Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Megváltoztatható a munkahelyi légkör

Mivel a fél életünk a munkahelyünkön töltjük, ezért korántsem mindegy, hogy a cégünknél töltött idő milyen hangulatban telik. A megfelelő légkör ugyanis a munkánkra és a magánéletünkre is erőteljes hatást gyakorol. 
Érdemes önmagunknak feltenni a kérdést, hogy érezzük magunkat a munkahelyünkön. Sajnos többek válasza az, hogy rosszul, de vajon szükségszerű ez? Nem feltétlenül - vélik a szakemberek, ha konstatáltuk, hogy nem vagyunk helyzetünkkel megelégedve, az már egy lépés a megoldás felé vezető úton. Ez persze édes-kevés, a gondokat orvosolni kell. Hogyan lehet tehát olyan munkahelyi légkört teremteni, ami megfelel az elvárásainknak és a számunkra megfelelő életkörülményeket biztosítja?

A gondolat hatalma

Az egyik módszer, hogy másképpen kezdünk el gondolkodni a munkánkról. Az alábbiakban néhány ötletet adunk, ami segít otthonosabbá tenni a hétfőtől péntekig 8-17 -ig tartó mindennapjainkat és útmutatást ad, hogyan irányítsuk saját karrierünk céljait.
Hogy az életmód megváltoztatása minél egyszerűbb legyen - itt egy nagyon népszerű ötlet már a legelején -, hogy távol tartsuk magunkat attól a hibától, hogy még több gondot vegyünk a nyakunkba. Legyünk benne biztosak, milyen célt akarunk elérni, ne csak vaktában változtassunk a dolgokon. Ellenkező esetben esetleg azt kapjuk, amit éppen nem szeretnénk, és ilyenkor nem szükségszerű, hogy sikerül elérnünk azt a célt, amit szeretnénk.

Fontos az időszervezés

Sokunk hiszi azt, hogy a megfelelő állás minden nap 8 órán keresztül tart. A munkahelyek többségénél azonban ez nem így van, szeretik és elvárják, hogy a munkavállaló rugalmas legyen. Ez a gyakorlatban a 8 óránál több munkaidőt jelent. Mivel itthon a rugalmas munkaidő és az egyéb atipikus munkaformák még nem igazán terjedtek el, ezért elsősorban az tanácsolható, hogy kezdje el átszervezni, hasznosabban beosztani munkaidejét és munkán kívüli idejét is.
Több szálon futtatni a munkával kapcsolatos életünket. Ez a módszer válik mostanában a legnépszerűbbé, mely lehetővé teszi, hogy több fajta olyan dologgal foglalkozzunk, ami érdekel bennünket és olyan kreatívak legyünk, amilyet csak elképzelünk. Egy vagy két szála az életünknek nem feltétlenül jövedelmezőnek, de olyas valamilyennek kell lennie, amit nagyon fontosnak érzünk.

Rugalmas munkaidő

Bár a gyakorlatban nehéz kivitelezni, de próbáljuk főnökeinket rábírni, hogy a munkaidőnk beosztásában elsősorban mi dönthessünk. Karrier-tanácsadók szerint egy kudarc szintén segíthet, lehetőséget ad egyet visszalépni, időt és teret adni magunknak életünk újraszervezéséhez. Gyakran olyan elfoglaltan dolgozunk, hogy nem adjuk meg saját magunknak a lehetőséget a visszalépésre és az életünk áttekintésére, megvizsgálni, mi működik, mit nem érzünk igaznak, és hogy akarunk-e változtatni. Pedig a sikeres munkavégzés nem csak a robotolással, hanem a kreativitással, a hatékonyság növelésével is elérhető.
Hajlamosak vagyunk leszűkíteni a munkával kapcsolatos elképzeléseinket arra, amit úgy gondolunk, lehetséges kivitelezni. Ezáltal azonban nem vesszük figyelembe azt a tényt, hogy körülöttünk számos lehetőség adódhat, amely mellett szemrebbenés nélkül megyünk el. Ezek között több is akadhat, ami érdekelhet minket, amivel szívesen foglalkoznánk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vár a nagyvilág! utazási kiállítás nyertesei

Tovább olvasom