Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

MSZP-megemlékezés és ellentüntetés a Békenapon

Küzdelemre és cselekvésre szólította fel az embereket Gyurcsány Ferenc a Békenap a kirekesztés ellen elnevezésű rendezvényen pénteken. A kormányfő beszédét folyamatosan megzavarták.
A rendezvényre érkezők megtöltötték a forgalom elől lezárt rakpartot a Parlamenttől kezdődően egészen a Miniszterelnöki Hivatalig. Az érkezőknek a párt aktivistái piros, fehér és zöld színű fáklyákat osztogattak. A környéken nagyon sok rendőrt látni, a rendezvényre érkezőket szúrópróba szerűen ellenőrzik. Több embert megkértek, mutassák meg táskájuk tartalmát. A megemlékezéssel egy időben a Duna túlpartján, a Batthyány téren ellentüntetést szerveztek, a kiabálás és a hangosítás áthallatszott a szocialista párt rendezvényére is.

Küzdelemre és cselekvésre szólította fel az embereket Gyurcsány

Küzdelemre és cselekvésre szólította fel az embereket Gyurcsány Ferenc a Békenap a kirekesztés ellen elnevezésű rendezvényen pénteken. A miniszterelnök kijelentette: nem elég már lehajtott fejjel emlékezni; a rasszizmus, az antiszemitizmus, a radikális szélsőjobb ellen tenni kell. "Tudom, hogy kormányfőként mi a kötelességem, de csak a jog eszközeivel; a polgárok demokratikus cselekvő akarata nélkül, nem lehet küzdeni ezek ellen a pusztító eszmék ellen" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc többször kijelentette: Figyelmeztetni jött, például arra, hogy ma már nem lehet elfordítani a fejeket, vagy legyinteni, ha valaki zsidózik, kirekesztő szavakat mond. Ha lehajtott fejjel asszisztálnak ehhez, akkor azok szava lesz a hangosabb, akik rabságot hoznak.

A miniszterelnök felszólított arra, hogy meg kell szakítani minden kapcsolatot olyan pártokkal, amelyek szélsőjobboldali szervezeteket támogatnak, mint például a Magyar Gárda, amely a kormányfő szerint a XX. századi magyar történelem legtragikusabb örökségének hordozója. Hozzátette: az ilyen pártok kicsinyes hatalmi ambícióik érdekében akár a gonosszal is szövetkeznek. A kormányfő konkrétan említette a Jobbikot, de utalt a parlament egyik alelnökére is, aki mint mondta, szintén kapcsolatot tart ilyen szerveződésekkel, és ez Gyurcsány Ferenc szerint "nem válik dicsőségére a magyar parlamentnek.

Gyurcsány Ferenc elmondta: mindig is vitatkozni fog ellenfeleivel, de soha nem fogja utálni őket, vagy azt mondani, hogy ők nem magyarok. Hozzátette: ma Magyarországon az MSZP a demokratikus közép legerősebb pártja, amely azt keresi, mi köti össze a magyarokat és nem azt, hogy mi választja szét őket.

A Parlament előtti fáklyás megemlékezésen körülbelül kétezer ember hallgatta Gyurcsány Ferencet. Beszédét azonban folyamatosan megzavarták a túlpartról bejelentett rendezvényről: kihangosítókkal kormányellenes jelszavakat kiabáltak.

A beszéd után a tömeg átvonult a Holocaust áldozatainak emléket állító üresen maradt vascipőkhöz. A miniszterelnök feleségével kormányőrök gyűrűjében sétált át a szobrokhoz, eközben többször bekiabálásokkal zavarták meg, de többnyire taps kísérte útját. A szoborkompozíciónál a legtöbben elhelyezték az égő fáklyákat, majd befejeződött a rendezvény. Néhány hangoskodót közben igazoltattak civil ruhás rendőrök.

Olvasóink írták

 • 13. kiri01 2008. május 11. 22:11
  „11.-es
  Szerintem neked hiányosak a történelmi ismereteid, vagy lehet hogy rossz könyvből tanúltad azt.
  De ennyire tájékozatlanúl nem égetném magam itt.”
 • 12. Kapuvári 2008. május 11. 17:03
  „A népnek az alja az szdsz és szavazóik!nézd meg mit csináltatok!gyurcsányék=fasiszták”
 • 11. felháborodott 2008. május 10. 20:57
  „-9-es !
  Vegyél a kezedbe történelem könyvet,és tanuld újra ..
  Nagyon zagyvák,értetelmetlen,és hiányos az ismereted!
  Olvass utána,mivel kezdődött és miért.Miért jőttek be a román katonák és mit csináltak,és mit ,miért akartak tenni.
  Semmi köze a zsidózáshoz,de most ez jól esik neked,hogy te is gyalázkodhass.
  Akkor is éltek ,mint most is olyan gyűlölködő emberek,mint te,és az ilyenek miatt jutott ide az ország.Jellemtelenek vagytok,kegyelet sértők.Se Istent,se embert nem ismertek,magatokon kívül.”
 • 10. emlékező 2008. május 10. 20:35
  „7. 8. A nemzet szégyenei vagytok az írásotokkal !
  Nektek kellett volna ott állni akkor a Duna partján.Gyalázatosak vagytok,és még embernek mondjátok magatokat .Az állat külömb tőletek!
  Ők cigány banda ? Akkor Orbánék mik ?
  Kapuvári, te meg alja vagy a népnek....”
 • 9. Hogy is van ez? 2008. május 10. 20:28
  „A Duna partján áldozatoskodó MSZP-seket nézve gondolkodtam, van-e Budapesten emlékműve az 1919-es vörösterror áldozatainak. Értelemszerűen nincs. Vidéken sem hiszem, hogy lenne, hiszen negyven évig beszélni sem volt szabad erről, utána meg valahogy elfelejtették. Mind a mai napig nem beszél senki arról a tombolásról, amit Kun Béla vörös gazemberei, a Vörös Őrség, a Lenin-fiúk és más szabadcsapatok műveltek, százszámra mészárolva a magyart puszta kedvtelésből. Az ő tetteikre nincs mentség, nincs magyarázat. De még kevésbé van arra, hogy miért nem tanítják ezt a vészkorszakot az iskolákban, miért nem emlékeznek meg a 133 vérvörös napról, amikor zsidó gengszterek szabadultak Magyarországra, s kis híján elveszejtették hazánkat.”
 • 8. imre1964 2008. május 10. 11:53
  „Dunába kellett volna kergetni Gyurcsányt és akik ott éljeneztek.
  Cigány hazug banda”
 • 7. Kapuvári 2008. május 10. 11:40
  „A gyurcsány-banda az igazi fasiszta,nemzetgyalázó,demokráciatipró bűnszövetkezet!csakis az ő érdekük a békétlenség!lehet a frenki arcán látni,élvezi,ha szidják!ügyesen tüzeli a másként gondolkodókat,és lecsapja a magas labdát,ha eljön az ideje!neoliberális,gyűlölködő,csaló,hazug,pénzéhes csürhétől csak rosszabbat lehet várni!de már nem sokáig!”
 • 6. Kért Elek 2008. május 10. 08:05
  „Csak egy a sokközül.; OLASZLISZKA..!!
  Itt miért is nincs MEGEMLÉKEZÉS ??
  Na most lehet nácini, fasisztázni.”
 • 5. szemlelodo 2008. május 10. 05:42
  „Nem szabad elfelejteni,hogy kishazánkban jelenleg demokrácia van és hangot kaphat és kell,hogy kapjon az ellenvéleméby is.”
 • 4. joy 2008. május 10. 04:47
  „Ezek a bekiabálók a nemzetgyalázók. Neonáci, gyűlölködő, gyújtogató csürhétől jobbat -még jobbikat se- várni nem lehet”
 • 3. szonja SZ 2008. május 10. 01:55
  „" A beke meg var" .....”
 • 2. szóló 2008. május 09. 21:51
  „A hangoskodókat,béke elleneseket, kivinném egy kicsit Afganisztánba,v. Irakba katonának. Megtanuljanak még imádkozni ,hogy emlékezzenek az anyjuk kínjára is.Legalább ott a megemlékezésen maradtak volna csendben.”
 • 1. Zo 2008. május 09. 21:50
  „Na ezeket a barmokat kellett volna a Dunába lőni, akik még ilyenkor is bekiabálnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 millió jár Tocsik Mártának

Nyolcvanmillió forint jár Tocsik Mártának az elhíresült 804 milliós sikerdíjból, amit azért kapott… Tovább olvasom