Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország új alkotmánya 2012. január elsején lép hatályba

Magyarország új alkotmánya 2012. január elsején lép hatályba, az új alaptörvényt jövő év április 25-én, húsvéthétfőn fogadja el az Országgyűlés - nyilatkozta Orbán Viktor a Magyar Nemzetben.
Az alkotmányozás jogát éles politikai harcban szereztük meg, és élni is fogunk vele - mondta a kormányfő a lap azon felvetésére, hogy az ellenzék szerint az új alkotmány nem Magyarország alkotmánya lesz, hanem a Fideszé. "Indokolt lenne a szocialisták szerénysége ebben az ügyben. Egyfelől olyat még nem láttunk, hogy az ancien régime emberei, akiknek a hatalmát ebben az esetben egy kétharmados alkotmányos forradalommal megdöntötték, lelkesen vettek volna részt az új rend kiépítésében. Ők minden eszközzel a bukott rendszert védik" - fogalmazott Orbán.

Másfelől - tette hozzá - épp a szocialisták voltak, akik az országgyűlési választások előtt azzal kampányoltak, hogy vigyázat, a Fidesz-KDNP-nek kétharmada lehet, és ily módon új alkotmányt lehet majd elfogadni. "Az emberek meghallgatták őket, aztán felruháztak minket a kétharmados többség nyújtotta jogokkal, majd mindezt az önkormányzati választásokon megerősítették. Következésképp semmiféle új, pótlólagos felhatalmazásra nincs szükségünk" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő az alkotmányozás "menetrendjéről" elmondta, hogy február végén, március elején megkezdődik a nemzeti konzultáció az alkotmányról, és az önkormányzatok is közmeghallgatásokat tartanak majd.

Március 15-én az Országgyűlés egy ünnepélyes deklarációval átalakítja magát alkotmányozó nemzetgyűléssé, ami nem jogkörbővülést jelent, hanem azt, hogy semmilyen más kérdéssel nem fogunk foglalkozni csak az új alkotmánnyal - mondta Orbán Viktor. "Eközben az ellenzék jogait, ami a napirend előtti felszólalásokat és az interpellációkat illeti, természetesen tiszteletben tartjuk" - tette hozzá.

Április 25-e után az Országgyűlés megalkotja azokat az új törvényeket, amelyeket az új alkotmány értelmében meg kell alkotni, 2012. január elsején ezek is hatályba lépnek, és ezzel zárul majd le Magyarország átszervezése - nyilatkozta a miniszterelnök A megújulás éve jön címmel megjelent interjúban.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2010. december 25. 09:57
  „Húsz évvel a ,genszterváltás" után lassan aktuális az új alkotmány !”
 • 5. florian70 2010. december 24. 22:11
  „Remélem 2014 ig tart ,és vége is lesz.2 év és 4 hónapig csak kibírjuk valahogy.”
 • 4. klj_54 2010. december 24. 22:08
  „Orbánbasi kettő §-ból álló tákolmányt terjeszt elő:
  1§, - Orbánbasinak mindíg igaza van!
  2§, - Ha tévedne véletlenül (ami kizárt dolog, de mégis) akkor az 1§ lép életbe.”
 • 3. novaklaszlo56 2010. december 24. 16:04
  „A véleményemet itt már leírtam:
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/median_nem_erzekel_alkotmanyozasi_kenyszert_a_kozvelemeny/2195217/
  Ha valakit érdekel ott elolvashatja. Bár valamiért az az érzésem, ugyancsak mindegy, hogy mi mit gondolunk erről az "alkotmányozásról". Ugye, jól látom?

  Pihenjünk meg egy kicsit! :)”
 • 2. keiner 2010. december 24. 13:17
  „"szegény német kancellar........."
  Tja, ezt bisztos nem jól fog felfogni Merkel. :-))))

  http://hvg.hu/itthon/20101224_nemet_kancellar_orban_viktor#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg”
 • 1. Léni 2010. december 24. 13:01
  „Helyesbítek a címen! A Fidesz új alkotmánya!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenti egy bank az Emfeszt

Haladékot adott az E.ON az Emfesz tartozásának kiegyenlítésére, és hamarosan kisegíti egy hazai… Tovább olvasom