Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

ORFK: az ellenőrzöttek fele gyorshajtó volt

Az ellenőrzött motorosok fele gyorshajtó volt; a május 28-30. közötti fokozott közúti akcióban a rendőrök 8.470 embert ellenőriztek, 4.030 esetben sebességtúllépés miatt közigazgatási eljárást indítottak - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön.
A rendőrség a "kétkerekűek" - azaz motorosok, segédmotor-kerékpárosok, biciklisek - által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében tartott közúti ellenőrzést, 2.025 rendőr, 74 polgárőr, egy katasztrófavédelmi ellenőr és három közlekedési ellenőr bevonásával. Az ellenőrzés azonban kiterjedt az autót, teherautót vezetőkre is.

Az akció során 8.470 személyt ellenőriztek, ebből 146 volt ittas, az ittas járművezetők több mint fele kerékpáros volt, 29 százalékuk pedig személyautót vezetett. Az ittas vezetés miatt 30 vezetői engedélyt a helyszínen elvettek.

A jármű forgalmi engedélyét 103 esetben vették el a rendőrök: ebből 64 alkalommal az okmány érvénytelensége miatt, 14 esetben pedig a jármű műszaki állapota miatt.

Az ellenőrzést végző rendőrök közlekedési szabálysértés miatt 482 járművezetővel szemben figyelmeztetést alkalmaztak, míg 1.629-cel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 700 esetben pedig feljelentést tettek.

Az ellenőrzés során 4.030 alkalommal sebességtúllépés miatt indítottak közigazgatási eljárást, ebből 11 esetben 7,5 tonna feletti jármű vezetőjével szemben. További 237 esetben a biztonsági öv, a bukósisak, valamint a gyermekbiztonsági rendszerek használatának elmulasztása miatt, 188 alkalommal pedig a megállás tilalmának megszegése miatt indult eljárás.

A rendőrségi statisztika szerint január 1-jétől május 31-ig 13 motorkerékpáros és 3 segédmotor-kerékpáros vezető vesztette életét, 2009 azonos időszakában 28 motoros és 4 segédmotor-kerékpár vezető halt meg az utakon. Az ellenőrzés időszakában nem történt halálos kimenetelű motorkerékpáros baleset, és csökkent a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma.

Az ellenőrzés-sorozat ideje alatt 15 embert körözés miatt, további 27-et bűncselekmény elkövetése miatt fogtak el - közölte a rendőrség.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cigányságnak meg kell újulnia a felemelkedéshez

A cigányság felemelkedéséhez a roma közösségek hatékonyabb képviselete, a fejlesztési források… Tovább olvasom