Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: dilettáns és demagóg Lázár energetikai javaslata

Dilettánsnak és demagógnak tartja az MSZP a fideszes Lázár János energetikai tárgyú törvényjavaslatát, amely szerint rendszerhasználatidíj-tartozás miatt nem lehetne kikapcsolni az áramellátást
Podolák György, az MSZP energetikai tagozatának elnöke és Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere indítványával saját önkormányzatának problémái miatt az egész villamosenergia-rendszer működőképességét lehetetlenítené el, ezáltal veszélyeztetné az ellátás biztonságát, kárt okozna az állami vagyonban, megsértené a jogbiztonság elvét, és tovább növelné a szabályozási környezettel kapcsolatban kialakult bizalomhiányt.

Hangsúlyozták, hogy az energetikai ellátás biztonságához elengedhetetlen a hálózati rendszer magas színvonalú üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése, a rendszerhasználati díjaknak pedig e tevékenységekre kell fedezetet biztosítaniuk.

Véleményük szerint ha e díjak meg nem fizetése miatt nem lehet kikapcsolni az ellátásból a felhasználót, az már rövidtávon problémát jelenthet a hálózatok megfelelő működtetésében.

"Lehet, hogy Lázár János javaslata pillanatnyi segítséget jelenthetne a fizetési gondokkal küzdő Hódmezővásárhely önkormányzatának és néhány - felelőtlenül eladósított - fideszes önkormányzatnak, de a szolgáltatás költségeit végül mindenképpen meg kell fizetnie valakinek, így különösen a szabályosan vételező vállalkozásoknak és a lakosságnak.

Hódmezővásárhely villanyszámláját tehát végső soron mi mindannyian fogjuk kifizetni" - írták a szocialista politikusok, megjegyezve, hogy a törvényjavaslat nem nyújt megoldást az önkormányzatok finanszírozási nehézségeire, csak áttolja a problémát a hálózati engedélyesekhez, így az állami tulajdonú Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-hez.

Podolák György és Szekeres Imre arra hivatkozva is elfogadhatatlannak tartja a Lázár-javaslatot, hogy hasonló indokok alapján az önkormányzatok vagy az állam dönthetne úgy is, hogy nem törleszti a hiteleit, nem fizet munkabért, de elvárja, hogy a beszállító továbbra is teljesítse a szerződéses kötelezettségeit, a bankok továbbra is biztosítsák a finanszírozást, a tisztviselők, munkavállalók pedig továbbra is dolgozzanak, ingyen.

Az áramkikapcsolásra vonatkozó szabályozás szigorítására tett javaslatát a napokban terjesztette a parlament elé Lázár János. Eszerint a villamosenergia-kereskedők az áramkikapcsolást fizetési késedelem esetén akkor kezdeményezhetnék, ha nem a rendszerhasználati díjakkal tartozik a fogyasztó.

Az indítványt Bencsik János energiaügyi államtitkár a Facebookon bírálta. Azt írta: "az energiatermelés és -elosztás nem veszélytelen üzem, éppen ezért kerülendő a lehetséges következményeket figyelembe nem vevő indítványok beterjesztése az Országgyűlés elé".

Hozzátette azt is, hogy "miután magam arra szerződtem, hogy legjobb tudásom és lelkiismeretem alapján szolgáljam az országot, ezért a Lázár képviselő úr által benyújtott indítványt támogatni nem tudom".

Lázár János ezt úgy értékelte, hogy amíg ő a fogyasztók, addig Bencsik János az energiaszolgáltatók érdekeit képviseli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a Paksi Atomerőmű bővítése atomcsapás lenne a költségvetésre

A párt szerint a piacok nem fognak finanszírozni egy ilyen kétséges megtérülésű beruházást, így az… Tovább olvasom