Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Orbán elképzelhetetlennek tartja a nagykoalíciót

A Fidesz elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy pártja nagykoalícióra lépjen a mostani kormánypártokkal. Orbán Viktor erről egy kedd esti rádióinterjúben beszélt.
A politikus szerint kora tavasszal lehetne megtartani a népszavazást, amely - ahogy fogalmazott - több lehet, mint kormánybuktatás. A pártelnök beszélt ismét arról is, hogy szerinte központilag szervezve lopják el itthon az uniós és fejlesztési pénzeket.

Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában kedden azt mondta: egyértelmű, világos válságprogramra van szükség Magyarországon. Az embereket szerinte becsapták, a demokrácia értékeit elsilányították, korrupcióban úszik az ország, a kormány "reformjai" káoszt hoztak, szociális válság van. Keresni kell az alkotmányos lehetőségeket arra, hogy az emberek kiharcolhassanak egy előrehozott választást - tette hozzá.

A népszavazási kezdeményezésükhöz kapcsolódó aláírásgyűjtésről azt mondta: csak olyan adatokat jegyeznek fel, amelyeket a törvény lehetővé tesz, és amelyekhez az érintettek írásban beleegyezésüket adták. Ha esetleg egy-egy Fidesz aktivista megsértené a törvényeket aláírásgyűjtés közben, akkor a párt fellép ellene - ígérte Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint a köztársasági elnök akár már év végén kitűzheti a referendumot. A szavazás kora tavasszal lehet, de a konkrét időpont meghatározása a köztársasági elnök kizárólagos joga - tette hozzá. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a szociális népszavazás több lehet, mint kormánybuktatás, egy új időszámítás kezdődhet.

A politikus az egészségügyi reform kapcsán azt mondta: fontos, hogy a betegek tudják, hova kell fordulniuk, ne legyenek várólisták, de legalábbis vissza kell szorítani azokat; továbbá ne kelljen fizetni a járulékokon túl, mert ebből a forrásból is meg lehetne oldani a finanszírozást. A pártelnök szerint fenn kell tartani a köztulajdonban lévő, szolidaritási alapon működő egészségügyi rendszert, amelyhez a Fidesz a jelenleginél kevesebb adót és járulékot kérne az emberektől. A párt az élőmunkát terhelő járulékot is jelentősen csökkentené.

Orbán Viktor elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam egy vállrándítással intézi el, ha túllépi a költségvetésben megfogalmazott hiányt, illetve az Állami Számvevőszéknek azt az észrevételét, hogy több minisztérium büdzséje megbízhatatlan és hamis. Orbán Viktor elmondta: olyan ügyek kerültek felszínre, amelyek alapján szerinte egyértelmű, hogy az uniós és fejlesztési pénzeket központilag szervezve ellopják.

A Fidesz elnöke nem támogatja, hogy háromszorosára emelkedjen a képviselők fizetése, még akkor sem, ha a többi juttatás megszűnne. Szerinte ez alkalmas ugyanis a közbizalom aláásására, a parlament és a demokrácia lejáratására. Orbán Viktor képtelenségnek nevezte a képviselői összeférhetetlenség tervezett szabályozását. A Fidesz azt el tudja fogadni ugyan, hogy polgármesterek ne indulhassanak pártlistán, de az egyéni indulás lehetőségét nem lehet elvenni tőlük - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a homokbányában: három halott

Kedd este tíz óra után megtalálták a tűzoltók a harmadik gyermek holttestét is a sümegprágai… Tovább olvasom