Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Megszűnt a keszthelyi jegyző elleni büntetőügy

A Legfelsőbb Bíróság (LB) hatályon kívül helyezte a Markó Péter, Keszthely jegyzője ellen közérdekű adatokkal való visszaélés miatt indított perben született elmarasztaló ítéleteket - tájékoztatta a város önkormányzata kedden az MTI-t.
A közlemény szerint többéves pereskedés végére tett pontot a testület azzal, hogy az első- és másodfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte a közérdekű adatokkal való visszaélés miatt indított perben, és kötelezte a vádló Mózner Gézát, a Helikon Patrióták Egyesület elnökét a bűnügyi költségek megfizetésére.

Az egyesület vezetője azért tett feljelentést korábban, mert a keszthelyi Városi Kórház 2008. évi belső ellenőri jelentését mint közérdekű adatot szerinte késve bocsátotta rendelkezésére a város polgármesteri hivatala.

A per során nyilvánvalóvá vált, hogy a jogszabályban rögzített 15 napos határidőnél jóval korábban, már a testületi ülés másnapján postázta a jegyző a dokumentumokat. A képviselő-testület 2008. október 30-án tárgyalt a jelentésről, majd az arról szóló önkormányzati határozatot és a hozzá szervesen kapcsolódó észrevételeket és válaszokat a jegyző október 31-én postai úton megküldte a kérelmezőnek, így bűncselekmény nem történt.

"A bíróság megállapította, hogy az önkormányzat döntése előtt a hivatal nem volt köteles a belső ellenőrzés részeredményeit nyilvánosságra hozni, mivel az egységes dokumentumként október 30-án vált közérdekű adattá" - fogalmaz a közlemény.

A Legfelsőbb Bíróság végzése kimondja: eljárási hibák, valamint "a korábbi ítéletben megállapított tényállás hiányosságai és az abból levont nem helytálló következtetések miatt kerülhetett sor korábban a bűnösség téves megállapítására".

A közlemény azzal zárul, hogy az ügyben további fellebbezésnek és felülvizsgálatnak már nincs helye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt jegye, nem tüntethetett

Nem engedte be a budapesti Sziget fesztiválra az előzőleg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom… Tovább olvasom