Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

MSZP: vesztesek lesznek az önkormányzatok

Az MSZP szerint az önkormányzatok vesztesi lesznek a 2011-es évnek.
Varga Zoltán, az MSZP önkormányzati kabinetjének vezetője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a helyhatóságoknak komoly gondot okoz a jövő évre tervezett költségvetés, emellett több, a Fidesz által kezdeményezett törvényjavaslat nehezíti az életüket, az pedig már csak "hab a tortán", hogy a kormánypárt átszabta a meglévő önkormányzati érdekegyeztetést.

A szocialista országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi önkormányzati struktúra, feladat- és hatáskör mellett nem lesz elegendő az önkormányzatok működésére jövőre szánt 1.134 milliárd forint. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az MSZP számításai szerint ez azt jelenti, hogy a helyhatóságok nettó pozíciója legalább 80 milliárd forinttal romlik jövőre az ideihez képest.

Hozzátette: nehezebb lesz az önkormányzatok élete más ügyek, új jogszabályváltozások miatt is. Varga Zoltán utalt arra, hogy ha a parlament elfogadja a Fidesz javaslatát, akkor jövőre indoklás nélkül lehet e szférából is elbocsátani a munkavállalókat.

Az önkormányzati érdekegyeztetésről szólva közölte: a Fidesz egy módosító indítvánnyal átírja azt.

E szerint a Fidesz kizárja az érdekegyeztetésből a faluszövetséget, a kisvárosi, illetve a községi szövetségét és az önkormányzatok szövetségét - emelte ki azzal, hogy az egyeztetési fórumban bent marad a Megye Jogú Városok Szövetsége, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és a TÖOSZ. Felhívta a figyelmet, hogy törvénnyel létrehoztak egy ma még nem is létező új szövetséget, a budapesti kerületek szövetségét.

Varga Zoltán úgy fogalmazott: az érdekegyeztetésből való kizárás, annak átalakítása azt jelenti, hogy a Fidesz önmagával akar egyeztetni, a kormánypárt menekül minden olyan fórumtól, ahol politikájával szemben ellenérvek merülhetnek fel. Közölte: a Fidesz azt ígérte, javítja az önkormányzati pozíciókat.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Fidesznek megvan a kétharmados többsége ahhoz, hogy változtasson a jelenlegi struktúrán; azt kell eldönteni először, hogy mely feladatokat kell helyben ellátni, és melyeket kell az államnak átadni.

Olvasóink írták

  • 2. zero 2010. december 15. 14:01
    „Számalmas”
  • 1. igazságkereső 2010. december 15. 13:54
    „Ha az MSZP 2002-2010 között nem nullázta volna le pénzügyileg az országot, akkor valószínű,hogy ma sokkal könnyebb lenne az önkormányzatok és a lakosság helyzete is! Jó lenne az is, ha az MSZP vállalná azt is,hogy visszadiffundálja azokat a milliárdokat,melyeket a fenti időpont között "emeltek ki" a központi büdzséből.Nagyon úgy néz ki,hogy nincs önkritikájuk,hiszen tényként lehet kezelni azt,hogy nem 2010.áprilisától került ilyen helyzetbe országunk,hanem az azt megelőző időben is "rendesen falhoz állítottak bennünket pénzügyileg,egzisztenciálisan és még lehetne sorolni mi minden nehézséget okoztak nekünk!Miről is beszélnek az MSZP-sek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerződést írtak alá a gyermekjogok védelmében

Együttműködési szerződést írt alá Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa és Edvi Péter, a… Tovább olvasom