Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Megindultak a ˝nyomortelepek˝ felszámolása ellen tüntetők Miskolcon

A roma önkormányzat nyílt levelet fogalmazott meg Orbán Viktornak, kérve, hogy segítsen megoldani az "egyre kritikusabb válsághelyzetet".
Petíciót adtak át az önkormányzat képviselőjének

Petíciót adtak át a roma önkormányzat által szervezett demonstráció résztvevői szerdán Miskolcon Csiszár Miklósnak, a város jegyzőjének, követelve a telepek felszámolásáról szóló helyi rendelet visszavonását.

A standiontól, az avasi sportpályáktól és a belvárosból érkezők a városházánál találkoztak, ahol mintegy százan várták a 200-250 fős menetet, "Maradunk Miskolcon!" skandálással.

Fidesz-KDNP: a városvezetés folytatja telepfelszámolási programját

A miskolci városvezetés elkötelezett a nyomortelepek felszámolási programjának folytatása mellett, és szándéka szerint azt be is fejezi - jelentette ki Soós Attila, a Fidesz-KDNP helyi képviselőcsoportjának szóvivője szerdán a Városháza régi bejárata előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus - nem messze a roma önkormányzat által szervezett, épp akkor befejeződő demonstráció helyszínétől - azt mondta, a Fidesz-KDNP aláírásgyűjtésének tapasztalatai, az eddig összegyűlt 12 ezer támogató aláírás, a témában tartott fórumok és találkozók mind azt bizonyítják, hogy a helyiek túlnyomó többsége igenis támogatja a nyomortelepek felszámolását Miskolcon.

Úgy fogalmazott, a romatüntetés a városban ékes példája annak, hogy politikai számításból, politikai haszonszerzés reményében sokan még a város határain kívülről is kérnek segítséget céljaik érdekében. Mindent megtesznek azért, hogy félremagyarázzák, félresiklassák a telepfelszámolás ügyét. "Még olyan áron is, hogy börtönviselt emberrel, csalásért jogerősen elítélt személlyel együtt szervezkednek és érvelnek egy politikai rendezvényen" - tette hozzá a szóvivő.

Kiemelte, hogy a telepfelszámolás programja egész Miskolc számára nagyon fontos ügy. "Ez az ügy, ez a vállalás egyforma jelentőségű és horderejű minden miskolci polgár számára, legyen az cigány vagy nem cigány városlakó" - mondta.

Soós Attila sajtótájékoztatója közben és után a már véget ért demonstráció több résztvevője is kérdéseket tett fel a szóvivőnek a telepfelszámolásról, a miskolci önkormányzat e rendeletéről. A telepfelszámolásról a szóvivő válaszában azt mondta, hogy ezek az ingatlanok nem alkalmasak például gyermeknevelésre.

A kérdezők között volt Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke, aki az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese volt.

A "Miskolcon Maradunk" kitelepítés elleni bizottság elnevezésű csoport petíciójában azt írta: a május 8-án elfogadott, a lakások bérléséről szóló helyi rendelet miatt demonstrálnak, ebben a miskolci önkormányzat módosította a korábban hatályos szabályozást, de ez szerintük diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket.

Hozzátették: a szanálásra ítélt szegénytelepek lakóinak családonként egy-két millió forintot kínálnak lakásvásárlásra, ha a város közigazgatási határain kívül vásárolnak ingatlant.

A petícióban kitértek arra is: elfogatatlannak tartják, hogy Miskolc más településekre "exportálja" a saját szegényeit, s azt, hogy a telepek felszámolására irányuló terveket az önkormányzat valamiféle bűnmegelőzési program részeként kezeli és a nyomortelepeket a bűnözés melegágyaként állítja be.

"Ezzel a városvezetés maga is gerjeszti a cigányellenes közhangulatot" - fogalmaztak, és követelték azt is: Miskolc vezetése a nyomortelepek felszámolásához kapcsolódóan gondoskodjon átfogó szociálpolitikai program megvalósításáról, és tegyen eleget a 2008-ban elfogadott integrált városfejlesztési stratégiában, illetve az antiszegregációs tervben vállalt kötelezettségének.

A városháza előtt összegyűlt mintegy háromszáz tüntető hosszan és többször skandálta, hogy ők Miskolcon maradnak, és többen Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester lemondását követelték. Egy szónok azt is elmondta: nyílt levélben fordultak Orbán Viktor kormányfőhöz, kérve, hogy segítsen jószerivel kilátástalan helyzetükön, de választ nem kaptak. A tömeg erre füttyel válaszolt.

A demonstráción felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus is, aki az MTI-nek azt mondta: állampolgári kötelessége, hogy szót emeljen azért, mert igazságtalanság történik polgártársaival, "a bőrszínük, származásuk vagy gazdasági helyzetük szerint".

Jakab Péter, a Jobbik megyei és miskolci alelnöke, önkormányzati képviselője a városháza előtt újságíróknak azt mondta: "elkapatott cigányvezetők" tüntetnek Miskolcon, véleménye szerint a tüntetés nem más, mint a miskolci adófizetők provokálása.

Úgy fogalmazott: a Jobbik ősszel a tervei szerint átveszi Miskolc irányítását, és meg fogja valósítani az ingyenes gettófelszámolást, ehhez már most is várják a miskolciak támogató aláírását a párt által meghirdetett gyűjtésen.

Korábban írtuk:

Megkezdődött a roma önkormányzat által szervezett demonstráció Miskolcon szerda délután. A résztvevők azért tüntetnek, mert a cigány kisebbség szerint a városi közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket.

A menet Miskolc három pontjáról, a DVTK stadionjától, az avasi szabadidőparktól és egy belvárosi áruháztól indult el a városházáig, ahol petíciót kívánnak átadni a város vezetőinek.

A stadion közelében vannak az úgynevezett számozott utcák, amelyek házait az önkormányzat szintén felszámolná, mert a komfort nélküli házak, lakások elhanyagoltak, a miskolci közgyűlésben többségben lévő Fidesz-KDNP-frakció szerint "normális életre, gyermeknevelésre alkalmatlanok".

A három, összesen több mint kétszáz fős menet - amelyben romák és nem romák együtt haladnak - erős rendőri jelenlét mellett vonul. A demonstrációra többen táblákkal érkeztek, amelyeken a következő feliratok olvashatók: "Miskolc a mi városunk", "Szegény vagyok, nem bűnöző", "Élhető életet!", "Jogot és tiszteletet!".

Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke korábbi sajtótájékoztatóján azt mondta: szerintük Borsodban romának lenni évek óta egyre nagyobb megpróbáltatást jelent, "nem elég a szegénység, de a szélsőjobb politikai szervezetei egyre fenyegetőbben lépnek föl velünk, cigányokkal szemben".

Váradi Gábor akkor azt is elmondta: nyílt levelet fogalmaztak meg Orbán Viktornak, kérve a miniszterelnököt, hogy segítsen megoldani az "egyre kritikusabb válsághelyzetet".

A miskolci közgyűlés májusban a Fidesz-KDNP-frakció javaslatára többségi szavazással úgy döntött, hogy "felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását", szándékaik szerint megszüntetnék ezeket a telepeket. Az előterjesztés szerint mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakásokat, és más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú lakásokat, 1,5-2 millió forint támogatást adnának, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el.

A Fidesz-KDNP-frakció a miskolciak felhatalmazását kérve aláírásgyűjtést indított. Tájékoztatásuk szerint az íveket már több ezren írták alá.

Ugyancsak aláírásgyűjtésbe kezdett a Jobbik helyi frakciója is, szerintük ugyanis nem szabad fizetni azoknak, akik tönkretették önkormányzati lakásukat. A törvény erejével kell távozásra bírni a renitenseket, a nyomortelepeket pedig "ingyen ki lehetne üríteni", és ez a jogszabályok alapján a városnak kötelessége is lenne.

Az MSZP városi szervezete szerint "undorító hecckampányt" folytat a Fidesz és a Jobbik, "hazug aláírás-gyűjtési akciókkal, megfélemlítő vonulgatásokkal azt a látszatot igyekeznek kelteni", hogy az ilyen telepeken élők egytől egyig csalók és bűnözők.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy roma tagozatuk is részt vesz a demonstráción. Mint írták: elfogadhatatlannak tartják, hogy egy városi önkormányzat a "megvásárolt kiköltözést" elfogadható válasznak tartja a szegénység, a munkanélküliség, az esélytelenség és a hátrányos helyzet megoldására. "Ez kitelepítés, nem pedig a nyomornegyedek felszámolásának elfogadható módja, ezzel a város lemond saját polgárairól, olyan helyzetbe hozva őket, ahonnan már nem nagyon van visszaút" - fogalmazott a mozgalom közleménye.

A Demokratikus Koalíció (DK) ugyancsak közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben egyebek mellett azt írták, hogy Miskolcnak 2008-tól van antiszegregációs terve, amely "tisztán és világosan feltárja a városban kialakult problémás részeket és meg is határozza, mit és hogyan kell tenni a telepek felszámolása érdekében, az itt élőknek hogyan és milyen módon kell biztosítani a lakhatását".

"Mindössze annyi lett volna a polgármester feladata, hogy ezt végrehajtassa, de nem tette meg - szögezi le a DK közleménye, amely arra is kitér, hogy az úgynevezett számozott utcákban mintegy kétszáz család él, a költségvetésben pedig nincsen nyoma annak, hogy a városnak lenne négyszázmillió forintja a "lelépési pénzre", a DVTK új stadionjának építése miatt kell elbontani kettőt a számozott utcákból.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfajult a vita: hasba szúrta élettársát egy nő

A 33 éves oroszlányi asszony magát is megsebesítette. Tovább olvasom