Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem nyugszik bele a Jobbik döntésébe a távozásra felszólított szentendrei képviselő

Sajnálatos, hogy a Jobbik országos elnöksége a valós tények ismerete, illetve személyes meghallgatásom nélkül "büntet", csak azért, mert szentendrei képviselőként megszavaztam, hogy a városban egy menedzser szemléletű szakember legyen az új alpolgármester - közölte maga az érintett, _%Filó András%_ az MTI-vel pénteken.

A képviselő arra a csütörtökön kiadott jobbikos közleményre reagált, mely szerint a párt elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy Szentendre külsős alpolgármesterét, Polányi Sándort a Raiffeisen Bank delegálta az önkormányzat teljes egyetértésével. A közlemény szerint mivel a Jobbik képviselője, Filó András is megválasztotta a bankárt, a párt országos elnöksége – álláspontjának bekérése után – egyhangú határozattal visszahívta mandátumából a képviselőt. A Jobbik ezen felül leváltotta őt a szentendrei alapszervezet éléről is, és az üggyel kapcsolatban etikai eljárást kezdeményezett.

Az ellenzéki párt szerint a szentendrei eset "egy súlyos precedense annak, hogyan válhatnak nehéz helyzetben levő településeink a bankok közvetlen alattvalóivá. Itt és most kell megálljt parancsolni ennek a folyamatnak, mielőtt még több településen, majd az egész országban meg nem valósul a nyílt bankokrácia" - fogalmazott közleményében a pártelnökség.

Filó András azt mondta az MTI-nek, hogy még semmiféle írásos tájékoztatást nem kapott a vele szembeni retorziókról, melyek kapcsán őt meg sem hallgatták. Hozzátette: bízik abban, hogy az elnökség a valós tények birtokában felül fogja bírálni döntését. A képviselő leszögezte, hogy ő, illetve képviselőtársai nem egy bankárra szavaztak, hanem egy átvilágító cég által javasolt menedzser- alpolgármesterre; voksa miatt tiszta a lelkiismerete.

Filó András - akit saját elmondása szerint a Jobbikon kívül a Szentendrei Nemzeti Konzervatív Kör segítette a kisváros képviselő-testületébe - úgy fogalmazott: "hajánál fogva előrángatott" az elmozdítását célzó ügyről van szó. Szerinte semmi ok nem volt arra, hogy egy országa és városa érdekében dogozó embert így bemocskoljanak.

A képviselő hangsúlyozta: bár a Jobbik elnökségének lehet elmarasztaló véleménye, mandátuma csak önként való lemondással, illetve csak abban az esetben szűnhet meg, ha a helyi jobbikos listán utána következő négy ember közül valaki hajlandó a helyére ülni.

A szintén megkérdőjelezett helyi elnökségi tiszte kapcsán Filó András közölte, hogy jövő hét csütörtökre taggyűlést hív össze, mert kíváncsi másik delegálója, a nemzeti konzervatív kör véleményére is.

Dietz Ferenc, Szentendre fideszes polgármestere kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a helyi képviselő-testület egyhangú döntéssel, a város számláját vezető Raiffeisen Bankkal egyetértésben megválasztotta Polányi Sándort, a Herendi Porcelánmanufaktúra korábbi vezérigazgatóját a város külsős alpolgármesterének. Elmondta azt is: a városvezetés először a polgármesteri hivatalon belül szervezett csoport kezébe adta volna a feladatot, de a banknak az volt a véleménye, hogy az önkormányzatot, illetve a település valamennyi gazdálkodó egységét érintő pénzügyi és személyzeti átszervezés megtervezése, s levezénylése szinte lehetetlen kizárólag belső erőforrások igénybevételével.

Polányi Sándor az MTI megkeresésére azt mondta, menedzserszemléletű, kiszámítható, stabil közpénz-gazdálkodásra van szüksége Szentendrének, amiben egy avatott szakember segítsége mindenképpen jól jöhet.

Előre kikötöttem: csak akkor vállalom a feladatot, ha a képviselő-testület egyhangúlag választ meg, hiszen munkámban nem a pártpolitikai-, hanem a város pénzügyileg is stabil és fenntartható működésének szempontjait szeretném és fogom érvényesíteni – közölte.

A harminc éve menedzserként dolgozó Polányi Sándor 2003 és 2005 között a Herendi Porcelánmanufaktúra, majd 2007 és 2010 között a Magyar Telekom bulgáriai leányvállalatának vezérigazgatója volt.

Szentendrének eddig egy alpolgármestere volt, a fideszes Török Balázs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma lejár a felsőoktatási felvételire és az érettségire jelentkezések határideje

Ma lejár a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezések határideje. Tovább olvasom