Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Nabucco-csúcs: Itt az igazság pillanata

Itt az igazság pillanata, hogy képesek vagyunk-e megcsinálni a Nabucco-projektet - hangsúlyozta a budapesti csúcstalálkozón az unió energetikai biztosa, Andris Piebalgs.
A konferenciát levélbe üdvözlő Jose manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke 2015-re teszi a gázszállítás kezdetét a Nabuccóban. Törökország energiaügyi minisztere viszont egyetlen szóban sem érintette a Nabuccót jelenleg veszélyeztető vitát országa és a többi Nabucco-állam közt.

A gázellátás diverzifikációja égetőbb, mint valaha - utalt az év eleji gázszállítási stopra az Európai Bizottság elnöke. Levelében Jose Manuel Barroso hangsúlyozta, hogy a Nabuccónak folytatódnia kell, a szállítások 2015-ben indulhatnak - írta a bizottsági elnök. Eddig a 2013-as üzembehelyezést sem tartották lehetetlennek sokan.

Itt az igazság pillanata, hogy kiderüljön, meg tudjuk-e csinálni a Nabucco-projektet - mondta Andris Piebalgs, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa. Szerinte március végére meg kell teremteni az összes feltételt ahhoz, hogy aláírható legyen a kormányközi támogatási megállapodás. Piebalgs még nem tisztázott jogi kérdésekről is beszélt, de részletekbe nem bocsátkozott. A biztos kifejtette, hogy két lényeges feltétel már teljesült azzal, hogy kiáll a Nabucco mellett Azerbajdzsán és részt vesz a projektben Törökország. Az unió kormányának illetékes tagja nem tért ki a Nabucco előtt álló akadályra, a projektben érintett államok és Tötökország vitájára. Eszerint a korábban megállapodott 20 százalékon felül a törökök a tranzit fejében további 15 százalékot szeretnének levenni az évi 30 milliárd köbméter gázból. A török energiaügyi miniszter is udvarias szavakra és országa Nabucco melletti elkötelezettségére szorítkozott.

Az Európai Beruházási Bank aktív az energetikai befektetésekben, de korai lenne a majdani válaszról beszélni - mondta az EIB elnöke, Philippe Maystadt arra a kérésre utalva, hogy a 27 EU-tagállam pénzügyi intézménye szálljon be a Nabucco finanszírozásába. Ha minden feltételnek megfelel a majdani kormányközi megállapodás, akkor az EIB akár 25 százalékot is kész vállalni - mondta Maystadt. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési bank is megvizsgálja, milyen szerepet vállalhat a a Nabuccóban, de látniuk kell az üzleti, finanszírozási, üzemeltetési szerződéseket a résztvevők között - közölte Thomas Mirow, az EBRD elnöke.

Olvasóink írták

  • 3. Manikh 2009. január 27. 20:14
    „Nem akarok a "bölcsek kövére"lenni,de nem kellene a gáztól olajtól benzintől egy hangyányit elvonatkoztatni?Vannak alternativák min mondjuk szélerőmüvek létesitése,vagy a ""gazdaságtalan"szénbányáink megnyitása,vagy a repceolaj elterjesztése,napkollektorok hozzáférhetősége emberi áron és még sorolhatnám a lehetőségeket tovább de bizonyára megéri a végtelen gázmezők bejövetelének uj irányba helyezése csak ki kezeli a csapot elvtikéim ki?És mikor megépül talán,mondom talán nem zárja el mert az UNIO megharagszik ám!.....Én mindenesetre vettem kályhákat mert ki tudja????.......”
  • 2. .suhym. 2009. január 27. 19:17
    „Majd jönnek nagy gázzal az arabok, és cserébe viszik az országot !”
  • 1. Mathiasking 2009. január 27. 13:46
    „Na most lesz gáz vagy gáz, hogy nem lesz gáz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hospinvest közgyűlés: az elnök és az alelnök maradt a vezéri

Új vezérigazgatót választott az egri kórházat is működtető Hospinvest Zrt. keddi közgyűlése. Deák… Tovább olvasom