Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

Merjen nagyot álmodni! Hogyan él nyugdíjasként 2050-ben?

Tudjuk, hogy képes rá! Csak harminckilenc évet kell előre ugornia az időben! Milyen lesz ön szerint nyugdíjasnak lenni Magyarországon 2050-ben?
Hagyjuk a Mad Maxi hozzáállást, a futurisztikus járműveket, az elsivatagosodást, az esetleges atomkatasztrófá(ka)t. Teljesen hétköznapi kérdésre várjuk a választ: hogyan képzeli el nyugdíjas éveit 2050-ben? Az alulról fogom szagolni típusú dolgoktól is kíméljenek meg minket!

Oké, segítünk!

Egy friss vizsgálat szerint Magyarországon a megkérdezettek 62 százaléka gondolta úgy, hogy a nyugdíja nem lesz elegendő a kívánt színvonalú életvitelre, és csak 5 százalékuk vélte azt, hogy megfelelően tud megélni a nyugdíjából. Mit gondol erről?

A jelenleg is nyugdíjra takarékoskodók 60 százaléka 5–10 ezer forintot tud félretenni, egynegyedük 10-20 ezer forintot takarít meg, és csak a maradék 16 százalék tud havi 20 ezer forint felett gyűjteni erre a célra.

Ön például melyik csoportnak a tagja?

Az Eurostat előrejelzése szerint Magyarország lakossága 2050-re 9 millióra apad. Az EU-ban a 65 éven felüliek aránya a gazdaságilag aktív népességhez képest 2050-re a jelenlegi 18,2 százalékról 30 százalékra nő. Ugyan ez az arány Magyarországon 24, illetve 51 százalék. Ez azt jelenti, hogy 2050-ben két aktív személy tart el egy nyugdíjast.

Persze így is hozzá lehet állni... The Who - My Generation

Az arányokat tovább rontja, hogy az aktív korúaknak csak egy része dolgozik. Az aktivitási ráta Magyarországon 55,4 százalék, az uniós átlag 64,6 százalék, de Hollandiában eléri a 77 százalékot. Magyarországon jelenleg 1,3 aktív dolgozó tart el egy nyugdíjast. Miután minden harmadik adózó minimálbér után fizet járulékot, 2,5 millió elégséges járulékfizetőnek kell eltartania 3 millió nyugdíjast.

Az állam a helyzetre a nyugdíjkorhatár felemelésével, a járulék emelésével, kevesebb nyugdíjjal, illetve a születések számának ösztönzésével válaszolhat. Az egyén pedig az aktív kor kitolásával – tovább dolgozással – és előtakarékossággal reagálhat.

Forrás: idokapu.hu
Valóban így van? S mi lesz akkor 2050-ben? Forrás: idokapu.comÖn szerint meddig tolódhat ki (még) ki a nyugdíjkorhatár? Véleménye szerint hány éves korában mehet majd nyugdíjba? S akkor valóban nyugdíjba megy? Vagy teljesen pesszimistaként, illetve fogjuk fel inkább így, örökifjúként úgy gondolja, sosem megy nyugdíjba, és egészen haláláig jó kedvvel, örömmel fog dolgozni? (Itt a halálos balesetek, öngyilkossági kísérletek nem „játszanak", azaz halálnak jelen esetben az ágyban, párnák közt „módszert" értjük.) Várjuk ötleteit, elképzeléseit!Hogy egy kicsit elkeserítsük: az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, így az öngondoskodás nem kerülhető meg, ebben egyetértett Békesi László volt pénzügyminiszter és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke egy budapesti nyugdíjkonferenciáján.

Heim Péter szerint a magyar állami nyugdíjrendszer egyik alapproblémája az élve születések számának csökkenése: amíg 1976-ban 185 ezer volt, most évi 92–102 ezer, 20 év múlva 75–80 ezer lesz. Emellett a 20–64 éves korúak 12 százaléka rokkantnyugdíjas, szemben a 6 százalékos OECD átlaggal – jelezte a másik problémát a Századvég elnöke.

A megoldás egyik kulcsa a családi adózás, azaz a születések ösztönzése, és emellett „ha pisztolyt tesznek a fejemhez", az öregségi öngondoskodás adókedvezménye – fogalmazott Heim Péter, aki szerint először a közgazdászok között kell lefolytatni a szakmai vitát a nyugdíjrendszerről, majd ezt követően az egész társadalommal.

Békesi László a hosszú távú öngondoskodás adókedvezményére voksolt, s ezért is bírálta élesen a tőkefedezeti rendszer, azaz a magánnyugdíjpénztárak „kilövését". A megtakarításokhoz kiszámíthatóságra, bizalomra, a játékszabályok stabilitására van szükség, márpedig az 1997–2010 között működő magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetése nem ezt mutatja – magyarázta a volt pénzügyminiszter.
A magánnyugdíjpénztárak államosítása egyrészt sokkolta társadalmat, másrészt ráébresztette arra, hogy valamit tennie kell annak érdekében, hogy öregségi nyugdíja legalább megközelítse a munkakeresetét – tette hozzá a korábbi pénzügyminiszter.

Forrás: Heti Válasz
Papír is lesz a kezében? Forrás: Heti Válasz


– Az öngondoskodásra jelenleg nincs stratégia, miközben a magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt a megtakarítókban megrendült a befektetői bizalom – mondta Holtzer Péter, a 2007–2009 között működő Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (NYIKA) elnöke.

– Öngondoskodás nélkül nem megy, mivel viszonylag jó nyugdíjra csak a munkavállalók azon kis része számíthat, akik jól megfizetett és bejelentett alkalmazottak – tette hozzá. A nyugdíjszakember szerint elvileg sokat tehetnek félre azok, akik magas jövedelemre tesznek szert, de az nincs bejelentve, azaz ennél a csoportnál tudatos öngondoskodás működik, vagy működhet.

Holtzer Péter szerint a leszakadó tömegeknek – az adózók közel harmadának – nincs esélyük öngondoskodásra, mert a bejelentetett minimálbér mellett nincs félretehető jövedelmük. Hozzátette azt is, hogy a leszakadó rétegekről lemondani nem tisztességes, és nem is veszélytelen.

– A középosztály alsó, középső részénél lehetséges és szükséges kialakítani az öngondoskodási stratégiát – hangsúlyozta.

Úgy vélte, makrogazdasági szempontból a jelenlegi nyugdíjrendszer 15–20 évig még fenntartható, mivel a befolyó járulékokból fedezhető a GDP 6–7 százalékára tehető kifizetés. Ez az arány azonban az évszázad közepéhez közeledve már a GDP 10–12 százalékára emelkedik, mivel öregszik a társadalom, kevesebb lesz a járulék befizető – feltéve, hogy a foglalkoztatottsági szint nem javul jelentősen – azaz a hiány egyre méretesebbé válik – mondta Holtzer Péter.

Véleménye szerint erre a dilemmára megoldást jelenthet a svéd nyugdíjmodell, amelynek lényege, hogy a rendszer csak annyit fizet nyugdíjra, amennyi az adott évben befolyik. – Létezik egy másik opció is: ha rend lesz a gazdaságban, mégpedig hosszú távon, akkor kialakítható egy jó nyugdíjrendszer is – mondta Holtzer Péter.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. Yaqy 2011. június 09. 16:12
  „Szerintem, mivel a nyugdíjkorhatárt folyamatosan emelik és ezzel együtt most megszüntették a korkedvezményt így 2050-re az országnak mintegy 50 nyugdíjast kell eltartania. (orbáni utópia)”
 • 58. maradando 2011. június 02. 19:11
  „Cél 1 életen át tartó munka. 2050-ig ingyenes eutanázia , munkára képteleneknek.
  Kötelező olvasmány kormánytagoknak:Sánta Ferenc -Sokan voltunk (Jövökép?)”
 • 57. jmkrisz 2011. június 02. 13:56
  „Ezt a sok pesszimista hozzászólást! Hát senki sem bízik az ország vezetésében? :-)

  Csak ki kell számolni, hogy most mennyit költünk havonta a kötelezőkre, ez valamivel kevesebb lesz, mire nyugdíjba megyünk (gyerek kirepül, lejár a hitel,... akármi), de akkor is tizenpár millát félre kellene addigra tenni, mert a havi pár 10 ezerből nem futi mindenre”
 • 56. havranek 2011. június 01. 21:56
  „Mese az egész . Hozom a példát .Kor szerinti nyugdíjasként 66-évesen dolgozom ezután havi 20.000Ft /hó nyugdíjjárulékot fizetek mindennek fejében kaptam 350Ft/hó emelést kérdezem ki fizet erre rá ? Ha élek még mintegy 120-évet akkor én nem ?
  A pofátlanság netovábbja amikor ki akarják játszani a mai fiatalokat az idősek ellen és ez sajnos néha sikerül .
  A (mindenkori) kormány feladata ,hogy legyen munkahelye annak aki munkaképes nem lozungok valódi munkahelyek ,a kormány feladata ,hogy a jövedelem arányos legyen az elvégzett munkával és volna még néhány kisebb feladat a parttalan duma helyett ! Ha ezeket megoldják mert ezért választották meg Őket nem lesz gond mint ahogy nem is volt a nyugdíjjal.l”
 • 55. dodoni 2011. június 01. 21:53
  „A jelenlegi és a jövőben tovább romló termékenységi adatokbó kalkulálva, 2050-ben hat és fél-hétmilliós lesz Magyarország népessége. Ez a hét és félmillió fog majd állni kb. kétmillió cigányból és kb egymillió afrikaiból, kínaiból, arabból stb. A népesség korszerkezete egy totálisan elöregedett társadalom korszerkezete lesz, a legöregebb részt természetesen az egykori államalkotó nemzet teszi majd ki. Aktív kereső, aki majd megtermelje azt, ami a nyugdíjasoknak kell, alig lesz. Sok-sok magányos öreg ember lesz majd, aki otthonában hal meg, s csak sokára veszik majd észre a bűz után. A többiek szociális otthonokban tengetik majd napjaikat, ahol roma vagy arab, esetleg néger ápolószemélyzet egzecírozza majd őket.

  S úgy 2080 táján így szól a magyar nép maradékának Kölcseyvel a sors:

  "Törvényem él. Hazád őrcsillagzatja
  Szülötti bűnein leszáll;
  Szelíd sugárit többé nem nyugtatja
  Az ősz apák sírhalminál.
  És más hon áll a négy folyam partjára,
  Más szózat és más keblű nép;
  S szebb arcot ölt e föld kies határa,
  Hogy kedvre gyúl, ki bájkörébe lép."”
 • 54. TAZ 2011. június 01. 20:04
  „Születések számának növelése családi adózással? Még sosem volt ilyen alacsony a születések száma! Jöhet bármilyen kedvezmény, mi a biztosíték arra, hogy 1-2 éven belül nem szűnik meg! Semmi! Ki hisz már el bármit is a politikusoknak ebben az országban!”
 • 53. X_Y 2011. június 01. 17:22
  „Egyetlen biztos mód a tisztes nyugdíjra: nem Magyarisztánban kell nyugdíjasnak lenni...”
 • 52. Morpheus_RexXx 2011. június 01. 17:18
  „Én nem gondolkodom nyugdíjon... templomba pedig nem járok.
  Úgy képzelem, hogy kitermelem valamilyen módon, és a kitermelt eszköz fogja biztosítani a jövedelmem... ha már még gurulni sem fogok tudni, akkor 1-2 alkalmazott bérét és a jövedelmem... és akkor még el sem kezdtem "álmodni"...”
 • 51. oszibacsi 2011. június 01. 16:48
  „"Merjen nagyot álmodni! Hogyan él nyugdíjasként 2050-ben?"
  1.Nyugdíj előtti évben brutális fizetéselvonás!/ Úgy sem lesz rá szüksége./
  2.Az elvont pénzből ásó, kapa, deszka és szög vásárlása.
  3.Nyugdíj szelvényért a közeli temetőbe kivonulni.
  4.Saját sír megásása.
  5.A kiásott sírban a deszka összeszögelése méretre.
  6.Belefekvés, éhenhalás.
  7.A sír betemettetése közmunkásokkal.”
 • 50. Wacky 2011. június 01. 16:27
  „"Merjen nagyot álmodni! Hogyan él nyugdíjasként 2050-ben?"

  1: Nem lesz már olyan se, hogy Magyarország...
  2: csak a pénzéhesek maradnak itt a többiek vagy kimenekülnek, vagy éhen halnak...
  3: ezután a pénzéhesek is kimennek innét...
  4: aztán vándor népek telepednek le ezen a vidéken...

  DE nyugdíjasként szép nyugodt életem lesz, nem piszkál a kormány se, és megtudok élni a nyugdíjamból, sőt az unokáimnak is tudok félre rakni... KÜLFÖLDÖN!! :DxD

  Aki meg szereti a világvége hisztériákat, annak pedig 2050-ig min. 2 esemény lesz... 2012 december végén kihal a Földön élő sok-sok milliárd ember, de ugyebár hőseink túlélik... de nem sokáig mert 2036-ban jön egy aszteroida is :D csak hogy fokozzuk az izgalmakat :D:D”
 • 49. info 2011. június 01. 15:40
  „ne csináljunk már az ........ből bohócot!”
 • 48. Egyolvasó 2011. június 01. 15:20
  „300 ezer lesz a nyugdíjjam, mellete pedig a parlamentben puccoskodom és szarok nagyívben azokra akik rám szavaztak.

  (Bár igaz ez most is egy két képviselőre)”
 • 47. zsuzsmo 2011. június 01. 14:19
  „Az öngondoskodás nagyon fontos, (nekünk is van- életbiztosítással kombinált), egyenlőre össze tudjuk rá spórolni a pénzt, ami nem mindig könnyű, és persze le kellett mondanunk sok mindenről ennek érdekében. Azonban nagyon sokan vannak olyanok, sajnos, akik nem tudnak miből félre tenni, pedig nekik lenne a legfontosabb..
  Valamint szeretném valamelyest kikerülni azt, hogy a gyerekeim a családjukon kívűl még minket is támogassanak majd.”
 • 46. Manstein 2011. június 01. 13:51
  „Szerintem akkor már nem lesz nyugdíj. Kb. 1.5-2 éve volt egy jó cikk az interneten, amiben ezt elemezték. Ott azt írták, hogy 1-2 éven belül tömegestül nyugdíjba mennek a Ratkó-korszak gyermekei, akik az utolsó széles dolgozói réteg voltak, utánuk nagy szakadék volt a gyermekek számában, szóval utánuk már komoly bajok lesznek. Így végül is ők ott 2030-ra jósolták a 2 dolgozó/1 nyugdíjas arányt, és azt írták, hogy akkor már lehetetlen lesz a nyugdíjrendszer fenntartása (vagy legalábbis annyira kis összegeket fizetnek, hogy megélni nem fogunk belőle). Na most ha 2050-et nézem, az annyival messzebb van, hogy belegondolni se merek. Ha mégis lenne nyugdíj, akkor szerintem olyan, mintha aki ma 100 ezret kap, kapna 40-50 ezret, és arányában így tovább.

  De az még soká lesz, kár miatta aggódni. Orbánék tesznek róla, hogy aktuálisan sokkal jobban izguljon mindenki a mostani pénzügyei miatt...”
 • 45. joy 2011. június 01. 13:47
  „Bocsi!
  Nem magány nyugdíjpéztárba tettem a pénzem, hanem KIEGÉSZÍTŐ nyugdíjpénztárba!”
 • 44. joy 2011. június 01. 13:42
  „Hogy 2050-ben hogy élnek az öregek?
  Aki előre gondoskodik magáról, az ellesz, mint tehén a herén, aki csak él a vakvilágba, az nagyon sz.rul tölti öregsége napjait.
  Mindenképp szükséges az öngondoskodás, mert a köz közönyös, a prolitika meg sz.rik mindenkire, csak a saját hatalma, dőzsölése érdekli.
  LSD: napjaink aljassága!

  Én olyan melóban dolgoztam, ami jól fizetett, jókor küldtek -akaratom ellenére- nyugdíjba.
  DE!
  Én és nejem előre gondolkozva az első percektől maximálisan kihasználtuk a magán nyugdíjpénztár kínálta lehetőséget, így mostanra megszabadulhattunk a sok évtizedes paneltől, kicsiny kertes házikóban élhetünk, saját udvarunkban kapirgálhatunk, a hivatalos nyugíj elfogadható, de mindketten keményen fizettünk is a közkasszába 40 éven át.

  Aki nem gondol a holnapra, annak fölkopik az álla.
  Sajna ma nagyon sokan kerülik a fizetés, csupán a pillanatnyi -látszólag- jobb életre gondolnak.”
 • 43. dondongó 2011. június 01. 13:35
  „2050-ben a Nemzeti Együttműködés Fülkeforradalmi Kormánya a választók 5/4-nek felhatalmazása alapján beindítja a Nemzeti Tajgetosz Programot /kérdőíves konzultációval megtámogatva/, melynek keretei között a nyugdíjkorhatár 80 év lesz, aki megéri azt egy önmegsemmisítő készülékre kapcsolják, melyet egy baráti, nemzeti konzervatív cég forgalmaz.:-)”
 • 42. kiokushyn 2011. június 01. 13:01
  „Kötelessége átmenni a piroson a nyugdíjasnak, aki meg mellette áll,annak kutya kötelessége lelökni! Na!”
 • 41. gumikacsa111 2011. június 01. 13:01
  „40. gavallér

  Elég sokan vagyunk ezzel így! Majd mindjárt jön az "okos", hogy nem kényszerített rá senki +a hasonló okosságok............”
 • 40. gavallér 2011. június 01. 12:43
  „Én már egyszer álmodtam. Elég nagyra sikerült. Mikor hitelt vettem fel.
  Azóta rémálom.
  Mikor én oda kerülnék, hogy nyugger lehetnék akkorra ez a fogalom ismeretlen éesz”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkbizottságot alakított az autóbuszközlekedési szakszervezet

Sztrájkbizottságot alakított az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) kedden -… Tovább olvasom