Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Orbán Viktor Rómában tárgyal

Az Európai Unió jövője is szóba került pénteken a Demokratikus Centrumpártok Internacionáléjának tanácskozásán.
Az Európai Unió jövője és a közel-keleti helyzet egyaránt témaként szerepelt pénteken a Demokratikus Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) római tanácskozásán, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök többek között az olasz, spanyol, görög kormányfővel találkozott.

Mario Monti olasz miniszterelnök díszebédet adott a CDI tanácskozására Rómába érkezett európai kormányfőknek, amelyen Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, Antonisz Szamarasz görög kormányfő, Enda Kenny ír kormányfő, Sali Berisha albán kormányfő és Orbán Viktor magyar kormányfő vett részt - közölte a miniszterelnöki hivatal.

Ezt megelőzően Monti kétoldalú megbeszélést folytatott görög, ír és spanyol kollégájával.

Antonisz Szamarasz görög kormányfőnek Monti az "eurózóna integritásának és védelmének" a fontosságát hangsúlyozta, és az Athén által megkezdett reformok folytatását sürgette. Az ír kormányfőnek Monti a június végi EU-csúcs célkitűzéseinek minél gyorsabb gyakorlati megvalósítását szorgalmazta.

A korábban Kereszténydemokrata Internacionáléként ismert és kétévente összehívott CDI római ülésére több mint 150 politikus érkezett, köztük Wilfried Martens, az Európai Néppárt (PPE) elnöke, Antonio López-Istúriz, a PPE főtitkára. Jelen van George Szabra, a szíriai ellenzéket képviselő Szíriai Nemzeti Tanács szóvivője, valamint Julija Timosenkónak, a bebörtönzött volt ukrán kormányfőnek a lánya.

A találkozó témája a nemzetközi politika és gazdaság, kiemelt figyelemmel a közel-keleti és szíriai helyzetre.

A CDI találkozóját megnyitó beszédében Pierferdinando Casini, az olasz Kereszténydemokrata Unió (UDC) és a CDI soros elnöke Osvaldo Payáról, a kubai Keresztény Felszabadítási mozgalom nyáron elhunyt vezetőjéről emlékezett meg.

Casini az európai középpártok céljaként "a populizmussal és az Európában egyre erősebb politikaellenességgel szembeni küzdelmet" nevezte meg. A CDI egyhangúan ismét Casinit választotta meg elnökévé.

A CDI résztvevőit szombaton XVI. Benedek pápa fogadja Castelgandolfóban.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. szeptember 21. 22:00
    „Jó kis társaság ! Mind a béka feneke alatt : görög ??? albán ???? már nincs lejjebb !!!
    Gondolom miket hord össze orbán ! Sok sületlenséget, hazugságot ad elő !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: a jó állam a polgárok érdekeit szolgálja

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a jó állam elképzelhetetlen udvariasság nélkül. Tovább olvasom