Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Navracsics Tiborral egyeztettek a kisebbségi vezetők

Az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei pénteken Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel tekintették át a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatához általuk benyújtott módosító indítványokat, és továbbra is ragaszkodnak alkotmányos jogaik garantálásához.
Az Országgyűlési Biztos Hivatalának MTI-hez eljuttatott közleménye hangsúlyozza: a kisebbségi önkormányzatok vezetői változatlanul a nyelvi, kulturális, oktatási, önkormányzati és országgyűlési képviselethez való jogaik biztosításához, valamint a független, önálló kisebbségi biztos intézményének megőrzéséhez kötik az alkotmányozás folyamatának támogatását.

Az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei korábban kidolgozták saját normaszöveg-tervezetüket, és csütörtökön Szájer Józseffel, a nemzeti konzultációs testület elnökével is egyeztettek.

A fideszes politikus a tárgyalás után újságíróknak azt mondta: a Fidesz-KDNP nyitott arra, hogy a nemzetiségek és népcsoportok véleményét figyelembe véve módosítsa az alaptörvény tervezetét. Hozzátette: a megbeszélésen elhangzottak alapján készülő módosítási javaslatokról újból egyeztetni fognak a kisebbségi önkormányzatokkal, és ha megállapodnak, azokat az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság terjesztheti be a parlamentnek.

Szájer József kijelentette: garanciát vállalnak arra, hogy Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mandátumának lejártáig folytathatja tevékenységét.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman korábban "pofátlanságnak" nevezte, hogy a jogalkotók kihagynák az elmúlt két évtizedben már megszerzett kisebbségi jogokat az új alaptörvényből. Mint mondta, Magyarország új alkotmányának nyilvánosságra hozott tervezete szisztematikusan leépíti a kisebbségi érdekképviseletet és intézményrendszert, megnyirbálja a már megszerzett jogokat, és a kétharmados többségű kormány radikális változtatásaival nemhogy előmozdítaná a kisebbségi közösségek életét és jogainak kiszélesítését, hanem két évtizednyi visszalépésre kényszeríti.

Az ombudsman közölte: 12 pontban összegzett felhívással fordulnak az Országgyűléshez, kérve, hogy az új alkotmány továbbra is biztosítsa jogaik védelmét, intézményeik megőrzését és működőképességét. Megjegyezte: felhívásukat elküldték hazai és nemzetközi civil szervezeteknek, diplomatáknak, mindenkinek, aki befolyásolni tudja a jogalkotást.

Olvasóink írták

 • 4. papsajt 2011. március 21. 08:23
  „kisebbségi jogok:

  szoci segély, gyermekvédelmi segély, megemelt családi pótlék, ingyen lakás, ingyen áram, ingyen gáz, ingyenes étkeztetés, ingyenes tömegközlekedés, ..........

  Ezért én is aggódnék :)”
 • 3. Falcao 2011. március 19. 08:02
  „Tudjuk!A kisebbségnek csak jogai legyenek.Kötelezettségei csak az eltartóiknak.”
 • 2. bánki 2011. március 19. 05:32
  „A tiszabői ork képviselő-testület fele már őrizetben van

  Bilincsben vitték el a rendőrök a tiszabői önkormányzat gazdasági, illetve pénzügyi bizottságának elnökét - hangzott el a TV2 Tények című műsorában.
  Ő a tizenegyedik, akit egy hónapon belül letartóztattak a szocpolcsalás ügyében. A gyanú szerint a képviselők jogtalanul vettek fel 350 milliós támogatást félkész házakra, amelyek aztán soha nem épültek meg. A hattagú képviselő-testületből már hárman vannak őrizetben. Ha még valakit letartóztatnak, határozatképtelenné válik a képviselő-testület.
  (TV2)”
 • 1. dodó 2011. március 18. 21:17
  „Kállai "úr" eredeti szakmájában, mint énektanár akár Nyírmihálydiban is sokat tehetne a kisebbségi ügyek előremozdításábért.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanús csomag Budapesten - lakásokat kellett kiüríteni

Huszonöt lakást kellett kiüríteni a József körúton talált gyanús csomag miatt, az intézkedés ötven… Tovább olvasom