Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Navracsics szerint választási költségvetés készült

Választási, mégpedig a választásokig tartó költségvetés-tervezetet nyújtott be a kormány. A kabinet azért, hogy megszerezze az MSZP és az SZDSZ támogatását, szigorúan csak a választásokig tartó időhorizonttal számol - mondta Navracsics Tibor keddi, Székesfehérváron tartott sajtótájékoztatóján.
A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője elmondta: a pénzügyminiszter expozéja után világossá vált, hogy a kormány egyrészt felkészületlenül nyújtotta be a költségvetést, másrészt maga sem gondolja komolyan, hogy az egész évre tartható lesz.

Szavai szerint annak, hogy a jogszabályban előírtnál egy hónappal korábban került a parlament elé a megalapozatlan büdzsétervezet, az az oka, hogy a kormány egyáltalán nem biztos abban, hogy megvan a többség a költségvetés elfogadásához.

A politikus úgy vélte, hogy azért is megalapozatlan a költségvetés, mert "a kormány politikai hátországának biztosítását fontosabb célnak tartotta jelen pillanatban, mint azt, hogy egy költségvetésileg is megalapozott költségvetés-tervezetet nyújtson be".

Navracsics Tibor hozzátette: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács is kockázatosnak ítélte meg a jövő évi költségvetés tervezetét, mert a bevételekről egyértelműen megmondják, hogy azok túltervezettek.

"Mind az önkormányzati szférát érintő elvonások, mind a kiadás alultervezése és a bevétel túltervezése azt eredményezheti, hogy ezekkel a számokkal is és az előre jelzett gazdasági folyamatokkal is valamikor 2010 közepére legkésőbb a költségvetés csak egy üres papírrá válik" - fogalmazott a politikus.

Mint mondta, a költségvetést nem lehet betartani, hiszen az önkormányzatok működésképtelenné válnak, ekkora megszorítást nem tudnak túlélni, a bevételek nem fognak befolyni, következésképpen az állam nem fogja tudni teljesíteni a legalapvetőbb közszolgáltatási funkcióit.

"Vagyis miközben a kormány ezt a költségvetést nyújtja be, fél szemmel már arrafelé kacsint, hogy őt már úgysem érdekli a jövő év második fél éve, hiszen már úgysem lesz hivatalban, az pedig, hogy mi lesz a költségvetéssel, az legyen az új kormány dolga" - tette hozzá Navracsics Tibor.

Szavai szerint a kormány a következő kabinetre ráhagyja a költségvetés konszolidációját, "azt, hogy küzdjön meg a várhatóan súlyos szociális válsággal, amely 2010-ben jelentkezni fog."

"Ez politikailag felelőtlen magatartás, különösen egy olyan kormánytól amely zászlajára a válságkezelést és a pártpolitikától való mentességet tűzte célul. Ugyanis ez pontosan azt jelzi számunkra, hogy igenis választási költségvetéssel van dolgunk, mégpedig a választásokig tartó költségvetéssel" - jelentette ki az ellenzéki párt frakcióvezetője.

Olvasóink írták

 • 11. Minibusz 2009. október 07. 07:46
  „de van, bocsi
  http://www.delmagyar.hu/sport/u20-as_vb_nyolc_kozott_a_magyar_valogatott/2118853/”
 • 10. Minibusz 2009. október 07. 07:44
  „az eredmény a kurucon rajta van.
  itt még nincs?”
 • 9. TUTI 2009. október 07. 05:53
  „U20???”
 • 8. Szodabikarbona18 2009. október 07. 05:45
  „3-as ,de a Jobbik tud jobbat,olvasd el a programjukat ha eddig -amint látom -nem tetted.”
 • 7. Szodabikarbona18 2009. október 07. 05:43
  „kiszaladtak a komcsik a házbol a két Jobbikos klpviselö láttán. Az igazság pillanata közeledik elvtársak. aki teheti m ost utazzon kulfoldre. <moderálva>. :D”
 • 6. hamankato 2009. október 07. 02:53
  „Éljen!!!

  Jön a fityisz és ők is ugyan úgy fognak lopni,mint mindenki más.
  Meg jön a nyírás.....”
 • 5. Lehiggadt 2009. október 07. 01:23
  „Valamelyik nap már írtam, hogy szét kellene zavarni az egész gittegyletet, DE nem kell helyette másik! Akkor legyen inkább közvetlen kormányzás!
  A többség saját magát és a "híveit" szórakoztatja, mert összetévesztik az országgyűlés helyszinét a Heti hetes felvételévell:( Aztán meg a felszólalókon kívül alig van ott valaki. NINCS szükség ilyen csürhére! Este 6-kor már csak 12-en voltak jelen a vitán!?! Ez NEM demokrácia, hanem mindegyik oldal hülyének nézi a választókat! Most se valakikre fognak S(z)avazni, hanem valami ellen, csak azt felejtik el sokan, hogy a jelenlegi ellenzéket Torgyánnal való 4 évi tombolás után kétszer is elutasították. Az ő hibájuk miatt jöhetett létre a lassan elmúló 8 év:(”
 • 4. Lacas 2009. október 06. 23:15
  „3.Logaritmus. Te meg a Jobbikot mindenben kritizálni. Eddig Parlamenten kivüli pártként tettekben is többet tett az ország érdekében,mit az összes párt együttvéve 20 év alatt.Ezért támogatja sok ember,nem azért,mert tetszik a neve.Természetesen ha neked más párt szimpatikusabb,vagy jobban megélsz mondjuk a szocialistákból,akkor szavazz rájuk.Igazából te sem mondasz sosem semmi konkrétat,csak maszatolsz és kritizálod a másként vélekedőket.Igaz mit is mondhatnál,hisz gyakorlatilag egyik parlamenti pártnak sincs programja és semmi jót nem tettek az igérgetésen és a hazudozáson kivül.De azért van aki jól megél ebből ugyebár.A többi meg nem számit”
 • 3. Logaritmus 2009. október 06. 22:55
  „A Fidesz az idei koltsegvetest is kritizalta, kozben a szavazason a kepviseloik nem voltak jelen vagy igent mondtak, mert nem tudnak jobbat. A Jobbik sem tud jobbat, csak torgyanos stilusban kritizalni.”
 • 2. Lacas 2009. október 06. 22:50
  „Igen Dodó! Mig a Fidesz csak sopánkodik és beszél róla,addig szépen megszavazzák a költségvetést és megy minden tovább ahogy eddig.Azaz lefelé.Szegedi Csanád nagyon jól összefoglalta mit kell tenni a költségvetéstervezettel ha már ez nem hir sehol: http://www.youtube.com/watch?v=wuLOHEdv9go&feature=player_embedded Kötelező!”
 • 1. dodó 2009. október 06. 21:39
  „Először szólaltak fel a Jobbik politikusai az Országgyűlésben, ahol az EP-képviselőknek is joguk van hozzászólni a költségvetés vitájához. Morvai Krisztina és Szegedi Csanád beszéde alatt az MSZP képviselői kivonultak a teremből. Kuncze Gábor rabmadár gyűlöletvezér kétperces hozzászólásban fasisztának minősítette az EP-képviselőket.

  Két nagy baj van ezzel a költségvetés-tervezettel. Azok csinálták, akik tönkretették az országot, és azt akarják folytatni, amit eddig tettek: a hasznot privatizálni, a költségeket és a kárt pedig államosítani - mondta kedden a parlamentben a 2010-es büdzsé vitájában Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai szerint a költségvetés rá akarja erőszakolni az országra azt a "végtelenül igazságtalan neoliberális gondolkodást", amely szerinte világszerte leszerepelt.

  "El kell kergetni a hatalomból és felelősségre kell vonni az ország kifosztóit, gyarmati sorba taszítóit" - mondta Morvai, hozzátéve, hogy nem szabad hagyni, hogy helyettük olyanok jöjjenek, akik személyükben ugyan mások, de ugyanazt a neoliberális politikát képviselik. "Globalizáció helyett lokalizációra van szükség" - mondta az EP-képviselő, aki szerint a magyar kis- és középvállalkozókat kellene támogatni. Morvai felszólalását a betiltott Magyar Gárda köszöntésével zárta: "Adjon az Isten, szebb jövőt".

  Mély magyargyűlölet sugárzik a költségvetésből - mondta a szintén jobbikos Szegedi Csanád, aki szerint pártjának egyetlen javaslata van a tervezethez: össze kell gyűrni és kidobni a kukába. "Önök egy olyan vidékellenes politikát kívánnak folytatni, egy olyan falurombolást kívánnak végrehajtani, amiről még Ceaucescu sem mert álmodni" - mondta Szegedi, akis azt kérdezte a szocialistáktól, hogy ezt a költségvetést "Jan Slota vagy Simon Perez írta?"

  "Önök létrehozták az élősködők, ingyenélők, bankárkaszt, a politikusbűnözők és a cigánybűnözők Kánaánját" - támadta Szegedi a szocialistákat, akik beszéde alatt kivonultak a teremből. "Nagyon örülök, hogy ha egy jobbikos képviselő felszólal, a szocialisták elhagyják a termet" - mondta az MSZP-seknek az EP-képviselő - "A nemzet javára kérem, ne is jöjjenek vissza!"

  Morvai és Szegedi azért szólalhatott fel az Országgyűlésben, mert az EP-képviselők jogállásáról szóló törvény ezt lehetővé teszi a költségvetés vitájában. Először fordult elő, hogy olyan politikusok szólaltak fel a plenáris ülésen, akiknek pártja nem tagja a parlamentnek.

  HunHír.Hu - origo nyomán”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalmonellafertőzést kapott 26 dolgozó egy győri kórházban

Szalmonellafertőzést kapott huszonhat orvos és ápoló a győri Petz Aladár Megyei Kórházban,… Tovább olvasom