Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem az internet a célja a terroristáknak

A kiberterrorizmus veszélyét túlhangsúlyozzák, a terroristák nem csapnak le az internetre, mert a bombák hatásosabbak – egyöntetűen ez volt a véleménye a CeBIT keretében rendezett szakértői beszélgetés résztvevőinek.
„A kiberterrorizmust felfújják", hangoztatta Bruce Schneier, a Counterpane Internet Security alapító főtechnológusa. „Nem látok bizonyítékot arra, hogy a terroristák a kibertámadást fontolgatnák. Ha pedig lebénítanak egy ATM hálózatot vagy egy e-mail kiszolgálót, az nem terrorizmus. Engem nem ejt rémületbe, ha egy napig nem kapok meg egy levelet. Évekre vagyunk még attól, hogy valaki olyan volumenű elektronikus támadást tudjon indítani, aminek olyan a hatása, mint egy bombának." Schneier véleményét osztották az RSA, a Trend Micro, sőt még a NATO megjelent képviselői is.

Mindannyian az amerikai kormányt, bizonyos informatikai cégeket és összességében a médiát okolták, hogy hisztériát akarnak kelteni a kiberterrorizmus körül. „A terroristák az interneten kommunikálnak, ez azért más, mint egy támadás", vélekedett Rainer Fahs, a NATO légi parancsnokságának biztonsági mérnöke. A beszélgetés résztvevői hangsúlyozták, hogy a kritikus fontosságú rendszerek nem az interneten futnak, hanem biztonságos hálózatokon.

Az internetet valóban fenyegetik, de nem a terroristák, hanem a köztörvényes bűnözők. Fahs hangsúlyozta, megérti az amerikai kormány aggodalmait, viszont figyelmeztetett, hogy a polgári szabadságjogok kerülhetnek veszélybe, ha egy olyan fenyegetésre hivatkozva áldoztatják fel az emberekkel a jogaikat, amely nem létezik. A beszélgetés résztvevői egyetértettek a Symantec múlt hónapban nyilvánosságra hozott jelentésével, amely szintén arra figyelmeztetett, hogy a kiberterrorizmus inkább félelem, semmint valóság, egyrészt a biztonsági események egyike sem volt visszavezethető terroristákra, másrészt az összes támadó forgalom 1 százaléka származott csupán olyan országokból, amelyek támogatják a terrorizmust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekvédelem

Győr. A győri óvodák gyermekvédelmi munkaközössége holnap délelőtt 9 órától tartja értekezletét a… Tovább olvasom