Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Nemzeti épületkorszerűsítési programot sürget a Fidesz

Az építőiparból élő 1 millió ember megélhetésének biztosítása érdekében nemzeti épületkorszerűsítési programot kezdeményez a Fidesz - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Bencsik János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.
A 36 pontból álló javaslatcsomagban - amely már az Országgyűlés előtt van - egyebek mellett a kedvezményes áfa, az épületkorszerűsítési alapok összevonása és az uniós források átcsoportosítása szerepel. A Fidesz egy non-profit hitelalapot is létrehozna, amelyből a fűtéskorszerűsítéseket finanszíroznák.

A hazai építőipar az összeomlás szélén áll, ám a kormány nem tesz semmit a 93 ezer vállalkozás megmentésére - mondta szerdán a Fidesz országgyűlési képviselője. Bencsik János szerint a parlamentnek mihamarabb el kellene fogadnia az ellenzéki párt által előterjesztett és ötpárti támogatással a parlament elé került 36 pontból álló határozati javaslatcsomagot. A politikus emlékeztetett rá, hogy az építőiparban 300 ezren dolgoznak legálisan, így ez az ágazat csaknem 1 millió ember megélhetését biztosítja.

A javaslatok között szerepel az épületek felújítását, szigetelését, fűtéskorszerűsítését terhelő áfa 5 százalékra csökkentése. Bencsik János szerint ezt az EU is támogatná, ráadásul több uniós tagállam már be is vezette ezt a kedvezményt. Ezekben az országokban ez nem járt a költségvetés bevételeinek jelentős csökkenésével, miközben a jelenlegi munkahelyek megőrzése mellett újabb állásokat is teremtett.

A Fidesz szerint a jelenleg szétszórt támogatási rendszereket egyetlen épületkorszerűsítési alapba kellene összevonni. Ebbe az alapba uniós forrásokat is át lehetne csoportosítani, de a szén-dioxid kvóta értékesítéséből származó 20 milliárd forint és a Robin Hood adó bevételei is ide kerülhetnének.

A Fidesz egy non-profit hitelalap létrehozását is támogatná. Az épületek fűtéskorszerűsítését és a kapcsolódó beruházásokat is ebből finanszíroznák, míg a törlesztést az ebből származó megtakarításokból lehetne megoldani.

Az ellenzéki párt felgyorsítaná a panel- és bérlakás-programot, de a középületek felújítását is támogatja. A Fidesz a program részleteinek kidolgozása érdekében egy tárcaközi egyezető és egy parlamenti munkacsoport felállítását is elképzelhetőnek tartja.

Olvasóink írták

  • 1. StatusQuo 2009. március 18. 18:02
    „Bencsik UR! Én meg arra emlékeztetem hogy az épületem hőszigetelését szakmámnál fova megtudnám csinálni /ami persze kizárt mert magamnak nem számlázhatok/ de hogy én ujabb kölcsönt felvegyek ? Ne tessen hülyének nézni mert a bankárok már ezt teszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Times szerint Magyarország teljes orosz függésben van

Az új orosz gázszerződések megkérdőjelezik Gyurcsány elkötelezettségét a Nabucco mellett - írta a… Tovább olvasom