A buszokon pénteken elfogadják a MÁV bérleteket és jegyeket is.

A GYSEV 10 órától csatlakozik a sztrájkhoz. A társaságnál délig lesz munkabeszüntetés, ez alatt az idő alatt pótló buszokat sem indítanak.

A reggeli műszakváltás után a szombathelyi vasútállomáson megállt az élet: a pályaudvar nem indít, és nem fogad vonatokat. Az utasokat - az állomás elől - vonatpótló autóbuszok szállítják a vépi, az acsádi, a jáki (Balugonyom) és a püspökmolnári vasútállomásokra, ezekről ugyanis zavartalan a vonatközlekedés. Szombathelyre ugyancsak vonatpótló autóbuszokkal lehet eljutni a környékbeli településekről. Szombathely-Kőszeg között azonban nincs vonatpótló autóbusz, ezen a vonalon a Volán menetrend szerinti járatai közlekednek - tájékoztatott T. Leiner Ildikó, a MÁV területi kommunikációs vezetője.

Zalaegerszegen a forgalmi munkavállalók továbbra sem sztrájkolnak, így biztosított az átmenő forgalom. Ellenben az induló vonatok menetrendje kiszámíthatatlan, mert a jegyvizsgálóknak csak a járatuk indulása előtt fél órával kell szolgálatra jelentkezniük, és előre nem lehet tudni, hogy csatlakoznak-e a munkabeszüntetéshez. Pénteken reggel Zalaegerszegről három vonat egyáltalán nem indult el, a Budapestre tartó pedig 28 percet késett.

A Dél-Dunántúlon a reggeli órákban már sokkal több vonat közlekedett, mint hajnalban. Az éjszakai és a hajnalos műszakban többen sztrájkoltak, a nappalos műszakban viszont többen felvették a munkáét. A Pécsről Budapestre induló InterCity járat 7.20-kor elindult a pályaudvarról. A Balaton déli partján továbbra is állnak a vonatok. Kaposváron mindenki sztrájkol, Siófokon egy forgalmi szolgálattevő nem vette fel a munkát, ezzel megbénította közlekedést. A Dombóvár-Gyékényes vonalon is állnak. Bátaszékről sem indult vonat. Komlón délután kettő óráig biztosan áll a forgalom a jegyvizsgáló sztrájkja miatt. Barcs és Pécs között szintén nem közlekednek a szerelvények. A Nagykanizsa Budapest vonalon is állnak. A Pécs-Pécsvárad illetve Szentlőrinc- Pécs vonalon közlekednek a vonatok.

A pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron kisebb volt a forgalom a vártnál. Budapestre egy helyett három buszt állítottak be, de csak kettőnek kellett elindulnia. A várt tömeg elmaradt.

Miskolcon a Tiszai pályaudvaron a reggeli órákban 2-3 utas volt csak a váróteremben. A jegypénztárosok közöl nem mindenki sztrájkol, jegyet lehet venni, utazni azonban gyakorlatilag nem. A vonatok nagy része nem indul. 1-2 járatot tudtak csak indítani. Cseh Béla a VDSZSZ területi ügyvivője elmondta, a műszakváltás után is annyian sztrájkolnak, ami elegendő ahhoz, hogy megbénuljon a forgalom.

A vonatpótló autóbuszokon kevesen utaznak - mondta el Ujj Zsuzsanna a Borsod Volán pr menedzsere. A Budapestre induló járatot 25-en vették igénybe, Nyíregyházára 7-en utaztak. Rásegítő járatot egyenlőre más vonalon nem indítnak. Megyeszerte az autóbusz állomások úgy nyilatkoztak, hogy nem tapasztalnak megnövekedett utasforgalomat. Eddig Mezőkövesdről indítottak egy rásegítő járatot reggel Budpestre, amit 30-an vettek igénybe.

Hajdú-Bihar megyéből, így Debrecenből is a vonatok fele indul el nagyjából a reggeli műszakváltás után. A debreceni pályaudvaron ugyanakkor kevesen vannak, a váróteremben nagyjából 20 embert lehetett látni reggel hét óra után. Ők azt mondták, hogy várnak egy ideig a vonatra, később legfeljebb elmennek busszal.

A Volán most először a debreceni vasúti pályaudvarról is indított egy buszt Budapestre, erre kora reggel mindössze heten szálltak fel. A buszpályaudvarról is indult különjárat a fővárosba, a 7 órakor kifutón 30-an ültek. A Volán arra is felkészült, hogy a helyközi vonatjáratokkal párhuzamosan is buszokat indítson, erre azonban eddig nem volt szükség.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra is erős a sztrájk, csak minden tízedik vonat tud elindulni.

Olvasóink írták

 • 19. Power 2009. május 08. 15:02
  „Összeesett Kóka Pannon pumája és már hűlt helye a pénznek! :)”
 • 18. sziszka1 2009. május 08. 12:06
  „Felfüggesztették a sztrájkot!!!!!!!!!!!!!!!

  nemcsodálom, olyan mintha senki sem sztrájkolt volna!”
 • 17. hazaipalya 2009. május 08. 11:46
  „13,aranka2,hihetetlen de most egyet értek a hozzászolásoddal :) ez a gasko és 28 ezer szakszervezete elhuz6na már innen.”
 • 16. hazaipalya 2009. május 08. 11:44
  „másik hirportálon meg erösödik...msot akkor kinek higgyek? :P”
 • 15. Power 2009. május 08. 11:09
  „14-nek: Ha nem csak az érzéseidre hagyatkoznál, akkor nem írnál butaságokat. A liberális bolondot nem nehéz eljátszani! :)”
 • 14. sziszka1 2009. május 08. 10:51
  „12. hozzászólás Power 2009.05.08. 10:28

  helyesled, hogy a vasutasok korlátoznak a szabad helyváltoztatásban!?
  Miért van olyan érzésem, hogy te is sztrájkolsz?! És miért van olyan érzésem, hogy te se minimál bért keresel!
  Miért van az, hogy a Fityesz pénzeli a sztrájkot?! (közpénzen)”
 • 13. aranka2 2009. május 08. 10:38
  „Gaskó, takarodj!”
 • 12. Power 2009. május 08. 10:28
  „Nagyon helyeslem a vasutasok megmozdulását. A "Pannon Puma gazdija" eladta az egyetlen nyereséges vasúti teherfuvarozást. A MÁV vezér és helyettesei 50-70 milliós fizetéseket zsebelnek be, közben melósokat akarnak elküldeni. A fejétől bűzlik a hal.”
 • 11. trainman 2009. május 08. 10:25
  „10-esnek! Ez a szőlő nem unalmas már egy kicsit? Az ÉS-ben olvastad?”
 • 10. félnótás 2009. május 08. 10:22
  „Gaskó vigyorogva és büszkén jelentgeti a TV-kben, "megbénítjuk az országot"
  Nem tud megyegyezni az elégséges szolgáltatásról. (Nem is aakar!)
  A beosztásai, megbízatásai körül sincs minden rendben. VDSZSZ és Liga elnök, MÁV ZRT felügyelő bizottsági tag !!
  Vonattal soha nem jár. Napokkal előbb volt egy cikk, hogy szőlőbirtokot kapott a sztrájkszerevzésekért, nem tudni igaz e.
  Az viszont igaz, hogy egy undorító, jellemtelen fráter, aki a vasutasok megélhetését is veszélybe sodorja ezekkel a megrendelt akcióival, miközben csak a VDSZSZ-től 700.000 (!!) Ft tisztelet(?)díjat kap.
  Mit érdekli mi lesz a diákkal, a munkába járókkal sokakkal.”
 • 9. kuplung 2009. május 08. 10:14
  „És az normális, hogy évek óta úgy sztrájkol a MÁV, hogy nincs megállapodás elégséges szolgáltatásról? Hogy ha felhívom a MÁV-Direktet nem tudja megmondani melyik vonat megy és melyik nem? És ha épp el is csípek egy vonatot, akkor még mindig előfordulhat, hogy a kaller útközben meggondolja magát és egyik állomásnál bejelenti, hogy sztrájkol? Vagy, hogy az állomásokon a váltókezelő egyik órában sztrájkol, másikban nem? Folytassam még? Na ezért van tele a tököm a Gaskóékkal”
 • 8. trainman 2009. május 08. 10:08
  „Ez az emberek! Szidjátok a vasutasokat! Biztos ők tették tönkre az országot, ők privatizálták szét a MÁV- ot több mint száz kis céggé! Ez a jó magyar tulajdonság, egymást marják az emberek, miközben fent jókat röhögnek rajtunk. Szánalmas!”
 • 7. kuplung 2009. május 08. 09:41
  „hazaipalya

  Én sem olvasom napi szinten de szerintem annak, hogy sztrájkol a MÁV (egy része) semmi köze ahhoz, hogy szélsőséges-e vagy sem. Csak azzal van ki a tököm, hogy ha pár idióta úgy gondolja, hogy ejj de jó lenne egy kicsit nemdolgozni, akkor bemondják, hogy sztrájk és aki utazna meg megszívta

  (ui.: de azzal,h szélsőséges egyetértek :P )”
 • 6. sziszka1 2009. május 08. 09:38
  „Szerinted mért narancsszínű az Index honlapja?!”
 • 5. sziszka1 2009. május 08. 09:37
  „Nekem ez jutott eszembe:
  http://www.youtube.com/watch?v=AnzEWNUZYNE”
 • 4. hazaipalya 2009. május 08. 09:35
  „az index szélsöséges hirportál,nem kéne ide bevágni.”
 • 3. kuplung 2009. május 08. 09:28
  „copypaste from index

  A 81-es vonalon Salgótarjánnál 2 váltókezelő sztrájkol, ezért továbbra is áll a forgalom

  Könyörgöm ez normális dolog??!! Két f@szkalap miatt szop egy térség....gratulálok VDSzSz! Elmentek ti a ....Privatizációt a MÁV-nak!”
 • 2. csonakos 2009. május 08. 09:16
  „Ideje lenne megszüntetni és magánkézbe adni ezt a bandát! Az állami támogatást meg kell vonni tőlük! Az adófizetőket ők csak ne fenyegessék és akadályozzák a szabad mozgásban! Alkotmányellenes!”
 • 1. sziszka1 2009. május 08. 09:00
  „Ro.adt, te.ves banda!

  VDSzSz levele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: egyre kevesebb a vendégéjszaka a szálláshelyeken

Csökkent a szálláshelyek forgalma 2009 első három hónapjában - derül ki a KSH jelentéséből. 19… Tovább olvasom