Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Megnyitják a vasúti várótermeket a rászorulóknak

A rendkívüli hideg miatt megnyitják az ország összes pályaudvarának várótermét a rászorulók számára - tájékoztatott az MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön kora este.
A vasúttársaság csütörtökön 18 órakor adta ki az utasítást, amely szerint a rendkívüli időjárási viszonyokra való tekintettel valamennyi pályaudvar várótermébe betérhetnek a rászorulók, de mint megjegyezték, ez technikailag nem minden állomáson megoldható.

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-t napközben arról tájékoztatta, hogy a rendkívüli hideg miatt több intézkedést is hozott a kormány: a többi között azt kérte az önkormányzatok és a közintézmények vezetőitől, hogy nyissák meg a hajléktalanok nappali fogadására alkalmas helyiségeket és lehetőség szerint biztosítsanak meleg teát a rászorulóknak.

Közlése szerint a kormány felkérte a MÁV vezetését, hogy a nagyobb városokban, így Budapesten is, tegye lehetővé - az elmúlt években már bevált gyakorlat szerint - egy-egy váróterem nappali nyitva tartását a hajléktalan emberek számára. Az állami tulajdonú erdőgazdaságoktól pedig azt kérték, biztosítsanak lehetőséget arra, hogy a rászorulók ingyenesen gyűjthessenek tűzifát.

A kormányszóvivő elmondta: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ötmillió forinttal támogatja a Hajléktalanokért Közalapítvány azonnali beavatkozásokat lehetővé tevő alapját annak érdekében, hogy az utcai szociális munkát segítő eszközöket vásároljanak, illetve hogy a nappali melegedőket hétvégén és éjszaka is tartsák nyitva. Hozzátette: a honvédelmi tárca napokon belül meleg takarót, ruhát biztosít a rászorulóknak.

A hajléktalanellátásban dolgozó szakemberek és intézmények tájékoztatása szerint az ország valamennyi nappali melegedője és szállója megtelt, sok helyen nagy a zsúfoltság. Az utcai szociális munkások a fővárosban és az ország valamennyi városában folyamatosan járják a utcákat, takarókat és meleg teát adnak a fedél nélküli embereknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

170 millió turista fordult meg tavaly Pekingben

Tavaly összesen 170 millió turista kereste fel a kínai fővárost bel- illetve külföldről, vagyis 14,5… Tovább olvasom