Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Mégsem mehetünk korán nyugdíjba?

Az OECD legújabb országtanulmánya szerint tovább kell folytatni a Magyarország versenyképességét növelni képes szerkezeti reformokat.
A munkaerőpiaci felvevőképesség és a termelékenység növelése a gazdaság bővülésének két kulcsfontosságú eleme. Előbbi a társadalombiztosítási- és nyugdíj-rendszer folytatódó reformjával, utóbbi az adórendszer további átalakításával, valamint az állam központi kiadásainak csökkentésével érhető el - olvasható az OECD csütörtökön publikált országtanulmányában.

Az értékelés szerint idén még 1 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság, ám jövőre már 3,1 százalékos GDP-növekedésre számíthatunk. Az OECD makropálya-előrejelzéséről bővebben itt olvashat.

A Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjreform ellenére is növekedő nyugdíj-kiadásokra számíthat Magyarország. Ennek mérséklése érdekében a várható áltagéletkorral összehangolva tovább kell növelni a hazai nyugdíj-korhatárt - javasolta az OECD.

A teljes cikkért kattintson ide! >>

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Celtis 2010. február 14. 13:03
  „Bocs, flexi, de ez ma már inkább uncsi, mint vicces.”
 • 31. flexsnake 2010. február 13. 18:03
  „moderálva”
 • 30. delvidek 2010. február 12. 14:58
  „Jo köver pörköltet kell enni, sok palinkat kell inni, es minden nap 1-2 doboz cigit kell elszivni. Igy ez az egesz kesöbbi nyugdij osztogatas könnyeden megakadalyozhato....”
 • 29. gróf 2010. február 12. 11:06
  „26!
  Ady írta Petőfinek és neki megtetszett...aztán nekünk verset írt.
  Plágium!”
 • 28. SP 2010. február 12. 10:48
  „Lerobbant öregekkel akarják a versenyképesség megőrzését? :)
  Ez olyan, mint mikor Hitler 14 éves gyerekeket küldött a birodalom versenyképességének megőrzésére a háborúban.
  Következő lépés lesz a gyerekmunka bevezetése indiai mintára?”
 • 27. Celtis 2010. február 12. 10:29
  „20. hozzászólás macs: Sokan tényleg nem gondolnak ebbe bele. Én is ezért járatom itt a levesfújómat, hogy rávilágítsak: a mai huszas-harmincas korosztály mire megöregszik, semmilyen nyugdíjban nem fog részesülni!
  Csak fölhalmozott vagyonkájában és a saját jó szándékú családtagjaiban, gyerekeiben bízhat, hogy azok eltartják majd! S hogy mennyire lesznek jó szándékúak a gyerekei, nagyrészt rajta múlik, például azon, hogy most milyen példát mutat nekik, mennyire gondoskodik most ő a szüleiről.”
 • 26. Celtis 2010. február 12. 10:25
  „Nem az számít, hogy mekkora a várható életkor (ez egyébként nem keverendő az átlagéletkorral). Hanem az, hogy az összes népesség mekkora hányadát teszik ki a nyugdíjasok. Ez utóbbi évről évre nő, és másként nem lehet tenni ellene, csak a nyugdíjkorhatár növelésével. És persze inflációkövető nyugdíjjal: a nyugdíjak is csak annyival nőjenek mindig, mint a fizetések. Ha ugyanis a nyugdíjak gyorsabban nőnek, akkor egyre többet kell elvonni a fizetésekből, egészen addig, amíg vagy minden fizetés a nyugdíjakra megy, vagy mindenki nyugdíjba vonul, vagy tényleg valaki megálljt nem parancsol ennek az őrültségnek.

  Egy teljesen másik kérdés a kisnyugdíjasok helyzete, akik nagyon gyakran (bár nem mindig!) önhibájukon kívül a létminimumot sem elérő nyugdíjból és az életük alatt megszerzett vagyon fokozatos föléléséből tudnak napról napra vegetálni. Értük igenis a társadalomnak, vagyis az embereknek kell összefogniuk, szociális alapon támogatni őket, hogy ne kerüljenek utcára, ne haljanak éhen, ne fagyjanak halálra.”
 • 25. joy 2010. február 12. 07:44
  „[17]!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Petőfi és nem Ady!!!”
 • 24. töröggszultán 2010. február 12. 07:26
  „23. Valóban nem ugyanaz ma egy 60 éves ember,mint 100 éve. Most egy fizikailag, idegileg tönkrement roncs sokszor. akit senki sem tisztel és csak a szavazatára vadásznak. Szóval minden oka megvan arra, hogy boldogan dolgozzon a végső szívrohamáig. A fiatal anyák meg nem fognak otthon butulni,mert nem mernek felelősséggel gyermeket vállalni /kivéve a megélhetési célúakat.../.”
 • 23. nagypappa 2010. február 12. 04:45
  „Biztos helyről tudom, lesz új nyugdíjaskedvezmény...
  65 fölött ingyen lehet átmenni a piroson
  70 fölött kötelező”
 • 22. harcsabajusz 2010. február 12. 00:44
  „Nyugodtan fel lehet emelni a nyugdíjkorhatárt. Ma egy 60 éves ember nem ugyanaz mint száz éve, amikor az átlagéletkor is 50 alatti volt. Ez nem tabu. De a nök és férfiak közötti külömbségtételt ellenzem, nincs semmi alapja.

  Egyébként meg ha egyéni számlán lenne a nyugdíj, el is lehetne törölni a korhatárt. Amennyit összegyüjtöttél, abból kapod a nyugdíjat. Ha akarod, akkor tíz év meló után már nyugdíjaztathatod magad, de aztán ne panaszkodj, hogy keveset kapsz. Ha meg nyolcvan évesig is szivesen és jól csinálod a munkád, akkor miért ne tehetnéd? Utána legalább tényleg jó nyugdíjad lehetne.

  Amúgy meg a GYES is úgy szar ahogy van. Évekig butulhatnak a nök otthon a pelenka mellett, aztán csodálkoznak, hogy nehezebben kapnak munkát. Sehol sincs ilyem marhaság. Ráadásul nincs is több gyerek töle. Igazán nem értem mit szívózik Orbán ezért. Részmunkaidö kell meg rendes bölcsöde, ovoda.”
 • 21. novaklaszlo56 2010. február 11. 23:39
  „Ugyan, Yossarian!
  Torony, lift... Mi a fenének ilyen költséges, látványos beruházás! Nem is szólva ezek fenntartásáról. Ki van ez már találva.
  Három pilléres a rendszer: rezsi, kaja, gyógyszer. Sejted már? Bingó! Ha a rezsit ki tudja nyögni a mama/tata, akkor nem fagy meg (az utcán), viszont akkor már nem futja kajára: éhen hal. Ha netán a kaját is meg tudja venni (nem sokan), akkor viszont a gyógyszerre már biztosan nem futja: a krónikus betegségei gyorsan elviszik, toronymászás nélkül is. Ha a gyógyszerre is futja, akkor BKV nyugdíjas. Abból meg nincs túl sok.
  Jó lesz ez, meglátod (meglátjuk)! Nyugi! Nem kell mindjárt Tajgetoszt kiáltani, meg tornyot emelni!
  Bár ez a torony ötlet még jó lehet valamire, de lift nélkül...:)”
 • 20. macs 2010. február 11. 23:10
  „9349779,

  "ezért élő ma is amit Ady írt:még kér a nép most adjatok neki"
  Bocs, de ezt PETŐFI irta (Pest, 1847. március) és a vers címe "Nép nevében".”
 • 19. macs 2010. február 11. 23:06
  „Nekem csak az tetszik, hogy azok a fitalok akik itt megszólalnak egy dolgot felejtenek el. Ez a felejtés azonban életvészélyes következményekkel jár. Valamikor a 90-es évek elején bevezették azt rendszert, hogy az akkor 40x évnél fiatalbbaknak ajánlották, az ifjaknak kötelezővé tették a magánnyugdíjpénztár választását. Szóval, ez azt jelenti, nekik 3 forrásból lesz nyugdíjuk.
  1. az államtól - ez kevéske pénzecske lesz, mivel a járulék kb. 2%-a kerül ide,
  2. magánnyugdíjpénztári befizetéseiből,
  3. amennyiben gondol a jövőjére, kiegészítő nyugdíjbiztosításból.
  Érdemes végig gondolni a dolgot, mert lesz még fogaknak az csikorgatása.”
 • 18. olmosnyomdasz 2010. február 11. 22:41
  „Mamám!
  Jó lenne tudni, hogy valami hozzám hasonló szenilis szólt hozzá, vagy talán egy ifjú eltartó?
  Miután megróttak azért, hogy a helyesírást mertem megkifogásolni, szólhatok-e azért, hogy Petőfit nem illik összekeverni Adyval! Nem írom le, hogy ez iszonyú bunkóság, mert ezt esetleg moderálják, szemben a 18. hozzászólással, ami ugyan érthető, de egy jobb kocsmában a csapos szól érte!”
 • 17. aranka2 2010. február 11. 22:09
  „<moderálva>
  A mai nyugdíjrendszer a legnagyobb baromság. Pártjaink versengve akarják alacsony szinten tartani a nyugdíjkorhatárt, meg választási okokból kinyalni minden nyugdíjas ülepét. Kösz, nem kell. A szocializmusban nem volt nyugdíjkassza, mindenki fizette adóként a járulékot, a nyugdíjasok meg kapták az állami költségvetésből a nyugdíjat. Működő, de rossz rendszer volt. Ugyanez ma már nem is működik. Az állami kézben tartott nyugdíjjogosultság álom, ábránd, vagy rosszindulatú duma. A megoldás csak hosszú távon képzelhető el, az viszont kívül esik a négyévenkénti szavazatszerzésen, ezért egyik sz.ros kis politikai pártnak sem érdeke. Így azután megoldás sem lesz, ezen az oldalon is zuhan az ország a semmibe.”
 • 16. macs 2010. február 11. 20:40
  „reagens,

  te tudtad, hogy a Gyes 3.évében az anyuka dolgozhat. Nekem is van több ismerősöm, aki a 3. évben napi 8 órát dolgozik, a gyerek meg bölcsiben. Ők miért kapnak Gyest?”
 • 15. flexsnake 2010. február 11. 20:18
  „Teljesen komolyan gondoltam hogy 120év legyen :) Úgyis lesz nyugdíjas mivel a nyugdíjasok fele rokkantosítva van. Sőt 18éves korban már járjon automatikusan. :D
  Aztán majd ha megválasztanak 120évről leviszem 115re és örömködhettek :D
  Politika.”
 • 14. reagens 2010. február 11. 20:14
  „családbarát politika kellene és születne elég gyerök, hogy eltartsa az öregeket.
  3 évről 2 évre leépítették a gyest.. no comment
  de a mai gyerökök is gyöngén muzsikálnak.
  a legtöbb fiatal manapság vagy írországba, angliába nyomul, vagy pókerozik, pizzafutár, biztonsági őr, üzletkötő-áruterítő vagy pultos. ezök, hogy tartanak el kit? magukat nem tudják eltartani.
  ha van is szakmájuk, akkor 1 napot se dolgoztak benne.
  a hiányszakmák (hegesztő, esztergályos, ápolónő, ..) nem érdeklik őket mert nehezek, büdősek, dolgozni kell, és inkább a póker. mérnök, orvos nincs elég, helyettük van szabad bölcsész, menedzser, szociológus, antropológus, stb.
  Így nincs az országnak produktuma és ennek megfelelően nincs bevétele se, ezért nincs is miből finanszírozni a nyugdíjakat (csak hitelből).
  a kormányt le lehet váltani, el lehet zavarni. volt 8 évük, mögbuktak, nullák.
  a gyerököket kell sürgősen jófelé irányítani. de a győzike són, mónika són, józsi baráton, való világon leépülő, elbutuló, sekélyes szülőkkel nehéz lesz.”
 • 13. Celtis 2010. február 11. 20:00
  „Látom, ötméteres átmérőjű csövön folyik a tömény demagógia.
  Basszus, itt arról van szó, hogy mindig az aktív kereső réteg tartja el a vele együtt élő nyugdíjasokat!Vagyis egyáltalán nem az államnak adják a keresők a pénzüket, amit majd visszakapnak idős korukban, az állam ebben a témában csak mint szolgáltató, eljuttatja az aktív keresők pénzét a nyugdíjasoknak. Már ha van mit.

  De mivel lassan-lassan a harminc évnél idősebbek kilencven százaléka öregségi- vagy rokkantnyugdíjas, az állami elosztórendszer egyszerűen nem tud működni! Ezért lesznek egyre lokálisabbak az elosztórendszerek, míg végül a legtermészetesebb és egyben leghatékonyabb elosztó, a család fog csak megmaradni. Akinek pedig nincs saját családja, pénzkereső utódai, az csak szociális eltartást fog kapni, vagy tényleg dolgozhat élete végéig.”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsaroltak társai egy 13 éves gyereket

Zsaroltak társai egy 13 éves gyereket egy salgótarjáni általános iskolában, egy helyi középiskolában… Tovább olvasom