Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Növekvő pénzügyi kockázatot jelentenek az önkormányzatok

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetében nő az önkormányzatok jelentősége a konvergenciaprogram teljesítésében, a hosszú távú költségvetési stabilitás fenntartásában - állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kutatóintézetének tanulmánya, amelyet kedden mutattak be.
A kutatók szerint a helyi költségvetési egyenlegek romló tendenciát mutatnak, az önkormányzatok növekvő pénzügyi kockázatot jelentenek.

A községi önkormányzatok között vannak olyanok, amelyek jó adottságokkal rendelkeznek, de a többség forráshiányos. A megállapítások szerint pénzügyi súlyuk miatt a községek nem hordoznak makrogazdasági szintű pénzügyi kockázatot, de a forráshiány miatt az ott élők az alapvető közszolgáltatásokhoz nem, vagy nem megfelelő minőségben jutnak hozzá.

Veszélyesebb a nagyvárosok, illetve a megyei önkormányzatok egyre gyorsuló mértékű eladósodása. A devizában történt kötvénykibocsátás például jelentős árfolyamkockázattal is jár, emellett a pénz kisebb részét fordították beruházásokra, más része a működési hiányt fedezte, illetve tartalékolták. Lóránt Zoltán, az ÁSZ főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatok az utóbbi két év alatt 400 milliárd forintos kötvénykibocsátást hajtottak végre.

Az elemzés rámutat: a jelenlegi szabály- és intézményrendszer nem alkalmas az önkormányzati pénzügyi kockázatok kezelésére, a kormány ehhez a szükségesnél kevesebb eszközzel rendelkezik. A tanulmány szerint szükség van a pénzügyi fegyelem erősítésére, a nagy önkormányzatok működésének racionalizálására és a kötelező feladatokat ellátó gazdasági társaságok átláthatóságának javítására.

A számvevőszék ellenőrzési tervében idén 69 vizsgálat szerepel, ebből 53-mat fejeznek majd be - mondta el a sajtótájékoztatón Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke. Kiemelten figyelnek az államháztartás átlátható, szabályszerű működésére, a többi között a zárszámadási és költségvetési ellenőrzésekre, a lakástámogatási rendszerrel és a gyorsforgalmi úthálózattal kapcsolatos vizsgálatokra, illetve az uniós és az állami fejlesztési források hatékony felhasználására.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. február 03. 18:30
    „Növekvő pénzügyi kockázatot jelentenek tolvaj vezetőink.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres biztonsági őrség alakul Borsodban

Hamarosan megalakul a fegyveres biztonsági őrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ennek koordinálását… Tovább olvasom