Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Nem változtatott a szokásokon a patikaliberalizáció

A patikaliberalizáció egyelőre nem változtatott az emberek gyógyszervásárlási szokásain, a patikán kívül gyógyszerre költött összegek a gyógyszertári forgalom egy százalékát sem érik el - derül ki a GFK csoport legfrissebb felméréséből.
A kutatás szerint az egészségügyi reform részeként létrejött patikaliberalizáció miatt javult a kiszolgálás, de a vásárlók tájékoztatása továbbra is elmarad az elvárható szinttől - állítják a szakemberek.

A GFK felmérése szerint alig változtak a gyógyszervásárlási szokások a tavalyi patikaliberalizáció óta. Az egészségügyi reformnak ez a lépése tette lehetővé, hogy bizonyos gyógyszereket ne csak gyógyszertárakban lehessen megkapni.

A patikákon kívüli forgalom még most sem éri el a gyógyszertárak forgalmának egy százalékát sem. A felmérést végzők szerint ez az arány várhatóan valamelyest nőni fog, de a patikán kívüli gyógyszervásárlás valószínűleg nem terjed el széles körben.

A gyógyszerek piacára sokkal nagyobb hatása volt az új gyógyszertárak nyitásának és a patikaláncok kialakulásának. A patikák nem a más típusú elárusítóhelyekkel versengenek, - erre nincs is szükség - hanem egymással. Az egymással versengő gyógyszertárakban mindennaposakká váltak a kedvezményes akciók, gyakoribbak lettek a gyógyszertáron belüli bemutatók is.

Megjelentek a szabadpolcos gyógyszertárak, ahol a vásárlók szabadon válogathatnak, vagyis jobban megismerhetik a termékkínálatot. Több helyen lehet már interneten, vagy telefonon rendelni. A patikák dolgozói udvariasabbak, figyelmesebbek és a kiszolgálás is gyorsabb.

Az ügyfélközpontú kiszolgálást a nem vényköteles termékek vásárlói érezhetik jobban, de a patikák forgalmának nagy részét kitevő vényköteles gyógyszereknél még mindig ritka a tanácsadás, felvilágosítás. A kutatás szerint a gyógyszertárak legnagyobb gondja, hogy a vényköteles gyógyszereknél az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a kereskedelmi árrés, amiből a patikák nyeresége származik.

Ahhoz, hogy több gyógyszert tudjanak raktáron tartani, az árrés növelésére lenne szükség a patikusok szerint. Sok helyen ugyanis a pénzügyi nyomás miatt most igyekeznek minél alacsonyabban tartani a raktárkészletet. A kisebb településeken egyébként kiszolgáltatottabbak lettek a patikák és kevésbé jövedelmezőek is, mint a nagyobb városokban - olvasható a kutatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyszeres a Magyarországon forgalmazott zöldségek többsége

A zöldségek, gyümölcsök túlnyomó többsége tartalmaz vegyszermaradványokat idehaza. A legutóbbi, még… Tovább olvasom