Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Nanotoxikológiai laboratórium Miskolcon

Az országban elsőként Miskolcon hoztak létre nanotoxikológiai laboratóriumot, amely európai színvonalú - biológiai- és kémiai analízishez szükséges - berendezésekkel felszerelt; a kutatóközpontban az évszázad legújabb orvosi, biotechnológiai kutatási vívmányait is alkalmazzák majd.
A kutatólaboratóriumot szerdán adják át a Miskolci Egyetem egészségügyi kara és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány együttműködésének eredményeként az egészségügyi karon - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A Miskolci Egyetem a kutatási közalapítvány együttműködésével ezzel a laboratóriummal kacsolódhat be a nanoorvoslásba, ebbe a gyógyszerkutatásban és fejlesztésben élen járó technológiába.

A nanotechnológia - amely új alapokra helyezi a gyógyszerkutatásokat - minőségi ugrást biztosít a meglévő gyógyszerek hatékonyabbá tételében, mellékhatásaik csökkentésében, adagolásuk egyszerűsítésében, szabályozhatóságában. A nanomedicina pedig reményt ad eddig gyógyíthatatlan betegségek gyógyítására is.

A következő néhány évben több milliárd dollárra becsülik a nanomedicina térnyerését. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítványnál 2006 óta foglalkoznak nanotechnológiai kutatásokkal. Célja, hogy Magyarország ezáltal felzárkózzon a nanogyógyszerek fejlett országokban tapasztalható egyre növekvő kutatásához, fejlesztéséhez és azok orvosi alkalmazásaihoz.

A miskolci Bay Zoltán Nanomedicina Kísérleti Üzemben a Richter Gedeon gyógyszergyár és a Semmelweis Egyetem közösen végez egyebek mellett új típusú rákgyógyszerfejlesztéseket. A nanotoxikológiai laboratórium egyben a Bay Zoltán Közalapítványnál előállított és meglévő gyógyszerek hatóanyag-vizsgálatát, illetve a környezetben előforduló természetes és mesterséges nanoméretű anyagok (például füst) vizsgálatával foglalkozik majd.

A Miskolci Egyetem nem csupán helyet, hanem szellemi hátteret is biztosít mindehhez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt a húsipari szolidaritási demonstráció

Érdemi ajánlatot kapott a húsipari dolgozókat tömörítő szakszervezet a hétvégén, ezért… Tovább olvasom