Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Mi kerüljön a nemzet kirakatába? - Hungarikum törvény készül

Csikós és gulyás, Puskás és pálinka - olyan "hívószavak", amelyekről felismernek minket, magyarokat általában mindenütt a világban. Manapság az egészségesen túlzó nacionalizmus és lokálpatriotizmus jegyében sokan hajlamosak a hungarikumok közé sorolni a helyi, kedvelt termékeket, gasztronómiai különlegességeket. Csakhogy nem minden hungarikum, amit annak gondolunk, és nevezünk.
Akkor mi a hungarikum? A kérdésre Birinyi József, a 2009-ben megalakult Parlamenti Hungarikum Bizottság vezetője, a téma kiváló ismerője és szakértője is csak általános választ ad: "az érték a mérték." És hogy mi van a talányos válasz mögött, azt is megmagyarázza.

- Nem lehet csodálkozni azon, hogy szeretnénk minél több hazai különlegességgel, hungarikummal dicsekedni, főként mióta az Európai Unió is támogatja a különleges nemzeti értékeket. 2002-től megnőtt ezek ázsiója világszerte, és 2008 óta a magyar parlament is többször foglalkozott a témával. Fontos, hogy a hungarikumok mint a gazdaság jelentős pillérei védelmet és támogatást kapjanak, és ennek értelmében szülessen törvény is - hangsúlyozza.

- A magyarázat logikus, de még mindig nem válasz arra, hogy mi nevezhető hungarikumnak?

- Semmiképpen nem azok a tárgyi és szellemi, kulturális termékek, amelyeket a közvélemény vagy egyes lobbik feltupíroznak, holott legjobb esetben is csak magyar szuvenír jelző lehetne jogos számukra. A valódi tartalom, a belső érték az irányadó, és a hungarikum törvény ennek megfogalmazását, a magyar értéktár megalkotását célozza. Nem mindegy, hogy milyen országimázst mutatunk a világnak, mit teszünk ki a nemzet kirakatába.

Egyébként Birinyi Józseftől megtudom, hogy a nemzeti értékek védelme, propagálása nem magyar találmány, hiszen a franciáknak, olaszoknak, dánoknak és sok más fejlett országnak régóta vannak "hungarikumjaik", vagyis olyan termékeik, alkotásaik, amelyek csak rájuk jellemzőek, amelyeken keresztül képesek népszerűsíteni hazájukat. Akad olyan ország, ahol több ezer ilyen sajátos, nemzeti értéket képviselő termék van. De végül is nem a mennyiség a fontos, amikor hungarikumokról beszélünk, hanem a valódi minőség: olyan termékek felsorakoztatása, amelyek alkalmasak és méltók a pozitív diszkriminációra, arra, hogy bátran kilépjünk velük a világ elé, egyedi, értékalapú produktumokként.

Ha megalkotásra kerül a hungarikum törvény, nem lehet majd felelőtlenül ráaggatni bármely hazai termékre ezt a valóban minőséget, egyedi tulajdonságokat jelentő jelzőt. Ahhoz, hogy egységes, mindenki számára érthető és elfogadható meghatározása legyen a hungarikumnak, egységes szakmai álláspontot kell kialakítani ebben a kérdésben Ezt kívánja az értékteremtők védelme és a fogyasztók értékorientált tájékoztatása is.

A hungarikumok jó hírünket viszik majd a világba, de ezen túl egyéb lehetőségeket is tartogatnak - nemzetközi pályázatoknál jelentős anyagi előnyt hozhatnak, és kiváló eszközei lehetnek az "országmárka" erősítésének. Ehhez természetesen az szükséges, hogy olyan produktumok - régi örökségek vagy akár új, mai szenzációs termékek, alkotások - kerüljenek ebbe a nemzeti értéktárba, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy a lokálistól eljussanak a globálisig, és a nemzetközi regisztrációban is szerepeljenek.

Birinyi József véleménye szerint ilyen termékünk jelenleg legfeljebb 20 van, de ez nem hátrány, amennyiben hírünket növelő kiemelt értékekkel bírnak, és alkalmasak az élő hagyományok Magyarországaként reprezentálni hazánkat.

Olvasóink írták

 • 9. Ferrer 2010. december 27. 23:58
  „Nekem a hungarikumról Orbán jut az eszembe. Na, ő igazi hungarikum. Sajnos..”
 • 8. Egyolvasó 2010. december 27. 21:30
  „Kerüljön bele a magyarországi nyugdíj, és minimálbér, azt még külföldről is megtekintenék sokan, csak nagyítót is mellékeljenek hozzá.:)”
 • 7. flexsnake*** 2010. december 27. 20:57
  „hungarikum a faszkalap miniszterelnök is, csak a nevüket változtatják de ugyanaz a klón, még az anyja sem vállalná. Amikor született az anyja sírt fel: szoptassa ezt a gnómot a rosszfene! :D”
 • 6. Nórikám 2010. december 27. 18:13
  „Lehetne még.: a nagy mértékű korrupció, csalás, lopás.”
 • 5. tirpák 2010. december 27. 18:03
  „há legalább egy cigánygyereket űtessetek mán oda”
 • 4. flexsnake*** 2010. december 27. 14:42
  „érdekes, hogy a külföldieknek nem valami zsíros löttyök jutnak eszükbe, hanem Budapest , lánchíd, vár stb. Nem tudom melyik magyar faszkalap volt, aki kitalálta azt a baromságot, az egész világ ácsingózik valami zsíros löttyre.... puskás meg annyira híres mint győzike, semennyire.”
 • 3. zoltanszabo 2010. december 27. 13:01
  „ugyan 20 hungarikumról beszél--de lessz ez még több is Pl. orbán képével ellátott teás--kávés bögre,orbán-fityesz politikusok képeivel díszített tányérok,pólók, egyébb emléktárgyak.
  Az Eu ban majd úgy veszik mint a cukrot.”
 • 2. jozko 2010. december 27. 11:06
  „Nem akartam duplázni!
  De javítási szándékkal teszem:

  Miért kell ezt l e í r n i ?”
 • 1. jozko 2010. december 27. 10:57
  „Nesze semmi-fogd meg jól!
  A téma kiváló ismerőjétől és szakértőjétől!

  Az odáig rendben van?, hogy nem tudott vagy nem akart semmit mondani-
  de miért kell ezt leíri?
  Meg átvenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikusokra vallana Földesi-Szabó László

Számtalan közéleti személynek és politikusnak okozhat fejfájást Földesi-Szabó László, aki azt… Tovább olvasom