Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Nem tudták megakadályozni az orosz részesedést a Molban

A kormánynak nem állt módjában megakadályozni az orosz tulajdonszerzést a Molban - közölte újságíró kérdésre Bajnai Gordon a szerdai kormányszóvivő tájékoztatón.
A miniszterelnök szerint a tranzakció gyorsan és váratlanul zajlott le. "A magyar kormánynak hivatalos tudomása nem volt erről, legfeljebb csak érzékeltük, mi készülődik" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: a furcsa és különleges vétel meglepő áron, jelentős többlettel valósult meg, amit tudomása szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is vizsgál.

Bajnai Gordon azt mondta: kedden, bécsi tartózkodása alatt az osztrák kancellárnál is rákérdezett arra, hogy tudott-e a tranzakcióról, Werner Faymann azonban azt mondta neki, nem tudott róla. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy minden törvényes eszközzel biztosítsa a Mol stratégiájának véghezvitelét. Magyarországnak az az érdeke, hogy a Mol kiszámítható tulajdonosi körben, kiszámítható stratégiát folytasson - mondta. Bajnai szerint a cég "nemzeti kincs", olyan társaság, amely nemcsak Magyarország, hanem a környező országok szempontjából is stratégiai jelentőségű.

Az orosz tulajdonszerzés a Mol-ban azután vetődött fel, hogy a nemzetbiztonsági bizottság keddi zárt ülése után Simicskó István, a testület KDNP-s elnöke azt mondta: a szolgálatok a tranzakció előtt néhány nappal tájékoztatták a kormányt arról, hogy az OMV 21,2 százalékos Mol-részvénycsomagja várhatóan gazdát cserél. Ezzel kapcsolatban Bajnai Gordon azt mondta: nem korrekt, ha valaki egy zárt ülés után a nyilvánosság előtt olyan információkat közöl, amelyekkel nehéz úgy vitatkozni, hogy közben nem lehet feltárni a bizalmas információkat.

Olvasóink írták

  • 2. rozator 2009. április 29. 22:01
    „Talán vissza kelllene vásárolni a részvények meghatározó részét! Nem államositást, hanem hivatalosan a tőzsdén!”
  • 1. N.P. 2009. április 29. 17:11
    „Simicskó mondja már meg, hogy a kormánynak mit kellett volna tenni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették a Tiszalökön megölt roma férfit

Több százan kísérték utolsó újtára az 54 éves Kóka Jenőt, akit egy hete lőtt le egy ismeretlen… Tovább olvasom