Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Megmenekülhet a bezárástól a Szent Imre-templom Clevelandben

A Vatikán felülvizsgálta a clevelandi püspökségnek azt a döntését, amely 13 plébánia bezárására vonatkozik.

A Vatikán felülvizsgálta a clevelandi püspökségnek azt a döntését, amely 13 plébánia - így a magyar közösség által több mint száz éve használt Szent Imre-templom - bezárására vonatkozik - jelentette be szerdán Peter Borre, a megszüntetések ellen harcoló ügyvéd.

A Klérus Kongregációjának döntése ritka példája annak, hogy a Szentszék felülbírálja egy püspök határozatát, két évtizede nem történt hasonló eset. A papi ügyekben illetékes vatikáni hivatal megállapította, hogy Richard Lennon püspök három évvel ezelőtt az ügyben megsértette az egyházi és az eljárásjogi törvényeket.

A 13 érintett templom azon 50 közé tartozott, amelynek bezárását vagy összevonását Lennon a következőképp indokolta: egyházmegyéjében fogyatkozik a plébánosok és a hívők száma. A plébániák egy részét magyar, lengyel vagy ír bevándorlók alapították, de nem ritkán olyan belvárosi negyedekben találhatók, amelyeknek ma már lakossága fekete és nem katolikus.

Az egyházközségek tagjai - akik közül sokan második vagy harmadik generációs bevándorlók - a templomokba való bezárkózással és más módszerekkel tiltakoztak a bezárások ellen, sőt még egy szakadár kongregációt is létrehoztak.

Robert Tayek, a clevelandi püspöki hivatal szóvivője szerint Lennon szerdán kézhez kapta a vatikáni végzést, de azt még nem volt módja tüzetesen tanulmányozni. A bezárásokról hozott döntés nyomán a clevelandi püspökséghez 174 plébánia tartozott volna.

Az egyházmegye vezetőjének jogában áll a vatikáni bírósághoz fellebbezni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-szlovén államfői találkozó: Schmitt és Türk Szentgotthárdon találkozik

Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön délelőtt Szentgotthárdon fogadja Danilo Türk szlovén… Tovább olvasom