Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Megkezdődött a Batthyány-emlékév

Kétszáz éve született az első felelős magyar kormány miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos. Emlékét Szegeden utca őrzi, októberben pedig várhatóan mellszobrot kap a Dóm téri panteonban.
Fotó: Frank Yvette
– A magyar függetlenség jelképének, nemzeti szabadságunk kivívójának tartom – vélekedik gróf Batthyány Lajosról Tihanyi Dániel (képünkön). A jogászhallgatót a hazánk első független, felelős kormányának vezetőjéről elnevezett szegedi utcában faggattuk. Tihanyi Dániel szerint Batthyány „igazi magyar" volt, aki mártírhalála miatt is történelmünk legnagyobbjai közé tartozik. – Ezért nem szabadna, hogy emlékét átpolitizálják, illetve hogy a mai politikusok hozzá hasonlítsák magukat – tette hozzá a jogászhallgató.

Batthyány Lajos 1807. február 10-én, Pozsonyban látta meg a napvilágot. Születésének 200. évfordulója alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium Batthyány-emlékévet hirdetett meg.

Szobor

A szegedi önkormányzat oktatási, kulturális és sport irodájától megtudtuk, Szeged is kapcsolódik az emlékévhez: október 6-án, Batthyány kivégzésének évfordulóján avatják fel a Dóm téri nemzeti panteonban az első magyar miniszterelnök mellszobrát.

– Az 1839-es országgyűléstől következetes politizálással gyűjtötte maga köré a liberális főúri ellenzéket, így 1848-ban kétség sem fért hozzá, hogy ő lesz Magyarország miniszterelnöke – mondta Deák Ágnes, a szegedi egyetem új- és legújabbkori magyar történeti tanszékének docense. – Batthyány nem volt igazán népszerű, rideg távolságtartás jellemezte, nem is dédelgetett népvezéri ambíciókat. Nem tartozott viszont a türelmetlen nacionalisták, radikálisok közé, igazi közvetítő, egyensúlyozó személyiség volt az övé. Megtestesítette a nagy reformkori ideákat, törekvéseket, az áprilisi törvények szellemiségét. Batthyányt emiatt végezték ki: Bécs célja az volt, hogy leszámoljon a forradalom szimbólumával.

R. Tóth Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP bérletárat csökkentene

Ötszáz forinttal csökkentené a győri tanuló- és nyugdíjasbérletek árát a Magyar Szocialista Párt. Az… Tovább olvasom