Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

MSZP: a tagság majd negyede adta le voksát a pártszavazáson

Az előzetes részvételi adatok szerint az MSZP megközelítőleg nyolcezer tagja, vagyis a választásra jogosultak mintegy 25 százaléka vett részt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazáson - jelentette be Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója, országgyűlési képviselő kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán kedden este nagy sikerként értékelte a legfrissebb adatokat, szerinte nem kétséges, hogy a résztvevők túlnyomó többsége igennel szavazott.

A szocialista politikus szerint a voksolás rendben zajlott, az összesen 190 szavazóhelyszínen kisebb pontatlanságok ugyan előfordultak, de az eredményt veszélyeztető esemény nem történt.

Molnár Zsolt emlékeztetett: az előző szerdán kezdődött, összesen öt munkanapon át tartó pártszavazás hivatalosan kedden este nyolc órakor, az utolsó szavazóhelyiségek bezárásával ér véget, a voksolás végeredményét pedig az eseti országos választási bizottság állapítja meg pénteken, és a választmány hirdeti ki szombaton.

A pártszavazás eredményességéhez az szükséges, hogy a 32 ezer regisztrált párttag több mint negyede, vagyis nyolcezer párttag azonosan válaszoljon a kérdésekre.

A Demokratikus Koalíció szerint hétfő estig mintegy 6-7 ezren vettek részt az általuk kezdeményezett pártszavazáson, s ez a többszöröse annak, mint ahányan a platformtagok közül az MSZP-nek is tagjai. A platform az MTI-hez kedden délután eljuttatott közleményében magasnak értékelte a részvételi arányt, és úgy ítélte meg: "a valóban aktív tagság" többsége kinyilvánította véleményét az MSZP "szervezeti, morális és finanszírozási megújításáról.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon már a voksolás megkezdésekor, majd kedden ismét arról írt, hogy várakozása szerint a pártszavazás politikai értelemben sikeres, de eredménytelen lesz, mivel az MSZP tagjainak alig harmada-negyede aktív, a voksolás eredményességhez pedig a 32 ezer regisztrált MSZP-tag több mint negyedének, vagyis nyolcezer párttagnak kellett volna azonosan válaszolnia.

A volt miniszterelnök Molnár Zsolt bejelentése után a közösségi portálon sikeresnek értékelte a pártszavazást, majd közölte: nem kétséges, hogy a résztvevők túlnyomó többsége igennel szavazott. Gyurcsány Ferenc szerint az előzetes részvételi adatok alapján abban sem lehet kételkedni, hogy a politikailag aktív tagság messze több mint fele támogatta a pártszavazásra feltett kérdéseket. "Aki nem érti ennek üzenetét, az vak és/vagy süket" - fogalmaz, hozzátéve "mi meg értjük, hogy milyen felelősséget ró ránk, hogy ennyien változást akarnak az MSZP-ben".

A múlt szerdán kezdődött pártszavazáson az MSZP tagjai arról dönthettek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhattak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya volt, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhatott, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

Az Intézet a Demokratikus Alternatívért (IDEA) kedden az MTI-hez eljuttatta elemzését az MSZP-ről, amely szerint a pártszavazás eredménye és annak értelmezése kapcsán a párt első vonalbeli politikusai között várhatóan napokig tartó értelmezési harc kezdődik. Mint írják, a pártszavazás eredményességének megítélése a részvételi adatok napvilágra kerülése után sem lesz egyértelmű, a legnagyobb ellenzéki párt tagjainak valós létszámáról ugyanis nyilvános vita zajlik. Ez a bizonytalanság pedig alapvetően meggyengítheti "a pártszavazás elbukott" és a "pártszavazás sikeres volt" retorikáját egyaránt.

Az IDEA elemzése szerint a pártszavazás után továbbra is bizonytalanság jellemzi majd az MSZP belső életét. Az egység megteremtésére irányuló kongresszusi szándék két feltétel teljesülése esetén eredménytelenek bizonyulhat: egyrészt, ha a pártszavazáson valóban több mint ötezren vesznek részt, másrészt, ha a résztvevők jelentős része igennel válaszol a kérdésekre. Utóbbiak teljesülésével Gyurcsány Ferenc és platformja megerősödhet pozíciójában, már amennyiben a párt vezetői nem képesek felmutatni az eddig csak a kifelé irányuló kommunikációjukban létező 32 ezer párttagot - olvasható az elemzésben.

Olvasóink írták

 • 7. bánki 2011. június 29. 09:18
  „Szerintem belügy !

  Békén kellene hagyni őket.

  Az MSZP egy konglomerátum. Rendezzék le egymásközt!”
 • 6. igazságkereső 2011. június 29. 08:41
  „Elvtársak nagyon nagy baj van! Vezérünk még a mai napig sem jutott el odáig - mint annak idején, hogy magában mormolva kérdezte,Imre Te hogy csinálnád? -hogy tükör előtt ülve -hiszen ablak előtt táncolni már nincs lehetősége szerencsére!- megkérdezné magától,hogy "Ferenc miért tettél tönkre kormányzásod ideje alatt több millió embert",miközben Te a tisztességtelenül megszerzett milliárdjaidból Klára asszonnyal együtt nagyon jól elvagytok? Na ezt a magatartást nevezik nálunk,de még Európában is aljasságnak!”
 • 5. csergemerge 2011. június 29. 08:09
  „A "Délnépszabadság" rendszeresen egy bukott törpepárt senkit sem érdeklő belső ügyeivel foglalkozik. Előbb tudósít arról, hogy Gyurcsány elvtársnak mi a véleménye egy kormányintézkedésről, mint magáról a kormány intézkedéséről. Szerintem, így egy év után föl kellene már ismerni, hogy nem az MSZMP van kormányon.
  Pedig sok hír van ám, ami talán nagyobb érdeklődésre tartana számot!
  Itt van pl. egy, ami DélMSZMPország ingerküszöbét nem lépte át:

  A hónapok óta zajló Hunvald-perben ismét vádiratot ismertettek, pedig már hónapok óta zajlik az ügy tárgyalása. A bírónő az első tárgyalási napon azt mondta, hogy 13 vádlott bűncselekménye elévült. Ők azok, akik annak idején aláírták az ingatlan-eladási szerződéseket. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, ezért az az ítélőtáblára került. A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a bűncselekmények nem évültek el, ezért ismertettek ismét vádiratot a Fővárosi Bíróságon.

  Az ügyészség szerint az ingatlanok eladásánál használt módszer minden esetben ugyanaz volt. Létrehoztak egy céget, amelybe névleges tulajdonosként és ügyvezetőként az ügy koronatanúja által felkért személyeket jegyezték be. A vádirat szerint ezeknek a személyeknek a cégműködtetés nem állt szándékukban, a kezdőtőkét sem ők biztosították és a döntéseket sem ők hozták. Mindössze aláírtak, és így játszották ki az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokat. Az ügyészség ezért javarészt közokirat-hamisítással vádolja ezt a 13 embert. Meghallgatásukra - a bírónő bejelentése szerint - majd júliusban kerül sor. (pr)”
 • 4. DobóI 2011. június 29. 05:37
  „2. Besenyő_Pistabácsi 2011.06.28. 23:03

  Elvtelen szemét szoci banda: amikor tömte a zsebüket akkor tolongtak a jussért....”
 • 3. lukrecia 2011. június 28. 23:54
  „Csak azt nem ertem a Dm reszerol, hogy kinek az erdeke ezeknek a semmitmondo Mszp cikkeknek a fenntartasa folyamatosan??? Semmitmondo part, par szavazoval, es megis minden nap az Mszp-rol olvasunk a Dm rovatokban.
  Valaki nagyon azt akarja el ne felejtse oket a nep”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2011. június 28. 23:03
  „Nem kérnek már a párt tagok se a Böszméből!”
 • 1. Jozsoci 2011. június 28. 21:22
  „Teljesen érdektelen, hogy ki ennek a 0 pártnak az elnöke.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felállhat augusztus végére a Nemzeti Eszközkezelő Társaság

Felállhat augusztus végére a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, amely évente ötezer bérlakás… Tovább olvasom