Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Mégis flangálhatnak este az egri tinik?

Aggályosnak tartja Szabó Máté ombudsman az egri önkormányzat készülő rendeletét, amely szerint a gyerekek éjszaka csak felnőtt felügyeletével tartózkodhatnának közterületen, üzletben, vendéglátóhelyen - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán.
Szabó Máté szerint az önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása ilyen rendelet bevezetésére és a korlátozás alkotmányos alapjogokat sértene, ugyanakkor üdvözölte, hogy az egri önkormányzat jegyzője még a rendelet bevezetése előtt kérte a véleményét.

Az elképzelés lényege, hogy - mivel sokan panaszkodtak a fiatalok éjszakai viselkedésére - a 14 éven aluli gyerekek 22 és reggel 6 óra között, a 14 és 16 év közötti fiatalok pedig 24 és reggel 6 óra között csak "felügyeletüket ellátó személy" kíséretében tartózkodhatnának a város területén, továbbá az ott működő vendéglátóhelyeken és üzletekben.

Szabálysértésért pénzbüntetéssel sújthatnák azt a törvényes képviselőt, akinek a gyermeke a tudtával és beleegyezésével hágja át ezeket a korlátozásokat. Megbüntetnék a vendéglátóhely, üzlet üzemeltetőjét is, ha éjjel beengedi a rendeletben meghatározott életkorú fiatalokat.

Szabó Máté szerint a szabályozás formai szempontból eleve aggályos, mert törvényi alap és felhatalmazás nélkül avatkozna be a gyermekek és szülők alapjogainak gyakorlásába. Az alkotmány szerint alapvető jogokat korlátozni kizárólag törvényben lehet - figyelmeztetett.

A tervezetben szereplő egyes megkötések és szankciók tartalmi szempontból is kifogásolhatók - írták. Az ombudsman szerint az alkotmánybírósági gyakorlat és a gyermekjogi egyezmény rendelkezései alapján megállapítható, hogy az egri tervezet szükségtelenül és aránytalanul korlátozná a szülők neveléshez való jogát és a gyermekek önrendelkezési jogát. Úgy hatolna be az érintettek belső, családi szférájába, a gyermek-szülő viszonyba, a szülő döntési szabadságába, hogy közben valójában nem lenne tekintettel a gyermekeket konkrétan fenyegető veszélyekre, esetleges sérelmük súlyára, jellegére.

Az országgyűlési biztos felhívta a jegyző figyelmét arra, hogy a hatályos jogszabályokban léteznek olyan, a bevezetni kívántnál jóval enyhébb korlátozással járó jogi eszközök, amelyek hatékonyabban alkalmazhatók a gyermekek, fiatalok jogainak védelmére. Ilyen például az, ha az alkohol és dohánytermékek 18 év alattiaknak történő eladását fokozottan és következetesen ellenőrzik, ennek során együttműködnek más hatóságokkal, helyszíni bírságot szabnak ki. Az önkormányzat törvényi felhatalmazás alapján emellett azt is mérlegelheti, hogy a város területén található üzletekben, vendéglátóhelyeken 22 és reggel 6 óra között általánosan korlátozza az alkohol, illetve a dohánytermékek árusítását - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

 • 9. Tömeg 2009. október 21. 21:28
  „Amikor én gyerek voltam,még tulajdonképpen így volt.
  Én nem tartom helytelennek. A gyerek tizennégy évesen ,ne diszkóba meg kocsmába járjon,
  Este tíz után egyedül, nem nagyon van keresnivalója az utcán sem.”
 • 8. SP 2009. október 21. 17:14
  „Óriási porszem van a gépezetben.
  Észre kellene venni,
  hogy a flangálást és a büntethetőséget szinkronba kellene hozni.
  Flangálni lehet, de büntetni nem?
  Aggályosnak tartom Szabó Máté ombudsman hozzáértését.”
 • 7. bjela1980 2009. október 21. 16:40
  „Sokan kiteszik a gyereket, hogy addig kurválkodhassanak. Ez így van. Milyen jogon teszik ezt? De ez még csak hab a tortán...”
 • 6. Hmmm... 2009. október 21. 15:36
  „Az igazi gond pedig az, hogy az erintett szulok nem igazan torodnek sem a gyerekeikkel, sem azzal, hogy masoknak is bajt okoznak.”
 • 5. Hmmm... 2009. október 21. 15:32
  „Igen, mar nagyszulo vagyok szerencsere, de tudom a valosagos helyzetet. Nem vagyok konzervativ, csak eppen eleg tapasztalatom van arra vonatkozoan, hol is lett a dolog elrontva. A problemas gyerekek egyenes kovetkezmenyei az elozo krosztaly tarsadalmi bakloveseinek.”
 • 4. IVY 2009. október 21. 14:32
  „3. Hmmm.....
  Gondolom, te pedig már 50en is túl vagy, esetleg nagypapi, nagymami, mert írtóra ilyennek tűnsz. Totál laikus vagy a témában......?
  Mit keresnek az utcán?
  Bulizni, rapajkodni, telefonfülkét betörni indulnak (tisztelet a kivételnek, de azok nem járkálnak éjjel az utcán.....) olcsó, kannásbor és egy kis fű kíséretében. Kérdezz, ha valami nem világos.
  Látod? Nagyot változott a világ 1967 óta! :) A régi rendőrök kellenének ide! Kardlappal ráhúzni a kölykök seggére és fülüknél fogva hazacibálni drága szüléikhez! (ha vannak egyáltalán?)”
 • 3. Hmmm... 2009. október 21. 14:27
  „Azelott sem lofralhatott egyedul egy ilyen gyerek este az utcan, nem am ejjel. Valojaban mi keresnivaloja van egy 14 ev alatti gyereknek az utcan 22 ora utan? Nem csak a vizelkedesuk okozhat gondot, hanem meg veszelyben is lehetnek. Inkabb feltsuk oket mint sem kihajtsuk oket az utcara mint a csurhet.”
 • 2. achilleus 2009. október 21. 10:16
  „1. hozzászólás IVY 2009.10.21. 09:49
  Teljesen igazad van. Mit keres az utcán (stb) egy 14 év alatti gyerek? Le kell petézni ennek az ombudsmannak, nem büntethető (a gyerek), de éjjel flangálhat össze-vissza. És, ha valami baja lesz? A szülő pedig vegye a fáradtságot, ha már otthon nem bírja ki a gyerek, és menjen vele, érte, vagy amire éppen szükség van. (Aztán együtt ordibálják fel a város, mint ahogyan erre számos példa akad, bizonyos körökben.)”
 • 1. IVY 2009. október 21. 09:49
  „Ombudsman pic.án rúgni és ez után bevezetni a poroszos nevelési módszereket!
  Ezekkel, a mai kölykökkel nem lehet máshogy bánni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akasztással végződött a családi horror

Véres vége lett egy családi veszekedésnek a Pest megyei Versegen: az 58 éves férj megsebesítette… Tovább olvasom