Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Orbán: a jövő héten véglegesítik a felsőoktatási kormányrendeletet

Ezzel az átalakítással mindenki jól jár, csak még idő kell ahhoz, hogy ezt mindenki világosan lássa - mondta a miniszterelnök.

A jövő héten alkotják meg végleges formájában a felsőoktatással kapcsolatos kormányrendeletet - közölte Orbán Viktor pénteken Brüsszelben.

Balog: a miniszterelnök szombaton bejelentést tesz

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejelentést tesz a felsőoktatás struktúráját érintő változásokról - közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Rektori Konferencia elnökségével folytatott megbeszélés után pénteken Pannonhalmán.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek nem erősítette meg a szombati nyilvános bejelentés tervét. Mint mondta: "a miniszterelnök hazafelé tart a brüsszeli uniós csúcstalálkozóról. Estére hazaér, szombaton konzultációkat folytat, és utána majd véglegesíteni fogja a kormány a témával kapcsolatos rendeletét."

Az emberi erőforrások minisztere Pannonhalmán arról beszélt, hogy az egyetemi vezetőkkel folytatott megbeszélés fontos volt "a bizalom megerősítése szempontjából". Balog Zoltán ígéretet tett arra, hogy a felsőoktatás új struktúráját érintő változásokat a felsőoktatásban dolgozókkal együttműködésben, velük egyeztetve szeretnék elvégezni.

Újságírói kérdésre válaszolva hangoztatta, szeretné a diákokat és követeléseiket komolyan venni. "Bízom benne, hogy ők is komolyan veszik magukat, és ebben a légkörben fogunk tárgyalni" - mondta. Hozzátette, hogy december 18-án lesz egyeztetés, és nem tekinti elutasításnak, hogy a diákok korábban két alkalommal nem fogadták el a meghívását.

A miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy "ezzel az átalakítással mindenki jól jár, csak még idő kell ahhoz, hogy ezt mindenki világosan lássa".

"Jogi értelemben ott tartunk, hogy kell egy kormányrendeletet hozni, amelynek a megalkotását hetekkel ezelőtt megindítottuk, több körben tárgyalta a kormány, és valamikor a jövő héten a végleges formájában meg is alkotja" - közölte.

A rendelet tartalmát illetően Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy nincs lényeges különbség a diákok és a kormány szándékai között.

"Egy nagy átalakításnál mindenki részben türelmetlen, részben meg fél, hogy ne járjon rosszul. Itt aránylag könnyű helyzetünk van az egyetemistákkal, mert ők a mi gyerekeink" - mondta. Szerinte a kérdés viszonylag gyorsan és könnyen le fog zárulni, ám a párbeszéd "némi jóindulatot és kölcsönös megértést" érdemel.

"Miről beszélünk? Hol van kormánydöntés?" - kérdezett vissza a miniszterelnök arra az újságírói felvetésre, hogy Pokorni Zoltán a minap azt mondta, "nem ildomos" ilyen keretszámcsökkentésről szóló, "durva" döntést hozni.

"Mielőtt megtámadják a kormányt valamiért, engedjék meg, hogy elrontsuk azt a dolgot. (...) Amíg nincs döntés, addig nincs mi ellen tiltakozni" - fogalmazott Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy bízik-e Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárban, a miniszterelnök azt válaszolta: "minden kormánytagban bízom".

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Anmari51 2012. december 15. 17:57
  „Anmari51
  Hajrá fiatalok, csak békésen és nagyon határozottan de ne engedjetek céljaitok elérésében! Nem vagyok érintett ez ügyben! NEM E ?!? Van négy unokám igaz a legnagyobb is még most hatodikos, de gyorsan telnek az évek, már most is egy vagyonba kerülnek és a nagyszülők segítsége nélkül sem a rezsit, sem a lakáshitelt nem tudnák fizetni és ilyen gyerekeket nevelő család igen sok van. És ha a kormány szándéka valósul meg, és netán hosszú éveken át ez lesz a gyakorlat, akkor bizony enyéimnek sem lesz esélye még a középiskolát elvégezni sem! Magyarországon több millió olyan család él aki nem tudja finanszírozni gyermekei tanulmányait, és ha küzdünk az eladósodás ellen erről a kormány is elég hangosan és elég gyakran nyilatkozik, akkor vajon miért kényszerítenék olyan helyzetbe a fiatalokat, hogy több milliós hiteltartozással lépjenek ki munka világába! Diák hitel mellett hány friss diplomásnak lesz arra anyagi lehetősége kezdő diplomás fizetésből, hogy otthont teremtsen és családot alapítson?!? Megnyomorítják őket ja és persze a szülő és nagyszülő korosztályt is. Az rendben van, hogy mindennek ára van Magyarországon is kapitalizmus van több mint húsz éve, legyen tandíj de ne a hátrányos helyzetű család gyermekeinek. Ha "szegény családból" érkezik a hallgató, de jól tanul, tehetséges akkor ne vegyük már el tőle álmai, céljai megvalósításának lehetőségét, csak azért, mert szegény, szegény! Fizessenek a módos család gyermekei a rászorulók meg nagyon jelképes összeget, vagy legyen mód arra, hogy saját egyetemükön végezzenek "olyan közmunkát" napi egy - két órában amivel kiválthatják a költségek egy részét legalább és nem megy a tanulás rovására. A XXI. században nem lehet célunk, hogy műveletlen, képzetlen legyen a jövő generációja!”
 • 24. tuskóhopkins 2012. december 15. 09:19
  „"Ezzel az átalakítással mindenki jól jár, csak még idő kell ahhoz, hogy ezt mindenki világosan lássa - mondta a miniszterelnök." Na ja.
  "KARESZ HÜJE
  GYÖNGYI HÜJE
  csak én vagyok okos
  énnekem a segembe is felyem van."
  (Weöres Sándor: Kisfiúk témáiból)”
 • 23. GondaIstván 2012. december 15. 08:44
  „Én OV helyében emelném a tétet. Ha már ennyire forró lett a téma, egy lépésben megcsinálnám, azt, amit úgy is meg fog csinálni az elkövetkező 5-10 évben a Fidesz is, meg az MSZP is, akárki kormányozzon: teljesen fizetőssé tenném a felsőoktatást, hiszen az is pont olyan szolgáltatás, mint bármi más. Jelenleg az egyetemek őskövületek, nem felelnek meg a 21. század oktatási kihívásainak. Ha a diák fizetős vevő lesz, akkor követelhet is színvonalas szolgáltatást a pénzéért, nem lennének büfé szakok és főiskolák.
  A másik, hogy a kormány helyében alapítanék egy online egyetemet, ahol mindenki tandíjmentesen tanulhatna (Az USA-ban már 6 millióan járnak ilyenekre).”
 • 22. saturnus 2012. december 15. 07:56
  „21. balihoho 2012.12.15. 06:53 Igazad van ne higgyetek orbánnak hazudik mint a vízfolyás ! A csapot elkel zárni ! Diákok egyetemisták ne hátráljatok meg ne hagyjátok abba ,most vagy soha rabok lesztek vagy szabadok ! Tönkre tették szüleitek nagyszüleitek sorsát hosszú évekre,megnyomorítanak embereket aljas gazdaságpolitikájukkal. Ezreket hajszoltak/nak öngyilkosságba. Így is úgy is be fog dőlni ez a kormány hisz nincs pénze és nincs már hitele sem. Senki sem hisz neki,.Ti jövőtöket veszi el és rabszolga-röghöz kötés a célja hogy őt kiszolgáljátok. Nézzétek mi folyik Észak Koreában azt akarja itt is !! Ne hegyjetik neki a diák hitel az hitel azt vissza kell fizetni akármit is mondanak,feltételekhez köti. Egy lépés csak,hogy erőszakhoz folyamodjon ha meghátráltok az már késő lesz. Addig üssétek a vasat míg meleg. Ne alkudjatok. 5+1 pont mellett tartsatok ki. Csak ha tőrvénybe foglalta az a biztos ezt megteheti a szavazó gépe ma benyújtja éjszaka pedig megszavaztatja. Brüsszelből azt nyilatkozta nem lép vissza, íme bizonyíték.”
 • 21. balihoho 2012. december 15. 06:53
  „Ez a "mindenki jól jár" hazug szlogent már volt alkalmunk megismerni, amikor az egykulcsos adót bevezették. Hazug handa bandázás, ebből már elegünk van!”
 • 20. Krampampuli 2012. december 14. 23:09
  „Itt többen is írják, hogy hülyének nézik őket és hülyézik magukat. Hát mindenki annak érzi magát aminek akarja, lelke rajta. Szerintem senki nem néz senki hülyének max csak nem ért valamit. Vannak helyzetek amikor még valami alakulóban van. Akkor még nem lehet azt mondani, hogy rossz. Főzettek már? Egyétek meg félkész állapotban, jó étvágyat. Egyébként meg be fog állni a keretszám is. Régi alkus trükk, hogy alámegyünk aztán meg a másik fél úgy érzi, hogy eredményt ért el miközben a kialkudott cél volt a tervezett eredeti is. Azzal meg érdemes tisztában lenni, ha nincs pia és dub-step az utcákon hallgató sincs. Minden rendben lesz, beáll a középút. A jó. Max. nem lesz annyi évek óta lébecoló hallgató a büfészakokon. Mert ha drága a tandíj akkor tanulok, hogy minél hamarabb végezzek. Ez van? Nem! Hát majd ez lesz.”
 • 19. lepkehalo 2012. december 14. 22:14
  „"Ezzel az átalakítással mindenki jól jár..."
  Ezt már ismerjük. Mintha két Magyarország lenne, az egyikben jól járnak, a másikban nem. Én a másikat ismerem.”
 • 18. Egyolvasó 2012. december 14. 21:58
  „Sajnos az emberektől nem lehet másképpen pénzt elvenni, csak a gyermekeiken keresztül. És hogy a családdal mi lesz?? Őket nagyon nem érdekli, vegyenek fel hitelt, ha azt szeretnék, hogy a gyermekei iskolába járjanak.”
 • 17. sardnab@freemail.hu 2012. december 14. 21:54
  „14: szerdán lesz egy -remélhetőleg nagy létszámú- tüntetés.
  http://www.ehok.u-szeged.hu/posts/351-tuntetes-december-19-en

  Legyünk minél többen!”
 • 16. studyfy 2012. december 14. 20:17
  „Az MTI szerint dec. 05-én a kormány elfogadta a keretszámokat. Akkor most ki nem mond igazat?”
 • 15. aquila0126 2012. december 14. 20:10
  „Orbán próbálgatja a határait. Lehet, most túl messzire ment...”
 • 14. itthon 2012. december 14. 19:25
  „A pedagógusi fizetésemből hogyan fizessek pár év múlva tandíjat a most két középiskolás gyerekemnek? Fizetnék én, ha tisztességesen meglennénk mi is fizetve.De ha nincs miből? Diákhitel? Egy fiatal nem kezdheti eladósodva az életét! Úgy gondolom, hogy a szülő szeretné a gyerekét kitaníttatni. Nem sokára két egyetemista, vagy főiskolás gyerekem lesz egyszerre! Szerintetek?”
 • 13. toth.andras.akos 2012. december 14. 19:22
  „Megvédik a felsőoktatást, ahogy a nyugdíjakat...”
 • 12. tzrtz 2012. december 14. 18:46
  „7. Igen, a diákoktól és az oktatóktól is megvédik. Amúgy ha olyan nagyon hülyeségek lennének a keretszámok, mint ahogy hivatkoznak rá, hogy ők még nem mondtak semmi konkrétat, akkor ilyen tüntetések között már rég elő kellett volna állniuk az igazsággal. Már ha más lenne, mint amiért ma tüntetnek. De nem. Szóval nem tudom, mit akar <moderálva> pontosan, de gyanítom, még több tüntetés lesz belőle.”
 • 11. fotelagy 2012. december 14. 18:46
  „Na mi az urak? Ha tejelni kell azért, ami eddig potya volt, akkor már nem is kell?”
 • 10. maci53 2012. december 14. 18:44
  „Éljen és virágozzék az örök és megbonthatatlan FIDESZ-MSZP barátság!!”
 • 9. skynet 2012. december 14. 18:44
  „Ja persze ,mint az egykulcsos adóval....! Ezért viszek haza 8,5 ezerrel kevesebbet ,mint 2 éve ,ugyanannyi bruttóval... :-( Köszi ezt is :-(”
 • 8. rózsakert 2012. december 14. 18:15
  „http://egyenlito.blog.hu/2012/12/14/viktor_legalabb_egyformat_hazudjatok”
 • 7. roxper 2012. december 14. 18:08
  „Nyugi csak megvédik a felsőoktatást...”
 • 6. Zotya100 2012. december 14. 17:47
  „Már megint mi vagyunk a hülyék, mert nem értjük a világos és jó szándékot. De majd megmagyarázzák, és mindenki boldog lesz. Röhej ez az ember!!!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: át kell dolgozni a jövő évi költségvetést!

Bár majdnem fél évig készült a 2013-as büdzsé, az megalapozatlan, sem a gazdaság prognózisok, sem az… Tovább olvasom