Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Mintegy 47 milliárd forint a kórházak adóssága

Az ország 163 fekvőbeteg-ellátó intézményének jelenleg összesen 47,5 milliárd forint fizetési határidőn túli kötelezettsége van - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága kedden.
Az államtitkárság közleménye szerint az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény kitöltötte és visszaküldte a harmadik negyedévre vonatkozó pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot. Eszerint a kórházak adósságállománya a vártnál kisebb mértékben emelkedett, mivel a második negyedévben ugyanennyi intézmény esetében ez az összeg 36,5 milliárd forint volt.

A várólisták alakulása azonban azt mutatja, hogy ezt az eredményt az intézmények csak a belső adósság növekedésének terhére tudták elérni, több intézmény esetében ugyanis jelentős mértékben emelkedtek a várólisták - magyarázták.

A szaktárca első lépésben az adósságrendezés keretében belül igyekezett csökkenteni a várólistákat. Ezért az adósságkonszolidációra elkülönített 27,5 milliárd forint mintegy 10 százalékát, azaz összesen 2,7 milliárd forintot a leggyakoribb beavatkozásoknak számító és ezért a leghosszabb várólistával rendelkező műtétek elvégzésére kapják.

Szerintük ezzel az összeggel, ugyan csak a jövő év első féléve után, de érzékelhetően rövidülhetnek majd ezeken a területeken a várólisták.

A közleményben emlékeztettek: az egészségügyi államtitkárság és az érintett öt szakmai szervezet (Magyar Kórházszövetség, Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, Egyetemi Klinikák Szövetsége, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, Medicina 2000) közösen dolgozta ki az adósságfelmérés módszertanát. Velük és meghívott szakértőkkel szintén közösen állították össze a 27,5 milliárd forint plusz pénz elosztásának elveit is - tették hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2010. december 21. 17:04
    „Nem tesz semmit, Simor offshore-bankelnök éppen ekkora kárt okozott hétfőn a kamatemeléssel. Oda se neki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyi vállalkozókat támogatná az LMP

Az LMP üdvözli a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló… Tovább olvasom