Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

Obama a politikai különbségek leküzdésére szólít

Barack Obama amerikai elnök szerda esti évértékelő beszédében a különbségeken való felülemelkedésre, a "politika zsibbasztó súlyának legyőzésére" hívta fel a kongresszus republikánus és demokrata párti tagjait, hogy összefoghassanak Amerika problémáinak megoldására.
"Nehézségeink ellenére az unió erős, nem adjuk fel és nem állunk meg, nem engedjük, hogy a félelem és az ellentétek megtörjék szellemünket" - fogalmazott élő adásban közvetített beszédében, amelyben kijelölte a következő egy év kormányzati céljait, törekvéseit. Első ízben tartotta meg a kongresszus két házának összevont ülésén az elnökök hagyományos év eleji, az unió helyzetéről szóló szónoklatát. Hetvenöt percig beszélt.

"Ahelyett, hogy megvívnánk ugyanazokat a fárasztó harcokat, amelyek évtizedek óta uralják Washingtont, eljött az ideje valami újnak, próbáljuk ki a józan észt" - fogalmazott. Beszédét sokszor nagy tapssal, felállva fogadták a képviselők és szenátorok, de legtöbb esetben csak a demokrata szárny fejezte ki tetszését.

A kormány mindent megtesz azért, hogy mozgásba lendítse a gazdaságot, munkahelyeket teremtsen és segítsen a középosztálynak - sorolta legfőbb üzenetei között az elnök. Beszédében annak szentelte a legnagyobb teret, hogy miként képzeli el a gazdaság fellendítését. Elemzők rámutattak, ez várható volt, hiszen a felmérések szerint a közvélemény - elsősorban a magas, 10 százalékos munkanélküliség miatt - már nem rajong Obamáért annyira, mint egy évvel ezelőtt, hivatalba lépésekor. Az elnök adókönnyítést javasolt például azoknak a kisvállalatoknak, amelyek új dolgozókat vesznek fel vagy bért emelnek. Közölte, a gazdaságösztönző csomagnak köszönhetően idén másfél millióval bővül a munkahelyek száma.

Ígéretet tett, nem adja fel azt a törekvését, hogy javítson az egészségügyi ellátáson és felhívta a kongresszust, álljon mellé ebben. "Ne adják fel, ne most, amikor ilyen közel vagyunk, hajtsuk végre (a reformot)" - hangoztatta. Mint mondta, kormánya az első évben több kudarcon ment keresztül, sok esetben megérdemelten. Saját hibájának nevezte, hogy nem magyarázta el világosabban egészségügyi reformelképzeléseit.

Elismerte, hogy azok a változások, amelyekben szerette volna, hogy mindenki higgyen, "nem jöttek elég gyorsan". Azt mondta, megérti, hogy sokan cinikusak és csalódottak a munkanélküliség, a kicsinyes washingtoni politikai játszmák miatt. Felidézve kampánya jelszavát - "változás, amelyben hihetünk" - azt mondta: bár sokan nem bíznak abban, hogy képes elérni, nem adja fel a küzdelmet.

Kiemelten szólt a középosztály megsegítését célzó, adókönnyítéseket és támogatásokat tartalmazó új segélycsomagról. Elmondta, hogy az óriásira duzzadt költségvetési hiány megfékezésére több kormányprogram büdzséjét és 1200 kormányzati tisztviselő (az évi 100 ezer dollárnál többet keresők) fizetését befagyasztja.

A pénzügyi reformot illetően világossá tette, hogy nem a bankok megbüntetése a célja, hanem a gazdaság védelme, átláthatóbbá tétele. Közölte, nem fog aláírni gyenge törvényt, olyant, amely nem tartalmaz valódi reformot.

Sürgette a törvényhozást: korlátozza a lobbicsoportok politikai adományait, miután a legfelsőbb bíróság eltörölt egyes, a vállalati és szakszervezeti kampányfinanszírozásra vonatkozó tilalmakat. Figyelmeztetett: nem engedhető meg, hogy erős érdekcsoportok, esetleg külföldi vállalatok nyomást gyakoroljanak a szövetségi választásokra.

Arra is felhívta a kongresszust, hogy szüntessék meg az úgynevezett "Ne kérdezd, ne mondd" politikát, amely gátolja, hogy nyíltan homoszexuális emberek is szolgáljanak a katonaságnál.

Afganisztán kapcsán kijelentette: nehéz napok következnek még, de továbbra is bízik a sikerben, és 2011 júliusában megkezdődhet a csapatok hazatérése. Megerősítette elhatározását, hogy a harcoló amerikai csapatokat idén augusztus végéig kivonják Irakból. Arra is kitért, hogy Irán vezetőinek súlyosabb következményekkel kell szembenézniük, ha nem teljesítik nemzetközi kötelezettségeiket.

A republikánusok "válaszát" Bob McDonnell, Virginia állam kormányzója mondta el. Egyebek között bírálta Obama egészségügyi reformját, mondván, hogy azzal a világ legjobb egészségügyi rendszere az állam kezébe kerülne. Elfogadhatatlannak mondta, hogy minden tízedik amerikai munkanélküli és kritizálta a demokrata kormányt a fenntarthatatlan mértékű adósság miatt. "Eredményeket akarunk, nem beszédeket, együttműködést, nem pártosságot" - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késnek az ÖCO ösztöndíjakkal

Csaknem félszázan várják az Országos Cigány Önkormányzattól az ösztöndíjukat, amely decemberben lett… Tovább olvasom