Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Megkérdezték: 41 százalék szerint le kell mondania Schmitt Pálnak

A kormánypárti szavazóknak csak a 13% szorgalmazná az államfő távozását a plágiumgyanú miatt - derül ki a Medián felméréséből.
A Medián felmérése során megkérdezett emberek 41 százaléka szerint Schmitt Pál köztársasági elnöknek a doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumgyanú miatt le kellene mondania, 38 százalékuk viszont úgy véli, nem kellene az államfőnek távoznia; 21 százalék nem adott egyértelmű választ.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzésben az áll: a kormánypárti szavazóknak csak a 13 százaléka szorgalmazná az államfő távozását, de minden más választói csoportban egyértelmű többségben vannak az azt támogatók.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet január 20-a és 24-e között végezte el a reprezentatív felmérést, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.

A közlemény szerint január végére az emberek döntő többsége (87 százaléka) értesült a plágiumgyanúról, de alig minden negyedik megkérdezett érdeklődött behatóbban az iránt.

Hozzátették: a lakosság 44 százaléka az ország szempontjából is súlyosnak érzi a plágiumgyanút, sőt minden negyedik ember nagyon súlyosnak tartja a helyzetet. Ezzel szemben a megkérdezettek mintegy egyötöde bár hallott az ügyről, azt mégis inkább csekély jelentőségűnek látja; az így vélekedők csaknem fele kormánypárti szavazó.

A felmérés szerint a kormánypárti szavazók 71 százaléka úgy véli, "nem érdemes nagy ügyet csinálni" a plágiumgyanúból, ám minden más szavazói csoportban többségben vannak azok, akik szerint ez hosszú távon is árthat Magyarország megítélésének. Már csaknem ugyanannyian (41 százalék) gondolják azt, hogy az ügy hosszú távon is komoly problémákat okozhat az országnak, mint ahányan (42 százalék) annak csekély jelentőséget tulajdonítanak.

A hvg.hu január 11-én írt arról, hogy Schmitt Pál 1992-es disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Későbbi állítások szerint egyes bekezdések szó szerint megegyeznek a német Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel. A hvg.hu kedden azt közölte, hogy a disszertáció újabb részeinek a forrását azonosította.

Az államfő január 18-án az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának nyilatkozva visszautasította a plágiumgyanút, közölve, legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát. Mint mondta, dolgozata tényekre, "törzsadatokra" épül, "ez a sokat emlegetett 180 oldal", míg értekezésében van 30-35 oldal, amelyeken következtetéseket vont le.

A Semmelweis Egyetem rektora január 17-én tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezte az ügyben a sporttudományi kar dékánjánál. Az öttagú testületnek március 28-ig kell elkészítenie jelentését.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. alfa258 2012. március 08. 13:13
  „Na mármost: hiába nógatom a büdös kölyköt, hogy tanulj gyermek, mert a tudás hatalom, s hogy a tudást nem vehetik el tőled, azért dolgoznak apádék, hogy legyen diplomád ha már eszed is van hozzá...... De a fránya kölyke azon replikázik, hogy ne nyüstöljem az idegeit, majd lesz valami papírja neki is, hisz a palibá is összevagdosta a szakdogát, és lám mire vitte, (igaz ahhoz nem ész kellett, hanem más testrész) neki pedig a vén olimpikon a példaképe...........
  Hát ezért vagyok elkeseredve, mert ez bizony egész mást sugall a magyar népnek!!!!!!!!!!!!
  SZÉGYELLJE MAGÁT SP, MERT NEM csak AZ Ő 2/3- ának KELLENE CSAK MEGFELELNIE, HANEM MÉLTÓN KÉPVISELNI AZ ORSZÁGOT. Nem közröhej tárgyává tenni azt! Valóban normális helyen rég lemondott volna hasonló pozícióban lévő és ettől kisebb csalással GYANÚSÍTOTT közjogi "méltóság"”
 • 23. Queenmargareth 2012. március 08. 13:12
  „ha nem mi neveztük ki (nép), akkor nem is távolíthatjuk el, nem? Csak Vitya”
 • 22. vino_veritas 2012. március 08. 12:20
  „NP1 !
  Ne magyarázkodj, ezt elk...ad!!”
 • 21. lamuria 2012. március 08. 11:46
  „Nekem vannak irási hibáim .. külfőldi vagyok -- de en saját magam tanulom a magyar heljesirást - legalabb a hibá is az enjemek ..”
 • 20. macs 2012. március 08. 11:20
  „Meg lehet sértődni azon, ha valaki keményen és szerencsétlen szóhasználattal fogalmazva tükröt tart elénk és felháborodottan lehet a fejét követelni. De azon el kéne gondolkodni, hogy sokan csekély jelentőségűnek tartják azt, hogy valaki feltehetően szinte szó szerint lemásol egy könyvet és bead, mint saját munkát. Itt valami nagyon nagy baj van a fejekben.”
 • 19. lamuria 2012. március 08. 11:09
  „Magyarorszag - SZEGYENE -”
 • 18. lamuria 2012. március 08. 11:08
  „41 % ? viccelsz .. szerintem a nép 99% akarja hogy MONDJON LE - MAGYARORSZAG SZEGYENE HOGY EGY ILJEN EMBER MEG OT UL A KÉNJELMES FOTELBE ÉS VESSZI FEL A NAGY PÉNZT.
  Szep lett volna más emberek dolgozatabol el eldegelni kenjelmesen - szegyeje magát , meg azok is kik táogasak --még mindeg -”
 • 17. Casablanca 2012. március 08. 08:24
  „De akkor a vén, agyament elbíráló bizottsági profok, tanárok, akármik is húzzanak el...!”
 • 16. NP1 2012. március 08. 06:43
  „Apátfalvi**
  Kertész sok mindent írt, nem csak az általad említett, szerintem is vállalhatatlan dolgokat. De.
  Ahol a megkérdezettek 38%-a szerint a nyilvánvalóan hazug, csaló államfőnek nem kell lemondania mert nekik jó így is (persze csak azért mert az ő politikai világunkat képviseli) ott társadalom mentális állapotával hatalmas baj van. Ennyiben igaza van Kertésznek - csak ennyiben!”
 • 15. Apátfalvi** 2012. március 08. 03:26
  „Azért igen felháborító dolog, hogy Schmitt viselt dolgait, valamint a közvéleménykutatás eredményét (amely során legtöbben Schmitt távozását jelölték meg, valamint sokan nem is adtak egyértelmű választ) egyeseknek van pofájuk kertész "genetikailag alávaló" kijelentésének magyarázatául és jogalapjául felhasználni....

  Emberek, nem tudom, hogy a gyárbéli gőz, vagy az otthoni penész-e az oka a szellemi silányságotoknak, de értsétek már meg, hogy kertész nem csak orbánt hívta genetikailag alávalónak, hanem TITEKET is! Titeket, a szüleiteket, a gyermekeiteket, a barátaitokat, MINDENKIT! De ha ti genetikailag alávalónak érzitek magatokat egy ilyen kis bisz-basz felmérés miatt, ám legyen, de engem és a többi művelt magyart ne merjétek mocskolni!”
 • 14. smalltown 2012. március 08. 01:05
  „14,s hogy megsertodtek egyesek,hogy miket irt Kertesz Akos....:) Faj a tukor....”
 • 13. ráérő 2012. március 07. 22:55
  „Miket össze nem irt rolunk Kertész Ákos ?
  Egy cseppnyi elégtétel számára ,ha eljut hozzá ez a hir!”
 • 12. Yucca 2012. március 07. 22:07
  „11. -- Azt írod, "fel kell ismernie, hogy ez nem rá hanem az országra nézve kellemetlen." -- Egyem a kis naiv lelked!
  Ő nem az az ember, aki ilyet felismer. Egyszerűen más "morális" (?) normák szerint működik az agya, mint a józanul gondolkodó átlagemberé. Úgy gondolja, azzal, hogy cáfolta a médiában (nem sokszor), azzal minden rendben, a bizottság meg úgyis megkapta az ukászt, milyen eredmény legyen. Ennyi.”
 • 11. micimacko64 2012. március 07. 21:27
  „A gazdi még nem döntötte el mi legyen a sorsa .....”
 • 10. Krampampuli 2012. március 07. 21:06
  „Teljesen mindegy, hogy plágium vagy sem. Ha az ország első embere ilyen szintű bizalomvesztést szenved el - még akkor is ha alaptalan az egész is - fel kell ismernie, hogy ez nem rá hanem az országra nézve kellemetlen. Ha az ország image-ét tartaná szem előtt látnia kéne, hogy ez nagyon nem szerencsés. S ha ezt felismerve a vádakat visszautasítva de emelt fővel felállna biztosra veszem, hogy mintegy precedens értékként (hisz itthon ilyenről még nem tudok) a népszerűsége nem hogy csökkenne de nőne. Ha felismerné. Meglátjuk mit tart szem előtt a saját vagy országa érdekeit...”
 • 9. roxper 2012. március 07. 20:21
  „Engem most sem kérdeztek meg (egyébként még egyszer sem), tehát nem hiszek ezeknek a statoknak! :P
  Egyébként monggyon le és húzódjon el a Balatonra, vagy vmi hegyi faluba, hogy többet ne lássuk és ne röhögjünk rajta, bár a smittelés fogalma örök marad!”
 • 8. tzrtz 2012. március 07. 20:07
  „Csatlakozom a 41%-hoz%”
 • 7. Yucca 2012. március 07. 19:35
  „Én azt csodálom, milyen nyugisan utazgat külföldre tárgyalni, mosolyog "bájosan". Nekem lesülne a bőr a képemről!!!! Ha azt hiszi, hogy majd szépen elfelejtődik a dolog, nagyon téved.”
 • 6. baba60 2012. március 07. 19:17
  „Megválasztani sem lett volna szabad. Akkor nem lenne most miről lemondania.”
 • 5. studyfy 2012. március 07. 18:59
  „Országgyűlési választások esetében a több mint 40% esetében már bőven 2/3-os többség van. Tehát ha a FIDESZ retorikára hagyatkozunk, akkor az ország 2/3-a Schmitt Pál lemondását tartaná elfogadhatónak. Egyébként szvsz szerint, ha az ügy kiderülésekor Schmitt Pál lemondott volna doktori címéről, ma már senki nem beszélne az ügyről.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: a kormány átveri a piacokat, az uniót és az IMF-et

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint egyre valószínűbb, hogy a kormány nem akar megállapodni a valutaalappal. Tovább olvasom