Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Nem kaphat minden kórház finanszírozást a jövőben

Várhatóan március végéig véglegesíti az Egészségügyi Minisztérium azt a minimum-feltételrendszert, amelynek a kórházaknak a jövőben meg kell felelniük .
Felbontják a finanszírozási szerződést azokkal az intézményekkel illetve kórházi osztályokkal, amelyek nem tudják ezt teljesíteni, tehát például nincs meg az előírt műtétszámuk, a megfelelő felszerelésük, illetve az előírtnál hosszabb a várakozási listájuk.

Az új, korábbinál pontosabb feltételrendszert a minisztérium a szakmai szervezetek bevonásával készíti el. Többek között konkrétan meghatározzák majd, hogy egy ágyra hány nővérnek és orvosnak kell jutnia. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium például azt javasolja, hogy a területi kórházak intenzív osztályán műszakonként 3 betegre 1 orvos, és 1 nővér felügyeljen. Az egyetemi, országos kórházak intenzív részlegén pedig 2 betegre jusson 1 orvos, és minden betegre egy-egy nővér.

Szabályozzák majd azt is, hogy a nagy értékű eszközök, például altatógépek, maximum hány évesek lehetnek. Szintén meghatározzák, hogy mi az a rutin, amellyel mindenképp rendelkeznie kell egy-egy osztálynak, például felbonthatják a finanszírozási szerződést azokkal a sebészeti osztályokkal, ahol nem végeznek mondjuk legalább 20-at egy-egy műtéttípusból. Pontosan leírják majd azt is, mi az a maximális érték, ahol a kórházi fertőzések előfordulhatnak, és azt is, hogy mennyi időn belül kell a kórházba került beteget az orvosnak látnia.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztárnak (OEP) eddig nem volt olyan mérlegelési joga, hogy a kritériumot nem teljesítő intézményekkel szerződést bonthat. Ezt a lehetőséget a 2008. decemberében elfogadott "salátatörvény" tette lehetővé. A tárca sajtóosztálya a Független Hírügynökség kérdéseire küldött válaszában felhívta a figyelmet: az OEP a finanszírozási szerződéseket egyes ellátásokra köti, így annak felmondása nem egész intézmények bezárását jelenti, csupán egyes tevékenységek finanszírozásának megszűntetését.

Szerződésbontásra azonban leghamarabb csak az év második felében lehet szó, mivel a minimum-feltételrendszer várhatóan március végi megjelenése után az az ország összes kórházát ennek alapján megvizsgálják. Azokat az intézményeket, illetve részlegeket, amelyek nem mennek át a rostán, először figyelmeztetik, és csak akkor bontanak szerződést velük, ha ezután sem teljesítik a kritériumokat.

Olvasóink írták

 • 2. KolompárRómeó 2009. január 27. 20:45
  „"Az egyetemi, országos kórházak intenzív részlegén pedig 2 betegre jusson 1 orvos, és minden betegre egy-egy nővér."

  Ez most komoly? Ezek szerint minden beteg mellett ülhetne egész éjjel egy-egy nővér? Ez szép és jó, de szerintem nem életszerű. De kérem, aki tudja, hogy MOST mi a helyzet, az írja le ide! Köszönöm!”
 • 1. .suhym. 2009. január 27. 19:25
  „"... például felbontják a finanszírozási szerződést azokkal a sebészeti osztályokkal, ahol nem végeznek mondjuk legalább 20-at egy-egy műtéttípusból..."

  Ez akár vicc is lehetne, ha nem lenne tragikus!:((

  Már látom a klinikai hirdetéseket:

  Kérek tíz embert legalább, hogy törjék el egymás lábát, mert még csak 10 sípcsonttöréses műtétünk volt az előírt 20 helyett, és így nem finanszírozza osztályunk működését az állam!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üdülési csekk rászorulóknak

Szociálisan rászorulóknak osztanak szét üdülési csekket 2 és félmilliárd forint értékben. A támogatásért pályázni kell és minden esetben szükség van önerőre is. Tovább olvasom