Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: leszállópályán a magyar gazdaság

Az MSZP szerint leszállópályára került a magyar gazdaság. A párt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken publikált adataira hivatkozva azt írja, hogy az általuk támogatott Bajnai-kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően javult a külkereskedelmi mérleg, "melyet azonban a Fidesz felelőtlensége májusban egy pillanat alatt rombolt le".
A szocialisták közleményükben a KSH külkereskedelmi gyorsjelentésére hivatkozva kijelentik, hogy 2010 első öt hónapjában a kivitel volumene 17 százalékkal, míg a behozatalé 15 százalékkal emelkedett a bázisidőszakhoz, vagyis 2009-hez képest. Hozzáteszik, hogy a kormányváltás utáni május már gyengülést mutatott az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Felhívják arra is a figyelmet, hogy májusban 423,6 millió euró aktívummal zárt a külkereskedelmi mérleg a részletes adatok szerint, míg az első öt hónapban a pozitívum 2,245 milliárd euró volt. Számításaik szerint az előbbi 0,6 millió euróval kevesebb, az utóbbi 844 millió euróval több az egy évvel korábbinál.

Megfogalmazásuk szerint kérdéses, hogy a megtorpanás okait miben kell keresni, "nem szabad azonban megfeledkezni Kósa Lajos és Szijjártó Péter felelőtlen és hazug kijelentéseiről, aminek következtében zuhanásnak indult a hazai valuta".

A közlemény írói emlékeztetnek arra, hogy szakértői vélemények szerint az év további részében jelentős lassulás következhet be a külkereskedelmi aktívumban, mert a "Bajnai-kormány szigorú fiskális és gazdaságpolitikája sokkal tovább nem éreztetheti hatását, ha annak irányát és fegyelmét a jelenlegi Orbán-kormány nem hajlandó tovább tartani".

A KSH pénteken közzétett adatai szerint májusban 423,6 millió euró aktívummal zárt a külkereskedelmi mérleg a részletes adatok szerint, míg az első öt hónapban a pozitívum 2,245 milliárd euró volt, az előbbi 0,6 millió euróval kevesebb, az utóbbi 844 millió euróval több az egy évvel korábbinál.

A KSH adatai szerint idén az első öt hónapban a kivitel volumene 17, a behozatalé 15 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest.

Olvasóink írták

 • 18. sandocan 2010. július 31. 16:16
  „Hisz még valaki ennek a hazug bolsevik bandának?”
 • 17. koszone 2010. július 31. 12:24
  „Tony_Soprano !

  Anyósoméknak 1,8 milla a bajnai liba !”
 • 16. Tony_Soprano 2010. július 31. 10:27
  „Azért Bajnai megadhatná azt a 3-milla tartozást amik a libákért járna családunknak! Egyébként kik juttaták ide az országot, tán Orbánék 2-hónap alatt!:):D”
 • 15. achilleus 2010. július 31. 09:56
  „Őszintén szólva - Biztos hogy az MSZP-nek csak a minden valóságalapot nélkülöző, szakmaiatlan, a legszerényebb szellemi képességekkel rendelkező népréteget megcélzó, ezért uszító hangnemű közleményeit kell átvenni? Tényleg csak ilyenek vannak??? Nem kellene ezeket előtte valami minimális szakmai megítélés alá venni? Legalább a józan ész erejéig?”
 • 14. koszone 2010. július 31. 09:55
  „Ezek csak ezért szólnak,hogy valaki figyeljen rájuk,pedig már nincsenek !”
 • 13. achilleus 2010. július 31. 09:51
  „"Bajnai-kormány szigorú fiskális és gazdaságpolitikája sokkal tovább nem éreztetheti hatását, ha annak irányát és fegyelmét a jelenlegi Orbán-kormány nem hajlandó tovább tartani".

  Le kell nullázni a belső keresletet, le kell törni minden olyan vállalkozást, amelyik mondjuk a termelőeszközeit - a fejlettebb technológia miatt - importból szerzi, ugyanez vonatkozik azon vállalkozásokra, amelyek alapanyagai származnak importból. Ez volt Bajnai mérlegjavításának lényege. Hogy ez meddig tartható? Amíg a hitel tart, csak addig!”
 • 12. achilleus 2010. július 31. 09:36
  „Nem kell az elmúlt időszakra hivatkozni! Az, amit az MSZP mond és, amivel indokolja az szimpla ostobaság.
  A gyenge forint ugyanis kedvezően hat az exportra és drágítja az importot. Ezáltal a külkereskedelmi mérleg egyenlegét az export irányába tolja el. Ez egy annyira egyértelmű összefüggés, hogy csak a legszimplább idiótáknak nem világos, na meg a szocialistáknak. Bajnai "eredményei" pedig vélhetően a belső kereslet csökkenésének "köszönhetők", ami az import árucikkeket jobban sújtja. A szocialisták így építenek sz@rból várat.”
 • 11. reader 2010. július 30. 20:58
  „Tetszettek volna normálisan kormányozni az elmúlt 8 évben!”
 • 10. reagens 2010. július 30. 20:50
  „Ebbe a <moderálva.....> válságkezelésbe páran tönkremöntek, fölakasztották magukat (nem azok akiknek kéne), a talpon maradt többség meg nyomorog. És kik miatt kerültünk ilyen válság pocsékságba, tán a 2002-ben leszavazott Fidesz miatt?? Ja. válságkezelés 14 milliárd Euróból.... Pont a libás gordon esze köllött hozzá! Segítség nélkül az válságkezelés, de így csak pocsék durva eladósítás.
  .....”
 • 9. pákásznák 2010. július 30. 20:01
  „meg egy éves sikeres válságkezelő gyakorlat, amit a fidesz éppen el@kur rohahosan. Hajrá szájkaratés fülkeforradalmárok, csak igy tovább! Kár az országért, de ezt akarta a sok elkábitott....”
 • 8. szilléri 2010. július 30. 17:10
  „Ferihegy, Gripen van tapasztalat a szociknál.”
 • 7. KolompárRómeó 2010. július 30. 16:15
  „Eeeeeftársak! 8 év ámokfutás az semmi? Mi a törpöt vártok pár hónappal az uralmatok után? Kussoljatok.”
 • 6. reagens 2010. július 30. 15:43
  „Az elmúlt 8 év mi volt?
  Dübörgő gazdaság?
  Ezért vagytok csak 48-an a parlamentbe, ti korlátoltak.”
 • 5. deszkás 2010. július 30. 15:38
  „A hallgatás bölcs dolog. Az Mszp se volt sikerágazat.”
 • 4. igazságkereső 2010. július 30. 15:37
  „Jó lenne abba hagyni az MSZP részéről a hülyeséget! Lendvai Ildikó és "tanítványa" Mesterházy Attila végleg befejezhetné a hülyeségeit,ostoba nyilatkozatait! Regnálásuk alatt - 8 év - rendesen tönkre vágták a gazdaságot, pénzügyileg mindent lenulláztak és mindent eltüntettek az országból.Van ezeknek önkritikájuk és még bőr az arcukon,hiszen ennyi arcátlanságba és hazugságba még a rinocérosz is belepirul,pedig annak köztudottan vastag bőr van a pofáján?!Nagyon remélem,hogy a helyükre kerülnek a Lendvai,Mesterházy félék és végre befejeznék a magyar nemzet mérgezését!Remélem,hogy csökken az országunkat megszállt hülyék száma is és befejezik azokat a dicshimnuszokat,melyeket még a képzetlenek sem nagyon hangoztatnak,hiszen saját "bőrükön" érzik az elmúlt 8 év MSZP-SZDSZ kormányzat népellenes bűneit!”
 • 3. zero 2010. július 30. 14:31
  „Nektek a leszálo a 4 es metro .Repülövel”
 • 2. bélás 2010. július 30. 13:47
  „az mszp ideje alatt nem leszálló pályán volt, hanem be is csapódott.
  el kellene hagyniuk a Parlamentet, és nem ugatérozni bele a nagyok dolgába”
 • 1. apátfalvifaszagyerek 2010. július 30. 13:36
  „MSZP takarodó!!!! Alattatok volt leszállópályán minden, kivéve a kifizetéseitek...

  GO FIDESZ! Hajrá Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: továbbra is bűnözés dúl az országban

A Jobbik szerint a Fidesz-kormány érdemi intézkedéseinek hiánya miatt továbbra is bűnözés dúl az… Tovább olvasom