Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

MTV: demonstráció a Magyar Kultúra Napján

Demonstrációt szervez a Magyar Televízió (MTV) sztrájkbizottsága január 22-re, a Magyar Kultúra Napjára - jelentette be a cég menedzsmentjével folytatott keddi tárgyalást követő sajtótájékoztatóján a testület elnöke.
Lázár András elmondta, hogy minden olyan szervezetet meghívnak, amelyeknek az ő céljaik elfogadhatóak. Hozzátette: szeretnék, ha a gondolataik eljutnának a politikához, és a politikusok "befejeznék azt az áldatlan játékot, amit a kuratóriumban, a Magyar Televízió környékén tesznek".

Kérdésre válaszolva közölte: a demonstrációt még most szervezik, de össze akarják hívni a kulturális intézmények szakszervezeteinek képviselőit, a pedagógiai és oktatási érdekképviseleteket is. Munkabeszüntetésről is tárgyalnak, de ezt a lépést Lázár András a legvégső eszköznek tartja.

A keddi tárgyaláson elhangzottak kapcsán elmondta, hogy a kollektív szerződés cafetériára vonatkozó pontjait korábban felmondta a munkáltató. Közölte, hogy eszerint március-áprilisra az MTV-nél sok dolgozó nem kapja meg ezeket a juttatásokat, amelyekhez eddig fizetés-kiegészítésként jutottak hozzá.

Közölte, hogy a cafetéria juttatások megnyirbálása és elvonása jövedelemcsökkentést jelent, ami ellen továbbra is tiltakoznak. Kijelentette, hogy nem engednek "a zsarolásnak" és megpróbálják folytatni a tárgyalásokat, mert bíznak abban, hogy később a Magyar Televízió gazdasági helyezte "megoldottabbá válik" és lesz lehetőség a cafetéria rendszer fenntartására.

Lázár András szerint patthelyzet alakult ki a tárgyalások során. Hozzátette, hogy a menedzsmentnek nincsenek lehetőségei, a kuratórium pedig nem ült le tárgyalni a sztrájkbizottsággal, ezért gondolják úgy, hogy egyetlen lehetőségük a társadalom felé való nyitás.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az intézménynél még mindig életben van a létszámleépítési stop, de a sztrájkbizottság azt nem kifogásolja, ha vezetőket küldenek el. Hozzátette, elsősorban olyanokra gondolnak, "akik csak a fizetésükért járnak be dolgozni". Szintén kérdésre válaszolva azt mondta, hogy álláspontjuk szerint minden olyan vezetőt el kellene bocsátani, akinek nem konkrét tevékenységhez kötődik a munkája, hanem "bizonyos háttérpaktumok és egyéni szerződések alapján vannak itt".

Azt mondta, hogy jelenleg négy olyan vezetőről tudnak, akikkel ez ügyben tárgyalások zajlanak.

Kitért arra is, hogy a keddi tárgyaláson részt vett Bednárik Imre, az intézményt felügyelő kuratórium által kinevezett cégvezető is. Ezt úgy értékelte, hogy ezzel megerősödött a sztrájkbizottság és a menedzsment között folytatott tárgyalások legitimitása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán stratégiai ágazatként kezelné a sportot

A következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania - mondta Orbán… Tovább olvasom