Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

MSZP: Orbán 29 pontja egy beismerő vallomás

Szekeres Imre szerint Orbán Viktor kormányfő 29 pontja egy beismerő vallomás arról, hogy a gazdasági körülményeket figyelembe kell venni és arról, hogy a Fidesz szembe fordult az elmúlt 8 évben általa hangoztatott szólamokkal.
Az MSZP elnökhelyettese keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a párt közgazdasági tagozata internetes konferencián számos szakemberrel megvitatta a 29 pontot és álláspontjukról tájékoztatták a frakciót is.

Szekeres Imre úgy látja: a miniszterelnök 29 pontja annak a beismerése, hogy a gazdasági körülményeket, a gazdasági környezetet és gazdasági válság hatását figyelembe kell venni és beismerő vallomás azért is, mert teljes szembefordulás a Fidesz által az elmúlt 8 évben hangoztatott "hol lázító, hol ígérgető szólamokkal".

Felhívta a figyelmet arra: még két hete is azt állította a Fidesz, hogy július 1-től új költségvetés lesz, de most Orbán Viktor már azt mondja, hogy a Bajnai-kormány költségvetése megalapozott és azt kívánja végrehajtani. Helyes, mert ez szolgálja Magyarország jövőjét - tette hozzá.

Emlékeztetett arra is: két hete még a Fidesz nagy arányú adócsökkentést ígért július 1-től, most már azonban szó nincs erről, jövőre a szegények adóját megemelik, hogy a jól és jobban keresők adóját csökkentsék. Ez átrendezés - vélekedett.

Szekeres Imre úgy fogalmazott: sokan gondolták, hogy jobb lesz, olyanok is, akik nem támogatták a Fideszt, de most ki fog derülni, hogy blöff a 29 pont majdnem mindegyike.

Példaként egyebek mellett a tervezett személyi jövedelemadó-változásokat említette, amely 300 milliárd forint átcsoportosítását jelenti a szegényebbektől a gazdagok számára. Mint mondta, a minimálbér adómentességének eltörlésével biztosítják a felső kulcs megszüntetését.

Kiemelte: a minimálbér adóztatása mindenkit sújt, aki havi 200 ezer forintnál kevesebbet keres, a minimálbéresek pedig elvesztik jövedelmük egyhatodát. Ahhoz, hogy a minimálbéresek ne járjanak sokkal rosszabbul, körükben 2011-ben 30-40 százalékkal kellene bért emelni, amit a magyar gazdaság nem tud kigazdálkodni - jelentette ki.

A szocialista képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az adójóváírás megszüntetése a kiskeresetűek számára radikális jövedelemcsökkenést, és a feketegazdaság irányába való elmozdulást is jelenti.

Szekeres Imre leszögezte: a felső kulcs eltörlése csak a nagyon magas jövedelműeknek segít, hiszen 2011-től csak azok adóztak volna a felső adókulcs szerint, akik havi bruttó 1 millió 250 ezer forintnál többet keresnek.

Álláspontja szerint a munkavállalók többsége veszít az adóátrendezéssel: van, aki havonta 10-14 ezer forintot, mások akár 60 ezer forintot.

A Fidesz többi adóelképzelését is teljesen elképesztőnek nevezte a politikus. Nincs ország Európában, ahol egykulcsos adó esetén ne lenne a személyi jövedelemadónak adómentes része, ez még Szlovákiában is megvan. Ez azt jelenti, hogy Magyarország lesz a legkevésbé szolidáris adóztatatással rendelkező ország Európában - szögezte le.

Olvasóink írták

 • 11. jq 2010. június 17. 12:08
  „Már megint mit ivott az elvtárs? "A minimálbéresek elveszítik fizetésük egyhatodát, hogy ez szinten maradjon 30-40 %-kal kellene bért emelni" Szerény számításom szerint az egyhatod az 16,66%, nem 30 vagy 40”
 • 10. szilléri 2010. június 16. 17:50
  „Én dolgoztam Jászapátiban, Szekeres klán fészke!
  Nem egy népszerű család a kiválasztottak közül.
  Javult a statisztika, mivel k.ra megszaporodtak a cigók ! lásd. rendőrségi hírek !”
 • 9. reagens 2010. június 16. 10:01
  „Elkúrtam...
  "...már a magas adóteher nem indokolja!"
  helyett: "....már a magas adóteher nem gátolja!"”
 • 8. LukSzusz 2010. június 15. 21:34
  „Imriskére is vár egy udvarra néző szoba,bocs,cella.”
 • 7. Bunghole99 2010. június 15. 21:25
  „hogy is mondta az öreg....ladies and gentleman,,thank you very much..szálljanak a grippenek jó széllel!! ::)) hülye alkoholista majom..”
 • 6. szilléri 2010. június 15. 21:18
  „Ez a Szekeres nem a bukott hadügyminiszter ?
  Ja ! Még nincs előzetesbe ?”
 • 5. jozko 2010. június 15. 20:58
  „Miért, hazugság jobb lenne a beismerés helyett?”
 • 4. barkzso 2010. június 15. 20:54
  „Most éppen józan volt az elvtárs?”
 • 3. reagens 2010. június 15. 20:54
  „A minimálbér egy kamu, és az egész adórendszer egy röhej ebben a formában.
  Mik az érvényes szja kulcsok?
  (http://www.apeh.hu/adokulcsok_jarulekmertekek/adotablak érdemes egy percet azért bámulni, nosztalgiázni :)) )
  Jelenleg a minbér 17%-al fut. Tudjuk van a jóváírás, namost igazi minimálbéres az összes minbéres 5÷10%-a ha van, akiknek szerintem a fele se tud erről a jóváírásról, egyszerűen a gazdáik (épp az ilyen Szekeres féle jóembörök...) lenyulják róluk a jóváírást.
  A többiek meg valahol 17 és 32% közt adóznak, nekik abszolút 1értelmű a hatás.
  A legjobban a kényszerből minimálbérre jelentett SZÁZEZREK (!!!) járnak, akiknek a jogtiszta foglalkoztatását már a magas adóteher nem indokolja!

  Egyébként Szekeres te meg csak hallgassál!!”
 • 2. jozko 2010. június 15. 20:46
  „Gondolom, ellenzékben és kormányon nem ugyanazokat a nézeteket kell hangoztatni....de engem például nem a hangoztatás , hanam az érdemi munka érdekel! Persze, én nem vagyok Szekeres Imre....mert például róla elég sokan tudják, ki is ő ....”
 • 1. frakk 2010. június 15. 20:20
  „Szekeres 29 pontot emleget, mint rossz dolog--azonban csak az szja -ról beszél, azt is kissé hamis környezetbe helyezi.
  Valóban egyedül az SZJA 16%-s kulcs sántít ebben a programban , a többi szinte mind 90%-s tetszést kapott az átlagemberektől. Tehát gratula a Fidesznek. AZ SZJA + még átgondolandó . Nem kell nagy különbség , nem kell 36%os megvonás, de kismértékű kétkulcsos adó szükséges. Pl 16%---és egy 20%-s”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a nyomozás a vokányi emberölés ügyében

A nyomozás folytatását rendelte el a Pécsi Városi Bíróság a tíz éve elkövetett vokányi gyilkosság… Tovább olvasom