Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

MSZP: aggályos a Bethlen Gábor Alap pályázati rendszere

Az alap csaknem 11 milliárdos keretéből mindössze 600 millió pályázható meg nyílt kiírás keretében.
A Magyar Szocialista Párt elégedetlen a Bethlen Gábor Alap Zrt. idei pályázati kereteivel kapcsolatban, mivel az alap csaknem 11 milliárd forintos, támogatásra szánt keretéből mindössze 600 millió forint, azaz 5,5 százalék pályázható meg nyílt kiírás keretében.

Az ellenzéki párt a nemzetpolitikai szakértői kerekasztal pénteki tanácskozásán fogalmazta meg elégedetlenségét a határon túli magyarokat támogató alap pénteken nyilvánosságra hozott idei pályázati kiírásaival szemben.

Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, a Nemzetpolitikai Szakértői Kerekasztal vezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a párt szerint elfogadhatatlan, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények nemrégiben nyilvánosságra hozott új listája ügyében a kormány nem vette figyelembe a határon túli szervezetek véleményét, nemzeti jelentőségű intézményekre vonatkozó javaslatait, valamint az egyes régiókban a javaslatot tevő szervezetek választásokon bizonyított támogatottságát.

A közlemény szerint az MSZP aggodalmát fejezte ki a moldvai csángók magyar oktatásának jövőjével és az oktatási programnak a magyar adófizetők pénzéből felhalmozott vagyonával kapcsolatban. Aggályosnak tartja az ellenzéki párt azt is, hogy a kormány "részérdekek miatt" nem írta alá az ukrán-magyar kisebbségi vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét.

A kerekasztal pénteki ülésén határon túli magyar szervezetek szakértői aggodalmuknak adtak hangot a környező országokban lezajlott népszámlálási eredményekkel kapcsolatban, és hangsúlyozták egy hosszú távú kárpát-medencei nemzetpolitikai stratégia kialakításának szükségességét - írta Ujhelyi István.

A nemzetpolitikai szakértői kerekasztalt az MSZP hívta életre a határon túli magyar szervezetekkel történő "intenzívebb kapcsolattartáson, együttműködésen és párbeszéden alapuló", aktívabb nemzetpolitikája részeként. Az egyeztető fórum 2011 decemberében Beregszászon alakult meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: nem veszítünk el egyetlen forintot sem

A kormányő ezt a kohéziós pénzekkel kapcsolatban nyilatkozta Békés Megyei Hírlapnak. Tovább olvasom