Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Még két hónapig jelentkezhetnek a rezidensek az öszöndíjprogramra

Csaknem két hónapig lehet még jelentkezni a rezidensek ösztöndíjprogramjára, a hatszáz meghirdetett helyre mostanáig több mint négyszázan pályáztak.
Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) kedden elindította honlapján a visszaszámlálást.

Eszerint a végső jelentkezési határidőig 59 nap van még hátra, a Markusovszky Lajos-ösztöndíjprogramra csak a második körben benyújtott pályázatok száma a keddi adatok szerint 324. Az első körben augusztus 22-ig 124-en jelentkeztek, közülük 112-en adtak be sikeres pályázatot.

Az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramban részt vevők szakorvosi képzésük alatt havonta nettó százezer forintos támogatást kapnak.

A kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogramban a pályázók választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítása után annak időtartamával megegyező ideig teljes munkaidőben vagy annak kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott hazai egészségügyi szolgáltatónál.

Az ösztöndíjprogram az idén végzett orvosok mellett nyitott azok előtt is, akiknek legalább egy évük még hátravan az elsőként megszerzendő szakképzés idejéből. A kibővített pályázatnak is feltétele, hogy a programban részt vevő szakorvosjelölt nem fogadhat el hálapénzt.

A pályázatok benyújtásának végső határideje december elseje. Az adott hónap első napjáig beérkező pályázatokról annak a hónapnak a közepéig döntenek.

A pályázók nem nyernek automatikusan, így a számláló adataiból nem lehet következtetni, hogy hány szabad hely van, az "adatok kizárólag tájékoztató jellegűek" - olvasható a honlapon.

A pályázatokat, ugyanúgy mint az első körben, egy háromtagú bizottság, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága, a Magyar Rezidens Szövetség és az EEKH egy-egy delegáltja bírálja el.

Paphalmi Rita, az EEKH elnöke az MTI-nek korábban elmondta: a szempontok továbbra is ugyanazok, vagyis továbbra is elsőbbséget élveznek azok, akik az idén kezdik meg a szakképzésüket, utána jönnek azok, akik már részt vesznek a szakképzésben. Azonos rangsorolású pályázók esetében további szempontok - például a diploma vagy a záróvizsga átlaga - alapján döntenek.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szeptember elején Balatonfüreden egy egészségügyi konferencián jelentette be, hogy módosították a rezidensek ösztöndíjprogramjának korábbi feltételeit.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke erre reagálva közölte: a szakorvosképzési ösztöndíjprogram feltételeinek módosításával már betelhet a meghirdetett helyek többsége.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennyit kereshetnek a parlamenti képviselők

A képviselők havi bruttó 750 ezer forintot kapnának, más pénzbeli juttatásra viszont nem volnának… Tovább olvasom