Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus

Orbán Viktor a leginkább megosztó politikus, mégis a Szonda Ipsos 2010 januári népszerűségi listájának első helyére került. Előkelő pozícióját a jelentős méretű Fidesz-tábor körében tapasztalható nagyfokú népszerűségének köszönheti - írta a Népszabadság.
A lap hétfői számában ismertette a kutatóintézet felmérését, amely szerint a kampány kezdetére szinte mindenki veszített népszerűségéből, mert annak kezdeti szakaszában a pártok hívei egyre jobban kedvelik saját politikusaikat, ugyanakkor a bizonytalan választópolgárok véleménye inkább negatívabb lett a közéleti szereplőkről.

A lapban közölt lista szerint miközben Orbán Viktor népszerűségi pontszáma nem változott az előző felméréshez képest, a korábban az élen szereplő Sólyom László köztársasági elnöké két ponttal esett, így 45-45 ponttal rendelkezik mindkét politikus, Orbán Viktor ismertségi indexe viszont 92 százalékos, 2 százalékponttal magasabb Sólyom Lászlóénál. Az Ipsos kutatói 1500 embert kérdeznek meg a felmérésben, a táblázatban az azonos pontszámmal rendelkező politikusok sorrendjénél a tizedszázalékos különbségeket vették figyelembe.

A felmérés szerint Mesterházy Attila megítélése sokat javult a szocialisták körében. Novemberben az MSZP híveitől 52 pontot kapott, egy hónap múltán 62 pontos lett, most pedig valamivel még magasabbra, 64 pontra értékelik. Ezzel a minősítéssel a miniszterelnök-jelölt már a második legkedveltebb személyiség a szocialisták táborán belül, egyedül a 68 pontos Bajnai Gordon előzi meg. Az MSZP-sek körében javított Lendvai Ildikó is – 49-ről 54 pontra. A Fidesz hívei a múlt havinál (51 pont) kedvezőbben vélekednek Navracsics Tiborról (56 pont). Ugyancsak a kampány hatása lehet, hogy Vona Gábor is erősíteni tudott saját pártja támogatói körében. Már korábban is 70 pont körüli értékekkel mondtak róla véleményt a jobbikosok, most még inkább azonosulnak elnökükkel (75 pont).

Orbán Viktor megítélése összességében és szerkezetében sem változott. Kivételes népszerűségnek örvend a Fidesz hívei körében – 80 pontot adtak neki. Ezt a rokonszenvet lefelé húzza a többi politikai csoport, mindegyikben az átlaga alatti értékelések vannak. A kutatók szerint az nem meglepő, hogy a szocialista pártiaktól csak 20 pontot kapott, az már érdekesebb, hogy a jobboldal másik pártjának támogatói körében sem igazán kedvelt. A jobbikosok Orbánnak adott 35 pontja mögött szerintük egy megosztott véleményegyüttes látható: fele részük elutasítja, egynegyedük felemásan viszonyul a Fidesz elnökéhez, további egynegyedük rokonszenvet érez iránta.

Olvasóink írták

 • 4. barkzso 2010. január 25. 20:51
  „ja ja, dodoét vona, walakiét fletó :))”
 • 3. maros50 2010. január 25. 16:07
  „Dodó!
  Te helyetted is !? Nem Vona? Javasolom,hogy egyes szám első személyben nyilatkozz,mert erre nem kaptál felhatalmazást!”
 • 2. dodó 2010. január 25. 12:10
  „Az emberek az agyuknak csak kb 10 %-át használják. A többit Orbán Viktor használja helyettünk!”
 • 1. Walaky 2010. január 25. 07:47
  „Térjünk csak vissza erre a hírre egy év múlva!
  Akkor ő lesz a legutáltabb:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Paizs József

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Paizs József MSZP-s országgyűlési képviselő, Szigetvár polgármestere… Tovább olvasom