Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

MSZP: több száz patika lehet az államé

A csaknem háromezer patikából 600 olyan, amely önállóan nem vagy alig rentábilis - mondta Tukacs István.
Az MSZP szerint a parlamentben szerdán elfogadott egészségügyi salátatörvény nyomán több száz patika lehet az államé.

Erről Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő beszélt sajtótájékoztatón.

A szerdán elfogadott jogszabály szerint ha a gyógyszerészek nem élnek a lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga. A kormány azt is előírta, hogy a már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

A szocialista képviselő elmondta: korábban is kétségbe vonták, hogy a patikusok egyöntetű akarata lenne a többségi tulajdon megszerzése a gyógyszertárakban, ezért nem értettek egyet azzal, hogy ezt kötelezővé tegyék.

Időközben világossá vált, hogy a patikusok egy részének esze ágában sincs megvásárolni gyógyszertáruk tulajdonjogát, mivel az nem biztosít hasznot. Ezt látta be a kormány is, amikor úgy döntött: ahol a patikusok nem élnek elővásárlási jogukkal, ott az állam lesz a tulajdonos - folytatta.

Tukacs István szerint ez a megoldás nemcsak az iskolák és a kórházak államosítását idézi, hanem a dohányboltpályázatok ügyét is. Szerinte ugyanis előállhat az a helyzet, hogy az állam előbb megszerzi a patikák tulajdonjogát, majd a jó pénzt hozó gyógyszertárakat továbbadja fideszes kapcsolatokkal rendelkező üzemeltetőknek.

Az MSZP-s politikus azt mondta: az államosítás helyett segíteni kellett volna azokat a patikusokat, akik meg akarják vásárolni a számukra munkát adó gyógyszertárat, és "békén kellett volna hagyni" azokat, akik elégedettek a jelenlegi működési feltételekkel.

Az MTI kérdésére azt mondta: a csaknem háromezer patikából 600 olyan, amely önállóan nem vagy alig rentábilis.

Fidesz: nem államosítási szándék, hogy az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga

A Fidesz-kormány célja, hogy a betegek biztonságos és folyamatos ellátásának érdekében a patikák a magyar patikusoké legyenek, ne a multiké és ne is az államé - közölte a Fidesz sajtóirodája szerdán.

A Fidesz közleménye arra reagál, hogy az MSZP szerint a parlamentben szerdán elfogadott egészségügyi salátatörvény nyomán több száz patika lehet az államé.

A Fidesz szerint a Gyurcsány-Bajnai kormány liberalizációja következtében a gyógyszertárak egyre nagyobb köre került pénzügyi befektetők, köztük offshore cégek kezébe. 2010-re minden negyedik gyógyszertár veszteséges lett.

Éppen ezért indult a többségi gyógyszerészi tulajdon elérését segítő patikai hitelprogram és tőkeprogram is. Ha a gyógyszerészek nem élnek a vásárlási lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga, ez nem államosítási szándék, hanem az állam garanciális elemként léphet be, ideiglenesen, amíg a gyógyszerész tulajdont tud szerezni a patikában - ismertetik.

A közlemény szerint a 2330 közforgalmú gyógyszertár közül jelenleg 352-ben nincs meg az 50 százalékos gyógyszerészi tulajdon, 487 gyógyszertár esetében pedig még a 25 százalékos arányt sem érik el. A már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

A közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdoni hányadának átruházása esetén elővásárlási jog illeti meg az érintett gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal rendelkező gyógyszerészt, a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészt, a működési nyilvántartásban szereplő gyógyszerészt vagy az államot, de ebben a sorrendben. Tehát mindezekből látszik, hogy az állami elővásárlási jog célja a gyógyszerészi tulajdonszerzés elősegítése - hangsúlyozza a Fidesz közleménye.

Olvasóink írták

  • 2. Légiós 2013. július 13. 19:49
    „ja az államé lehetne :) és melyik politikus kölyke vezetné a patikát ????vagy melyik rokon lenne benenn társtulajdonos, az Isten pénze se lenne elég ezeknek a tetveknek komolyan :”
  • 1. spiler 2013. június 26. 16:49
    „nálunk több patika van mint húsbolt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bántalmazta zárkatársa - meghalt egy fogvatartott Gyulán

A Békés megyei rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntette miatt folytat eljárást a 18… Tovább olvasom