Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Mégis lesz melegfelvonulás a bíróság döntése nyomán

A Fővárosi Törvényszék pénteken felülbírálta és hatályon kívül helyezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) a Meleg Méltóság Menetét megtiltó határozatát, így az idén is lesz felvonulás a fővárosban - tájékoztatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-t.
A BRFK korábban megtiltotta a Szivárvány Misszió Alapítvány által július 7-re, a Városliget - Andrássy út - Alkotmány utca útvonalra bejelentett felvonulást, mert álláspontja szerint a rendezvény idején a közlekedés más útvonalakon nem lenne biztosítható.

A rendezvény bejelentőjét a bíróságon a TASZ ügyvédje képviselte.

A TASZ közleményében hangsúlyozza: a bírósági végzés kimondja, hogy a Meleg Méltóság Menetét meg lehet tartani a bejelentett útvonalon, nem áll fenn ugyanis olyan törvényi indok, amely miatt a programot a rendőrségnek tiltania kellene.

Mint írták, a rendőrségnek nem sikerült bizonyítania, hogy az 1500 résztvevőre tervezett rendezvény akadályozná a forgalmat, illetve csak abban az esetben tilthatta volna meg a rendezvényt a gyülekezési jogról szóló törvény alapján, ha "a közlekedés más útvonalon nem biztosítható".

"A rendőrség esetleges közterület-lezárásokra, várható rendezvényekre, nem pontosan meghatározott területekre, valamint konkrétumokat nélkülöző, jövőbeli, bizonytalan feltételezésekre, végül általános forgalmi adatokra hivatkozott. Mindez a rendezvény tiltására nem adhat alapot" - írták.

A TASZ közlése szerint a bíróság leszögezte, hogy a rendőrségnek nem feladata összemérni a gyülekezéshez való joggal mások mozgási szabadsághoz való jogát, sem a közlekedés rendjéhez fűződő közérdeket. Hozzátették továbbá, hogy a bíróság szerint elfogadhatatlan feltételezés az, hogy a rendőrség a rendezvény "vélelmezhető" ellenzőinek és a rendezvény résztvevőinek szóbeli összetűzésére hivatkozott, hiszen az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint éppen hogy gondoskodnia kell a gyülekezési jog biztosításáról - olvasható a TASZ közleményében.

A péntek délután a Fővárosi Törvényszék honlapjára feltett közleményben azt írták, hogy a törvényszék nemperes eljárásban bírálta el a határozat ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet, és hatályon kívül helyezte a BRFK tiltó döntését.

A bíróság döntése értelmében a rendőrség közlekedéssel kapcsolatos hivatkozásai egyrészt "minden ténybeli alátámasztás nélküli, feltételezésen alapuló állítások, másrészt a közlekedés elnehezülését, de nem ellehetetlenülését igazoló általános hivatkozások, továbbá a gyülekezési törvényben foglalt tiltó ok szempontjából nem releváns megállapítások". A bíróság határozata szerint "a rendőrség által megállapított tilalmi ok nem áll fenn".

A bíróság számos döntésében rámutatott már arra, hogy önmagában az a tény, hogy a rendőrhatóság a rendezvényen részt vevők szabadságjogának biztosítása érdekében szakmai okok miatt szükségesnek tartja egy adott helyszín lezárását, ami miatt a közúti forgalmat el kell terelni, és a terelőúton megnövekszik a forgalom, nem okozza a közlekedés ellehetetlenülését, csak a közlekedés elnehezülését.

Az a körülmény ugyanis, hogy a rendezvény alatt adott esetben korlátozások lesznek, BKV-járatok szünetelnek, késnek, a gépjárműforgalom lelassul, önmagában nem támasztja alá, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, tekintve, hogy ilyen esetekben a forgalomkorlátozás helye, ideje, a járatok kimaradása előre kiszámítható - áll a törvényszéki közleményben.

Az MTI megkeresésére a BRFK sajtóosztálya úgy reagált: tudomásul veszik a bíróság döntését, és a rendezvényt "a megfelelő erővel és eszközzel" biztosítják.

Tavaly februárban a Fővárosi Bíróság szintén hatályon kívül helyezte azt a rendőrségi döntést, amely megtiltotta a múlt év június 18-ra, a budapesti Hősök tere és az Alkotmány utca közötti útvonalra tervezett Meleg Méltóság Menetét.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. bambinaXX 2012. április 21. 04:00
  „37! mennyire egyetértek!
  sztem egyszerűen bojkottálni kéne: senki "más" a közelébe se menjen, rolót lehúz, tv-t sem kapcsol a közvetítésről (biztos nem nézek híradót sem-amúgy is szenzációhajhász, ömlik a szenny..) és "magukra" maradnak..
  ki kellene próbálni!
  csak sajnos mindíg vannak akik mennek, mindegy miről van szó: balhézni szeretnek a rendőrökkel.. :(”
 • 38. lj510126 2012. április 18. 15:54
  „A cionista világhatalom ismét bele avatkozott hazánk belügyeibe és kikényszerítette a hülyeségét.”
 • 37. Emberségetavilágnak 2012. április 16. 07:59
  „A cél a polgárpukkasztás, az megint bejött. A tiltás beharangozásakor már borítékolható volt a "mégislesz", az egész cirkusz a rendőrség (ismételt) lejáratását is szolgálja.
  Mindaddig parádézhatnak elkorcsosult értékrendű pojácák, amíg van néző, amíg indulatokat, fölháborodást tudnak kiváltani. Ha a világon senkit nem érdekelnének, nem csinálnák a feszkót.
  Ismerek melegeket. Ismerek abszolút normálist, sok mindenről lehet vele beszélgetni. Ismerek "menettölteléket" is. Az ő személyiségének torz megnyilvánulási alapján ítélem meg a menet szükségtelenségét is. Mert ha beáll a menetbe, ott befogadják, akkor azok is olyanok, mint ez. Mocskos szájú, trágár, az anyját kivéve minden nőre ömlik belőle undorgó szavakkal a gyűlölet. Azt hiszem, önmagával van problémája, nem másokkal, de annak így ad hangot. Ezek szerint a menetnek is csak gúnyból adták ők, önmaguk a méltóság nevet. Mert hogy annak a méltósághoz az égvilágon semmi köze.”
 • 36. petrov 2012. április 15. 15:27
  „Kedves Dodoni.

  Önmaga reprodukciójára sem száz férfi-nő pár, sem száz férfi-férfi, nő-nő pár sem képes, mivel a gyerekek nem klónok.
  Az élet tiszteletére, az élet értelmének továbbadására, viszont minden jóakaratú ember képes...

  Állítólag nagy nevelési hiba, (önző és egoista szemlélet) ha a gyerekekben a szülők, csupán saját vágyaikat érzelmi és biológiai repropdukciójukat, "klónjaikat" akarják megvalósítani.

  Az élet továbbadásának célja sokkal több mint reprodukció...

  El kell felejteni azt a szlogent, hogy "mi lenne ha minden ember homoszexuális lenne..." az élet nem fikció, hanem realitás.”
 • 35. macs 2012. április 15. 13:57
  „Olvasom a hozzászólásokat és egy kérdés motoszkál bennem. Valahol olvastam, hogy a férfiak 4%-a meleg, a nőknél ez az érték jóval kisebb. Magyarországon a társadalom nagyon elutasító a mássággal, tehát a melegek többsége titkolja szexuális irányultságát. Az alábbiakban vicsorgok éppen ezért elgondolkozhatnának azon, hogy a környezetükban élők közül, akikkel kapcsolatosan, amúgy jó tapasztalataik vannak, hányan lehetnek melegek?
  Sőt, azon se ártana elgondolkozni, hogy az ismerős házaspárok közül, hányan élhetnek olyan kapcsolatban, mely csak "álca" a számukra.
  33. dodoni,
  honnan tudod, hogy hazugság? Én konkrét példát tudok felhozni, ahol a meleg srác és a párja gondokodnak az idős, magatehetetlen szülőkről, sőt az egyik nagynéniről is, akinek nincs családja.”
 • 34. dodoni 2012. április 15. 12:30
  „31. petrov

  Szerinted melyik feltételezés a valószínűbb?

  Önmaga reprodukciójára inkább száz férfi-nő pár vagy száz férfi-férfi, nő-nő pár képes?”
 • 33. dodoni 2012. április 15. 12:27
  „"Kutatások és megfigyelések szerint, az idős szülők gondozását (ha többgyermekes családról van szó) általában a meleg fiú testvér vállalja föl..."

  Ez úgy hazugság, ahogy van.”
 • 32. alfoldi 2012. április 15. 08:25
  „Érzékenysége csak egy kisebbségnek lehet?”
 • 31. petrov 2012. április 15. 08:24
  „A homoszexualitásnak mint elfogadott párkapcsolati normának a kritikája, mindig arról szól, hogy "nem biztosítja a jövőt", nem adja tovább az életet.
  Ez egész egyszerűen így, nem igaz.
  A homoszexualitásnak biológiai determináltsága (és feltehetően célja) van.
  Kutatások és megfigyelések szerint, az idős szülők gondozását (ha többgyermekes családról van szó) általában a meleg fiú testvér vállalja föl, lehetővé téve ezzel, hogy heteró fivére nővére húga vagy öccse minden energiáját az utódai gondozására fordítsa.

  Az élet továbbadása és szolgálata egyébként is több mint "primitív biológiai szaporodás". Az élet szolgálata és továbbadása a lelkiismeretes orvosi hivatásban pld. közvetlenül is tetten érhető, de közvetve minden felelősen megélt életút az életet, az emberiség egészének fennmaradását szolgálja.

  Ami igazán életellenes, az a léhaság és hedonizmus, ami szexuális beállítottságtól függetlenül bőven jelen van társadalmunkban.”
 • 30. dodoni 2012. április 14. 21:17
  „Tök mindegy, hogy hogyan néznek ki azok, akik egy ilyenen részt vesznek. Ez az emberi kapcsolati forma nem biztosítja a jövőt, tehát életellenes.”
 • 29. SP 2012. április 14. 15:23
  „Oda jutunk,
  ha így haladunk, hogy még a
  naptárat is átírják. Egyformák lesznek a hónapok, napok is.

  Így
  a szivárványos "nagy anál" naptárban
  minden hónapban lesz péntek 13. Megemlékezéssel és parádéval. stb.-vel.”
 • 28. bambinaXX 2012. április 14. 12:15
  „26. Na, ilyenekről beszéltem.. én is láttam közvetítést Híradóban. Sajnálom az ott élő családokat.
  Nem vagyok hívő, de Sodoma és Gomorra jut eszembe..
  ja és legyünk elnézőek a robikákkal is.. itt bármit szabad. Tiszta Amerika!
  meg lehet nézni, hogy élnek ott emberek..”
 • 27. quky 2012. április 14. 07:54
  „Nekem van meleg haverom semmi nincsen vele. De ezekkel a bazári majmokkal igen. Ő is úgy nyilatkozott legutobbi sörözésünk alkalmával hogy ez nem a melegekért való harc hanem pont elentétes”
 • 26. vélemény 2012. április 14. 00:11
  „Újra látható lesz milyen a balliberális méltóság.
  Gyermeknevelési célzattal?
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/227/B2265488.jpg”
 • 25. SP 2012. április 13. 23:40
  „20. Ebgondolat

  "Honnan tudod...."

  pl. Olvasom a delmagyar.hu -t.,
  a hírműsorok tele vannak vele, a csapból az folyik sajnos, ezért kitérni sem lehet előle, ami egyben célja is az egésznek. A gyerekeket sem,fiatalokat sem kímélik, ami büntetendő lenne.

  Nem vonultam,
  nem is tervezem, még látens sem vagyok, nem is leszek.

  A beteget betegnek tartom, a tanult úton "átalakultat" divatozó pojáca majmoktól undorodom, igyekszem távol kerüli ezektől.

  Látensezési elgondolás általánosítását hülyeségnek tartom.”
 • 24. bambinaXX 2012. április 13. 22:47
  „20! esetleg ott lakik, ahol volt már ilyen, vagy nézett Híradót.. nem olyan nagy talány.”
 • 23. vélemény 2012. április 13. 22:44
  „´16. SP
  Méltóság az,hogy 1 férfinak nevezett valami tangában és boával lengeti magát parádézva a korhatár nélküli közszemlén?"
  Ez a balliberális méltóság.”
 • 22. lukrecia 2012. április 13. 22:39
  „A birosagtol mast nem is vartam. kifordult vilag kerem , kifordult igazsagszolgaltatas.”
 • 21. tucat 2012. április 13. 21:42
  „Senki se aggódjon, nem állok a repülő paradicsomok, a szorgalmasan bespájzolt és előérlelt tojások útjába! (Kár, ugye? :D) Csak egy tétova kísérletet teszek azok kedvéért, akik a lelkük mélyén nem eltaposni, hanem érteni, megérteni szeretnék a melegeket és ezt, a valóban súlyos társadalmi jelentőséggel is bíró problémát se egyszerűen a szőnyeg alá söprés laza és bölcs taktikájával kívánják "megoldani".
  Az utóbbi évtizedekben egyre több, a tudomány szigorú elvárásainak megfelelő (tehát nem "liberális", hanem igazolt tényeken alapuló :)) kutatási eredménnyel alátámasztott tanulmány látott napvilágot a világban, a legtöbb angolul, néhány németül, vagy franciául, és sajnos kevés az olyan, valóban hiteles publikáció, amelyet az érdeklődők magyarul is el tudnak érni a könyvtárakban, vagy a világhálón, szemben az ideológiai megközelítésű, a tudományosan bizonyított tényeket nagy ívben elkerülő, de sok esetben szakembernek titulált egyének tollából származó, például a melegek gyógyításáról beszámoló badarságokkal, amelyek bőséggel kínálják magukat mindenütt. De egy magyar nyelvű összefoglalót találtam az interneten is, amely a férfi homoszexualitás anatómiai és idegélettani hátterével ismerteti meg az olvasót, ráadásul az átlag műveltségűek számára könnyen érthetően. Aki elolvassa, azt is megértheti, hogy miért vizsgáljuk régóta a férfi homoszexualitást a többi szexuális verziótól függetlenül (is), hozzátéve, hogy ennek sok egyéb, például genetikai, szociálpszichológiai, etológiai, stb. kutatási eredményekre alapozott oka van, amelyek miatt a homoszexualitás körébe sorolt jelenségek sok szempontból nem tárgyalhatók együtt, s még a vizsgálatuk lehetséges aspektusaiban is távol eshetnek egymástól. Tény, hogy a probléma kutatása nem tekinthető befejezettnek, de az elemi hipotézisek igazolásán azért már messze túljutottunk, s ennek az eredményei évek óta sokat javítottak már a valóban civilizált társadalmak (elnézést!) állapotán és életminőségén. Remélem, ha késve is, mint rendesen, de hozzánk is megérkeznek egyszer ezek az enyhülést és az életünk minőségét javító fuvallatok is.
  De későre jár, hadd ne én beszéljek, heves zárótűzre késztetve a már ismerős, e csatatéren is fenyegetően felsorakozó tüzéreket, beszéljen helyettem inkább a rövid, elsősorban anatómiai aspektusú, ismeretterjesztő cikkecske:
  http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/6250/a-homoszexualisok-agya
  Elfáradtam, fázom, megyek a paplan alá, ott kellemes meleg van. :)
  Jó éjszakát!”
 • 20. Ebgondolat 2012. április 13. 21:41
  „16. SP
  Honnan tudod, hogy férfiak tangában és boában illegetik magukat? Csak nem részt vettél márr ilyen felvonuláson? Esetleg a képes beszámolókat nézegeted? Vagy ne adj isten, már te is vonultál?
  Szerintem sok itt a látens, onnan ez a nagyfokú gyűlölet...”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap ér véget a hajléktalanok téli ellátása

A hajléktalanok téli befogadására megnyílt időszaki menhelyeken vasárnap fogadják utoljára a… Tovább olvasom