Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Országgyűlés: ismét napirenden a kormány- és köztisztviselők felmenthetősége

Budapest - Az Országgyűlés ma tárgyalhatja a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvények módosítását; ez azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság eltörölte a Ház azon korábbi döntését, amely lehetővé tette az érintettek indoklás nélküli elbocsátását.

KDNP: legyen augusztus 15-e, Szűz Mária mennybevételének napja munkaszüneti nap

Augusztus 15-e, Szűz Mária mennybevétele napjának munkaszüneti nappá nyilvánítását kezdeményezi a kereszténydemokrata Michl József a parlamentnek benyújtott önálló képviselői indítványában.

Az Országgyűlés honlapján közzétette javaslat indoklásában a kormánypárti politikus azt írta, hogy a kommunista diktatúra éveiben eltörölt ünnepet Magyarország történelmében, hagyományaiban, vallási életében betöltött szerepe miatt indokolt ismételten munkaszüneti nappá nyilvánítani.

Michl József kifejtette: augusztus 15-e ősi magyar elnevezése Nagyboldogasszony, e napon Szűz Mária mennybevételét ünneplik Európa- és világszerte hívők milliói, és számos európai államban munkaszüneti nap.

A KDNP-s politikus felidézte, hogy az ünnepet már Szent István király is megülte, ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezik Krisztus szülőanyját Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek, hazánkat pedig Regnum Marianumnak. Kitér arra is, hogy Szent István, államalapító királyunk 1038-ban e napon hunyt el.


Január 1-jével létrejöhet a kormánytisztviselői döntőbizottság

Jövő év január 1-jével létrejöhet a kormánytisztviselői döntőbizottság, amely egy országos hatáskörrel rendelkező, belső jogorvoslati fórum lenne.

Erről a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára beszélt kedden az Országgyűlésben, a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvények módosításának vitájában. A jogszabályok változtatása azért szükséges, mert az Alkotmánybíróság eltörölte a Ház azon korábbi döntését, amely lehetővé tette az érintettek indoklás nélküli elbocsátását. Az új előterjesztés alapján a munkáltató a felmentést köteles indokolni, és bizonyítani, hogy a felmentés indoka valós és jogszerű.

Rétvári Bence expozéjában elmondta: a javaslat szerint 2012. január 1-jétől létrejönne a kormánytisztviselői döntőbizottság, amelyhez a tisztviselő a jogviszonyából származó igény érvényesítése érdekében fordulhatna, így különösen a jogviszony megszüntetésével, az összeférhetetlenséggel, a minősítéssel, a teljesítményértékeléssel összefüggésben, valamint fegyelmi és kártérítési ügyekben.

Egyszerűsödhet az otthonszületett gyermekek anyakönyvezése

Egyszerűsödhetnek az intézeten kívül született gyermekek anyakönyvezésének szabályai - közölte az igazságügyi államtitkár az anyakönyvi törvény módosításának keddi parlamenti vitájában.

Répássy Róbert expozéjában emlékeztetett: az otthonszülés jogi kereteinek megteremtésével a közelmúltban megnyílt az út a várandós nők számára, hogy gyermeküket intézeten kívül, ugyanakkor biztonságos körülmények között, az általuk választott helyszínen hozhassák világra.

A kormány mostani törvénymódosítási javaslata - ehhez kapcsolódva - lehetővé teszi, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, amikor a szülés tényét csak orvos igazolhatta, a jövőben a tervezett módon, az édesanya döntése alapján intézeten kívül, orvosi jelenlét nélkül, kizárólag szülésznő közreműködésével született gyermek anyakönyvezéséhez szükséges bejelentést a szülésnél közreműködő szülésznő is megtehesse - ismertette az államtitkár.


Fidesz-KDNP: legyen nemzeti emléknap július 22.

Az Országgyűlés nyilvánítsa az 555. évforduló tiszteletére július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává - kezdeményezték a parlamentnek kedden benyújtott javaslatukban fideszes és KDNP-s képviselők.

A nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről szóló előterjesztés elfogadásával a Ház felkérné a kormányt, hogy a történelmi esemény napját, július 22-ét nyilvánítsa kiemelkedő fontosságú rendezvény napjának; felhívná a kabinetet és az önkormányzatokat, továbbá felkérné a civil és kulturális szervezeteket, valamint a polgárokat, hogy minden évben, július 22-én közösen, méltó keretek között emlékezzenek meg az évfordulóról.

"Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja. Ez a nap a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom déli harangszója" - olvasható a határozati javaslatban.

A kereszténydemokrata Simicskó István előterjesztésében - aki szerepel a mostani javaslat aláírói között is - február 24-én már a parlament elé került egy indítvány, amely július 22-ét, a nándorfehérvári diadal napját a hazaszeretet napjává nyilvánítaná.

Politikai vitanapot kezdeményez a vidék érdekében az LMP

Cserbenhagyott vidék, kiutak rövid és hosszú távon" címmel országgyűlési politikai vitanapot kezdeményez az LMP a vidék problémáinak megoldása érdekében - jelentette be keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján a párt választmányi szóvivője.

Vágó Gábor azt mondta, hogy hétfőn elindult egy parlamenti párbeszéd arról, hogy hogyan lehetne rövid és hosszú távon kezelni a Gyöngyöspatán és a hasonló helyzetű térségekben kialakult helyzetet. A hétfőn elfogadott, az úgynevezett "egyenruhás bűnözésről" szóló Btk.-módosítást csak egy tüneti kezelésnek tartják, mert véleményük szerint büntetőpolitikával nem lehet hosszú távon kezelni a társadalmi kérdéseket.

A vitanap mellett érvelve hangsúlyozta, hogy a hosszú távú megoldásokat a politikai erőknek közösen kell megtalálniuk.

Napirend előtt:
II. János Pál pápa boldoggá avatásáról, a fogyatékossággal élők foglalkoztatásáról, a kisvállalkozásokról, a Tom Lantos Intézetről és az örmény népirtásról volt szó napirend előtt kedden reggel a parlamentben.

Rétvári: II. János Pál embersége túlmutatott az egyházon

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára II. János Pál pápa közelmúltbeli boldoggá avatása kapcsán méltatta a volt egyházfőt, akinek - mint fogalmazott - embersége túlmutatott az egyházon. Kiemelte érdemeit abban, hogy tudott a fiatalokhoz szólni. Ő volt az első pápa, aki Magyarországra ellátogatott – emlékeztetett.

LMP: munkát a megváltozott munkaképességűeknek!

Az LMP-s Kaufer Virág azt hangsúlyozta, hogy a fogyatékossággal élők foglalkoztatása közös érdek, az őket célzó, most készülő kormányzati stratégiában a foglalkoztatásnak kiemelt szerepet kell kapnia. Hozzátette, a komplex stratégia megalkotásához megfelelő adatgyűjtés és -értékelés, illetve szabályozási környezet is kell. A rehabilitációs járulék nyújtása helyett – szorgalmazta – adjanak munkát a megváltozott munkaképességűek, akiknek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját kiemelten kell kezelni.

Soltész Miklós szociális államtitkár megköszönte a felszólalást, és üdvözölte a képviselő gondolkodásmódját, egyetértve azzal, hogy támogatni kell a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Ami elmaradt az elmúlt években, az termékeik piacra juttatásának támogatása - mutatott rá, kitérve arra: az Orbán-kormány ezért indította el a segítő vásárlás programot.

MSZP: a kisvállalkozások borúlátóak

Szekeres Imre (MSZP) a frissen megjelent konjunktúraindexekre hivatkozva azt mondta, a magyarországi kis- és középvállalkozások borúsan néznek a jövőbe, sokan panaszkodnak a növekvő közterhekre, az uniós forrásokhoz, illetve a hitelekhez való hozzáférés nehézségeire. A Fidesz-KDNP a nagytőke pártjára állt – értékelte a kormánypártok gazdaságpolitikáját bírálva a szocialista képviselő, aki bejelentette: egyebek között gazdasági szerepvállalásuk erősítése érdekében az MSZP javaslatot készít a kis- és közvállalkozások fejlesztési programjára, amelyről egyeztetni fognak a munkavállalókkal és a munkaadókkal.

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint a megelőző nyolc évben kormányon volt szocialisták csak „most fedezték fel" a kis- és középvállalkozásokat, álszent dolog, hogy most szemrehányással illetik a jelenlegi kabinetet, amely azon dolgozik, hogy egyszerűsödjön a forrásokhoz való hozzájutás, hogy az adminisztrációs terhek csökkenjenek.

Jobbik: a Tom Lantos Intézet sóhivatal

Az elmúlt 20 év politikai elitjének teljes összeborulása a Tom Lantos Intézetben címmel szólalt fel a jobbikos Gyöngyösi Márton. Szerinte az intézet felállításával Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő ötletét „porolta le" az Orbán-kormány, noha ellenzékben még bírálta azt. Túlzónak tartotta, hogy a költségvetés 3 milliárd forinttal támogatja a „sóhivatali gittrágással" foglalkozó intézetet. Azt mondta, Tom Lantos az amerikai képviselőház Lugosi Bélája, „magyargyűlölő, cionista, csaló, szélhámos".

Németh Zsolt külügyi államtitkár azt mondta, Lantos Tamás magyar származású amerikai demokrata párti politikus volt, holokauszt-túlélő, aki élete során mindvégig magyarnak tartotta magát, távol állt tőle a magyarság gyűlölete, a magyar ügyekre kiemelt figyelmet fordított, az erdélyi, a vajdasági és a felvidéki magyarság érdekében is számos alkalommal aktívan fellépett. Kijelentette, a Lantos Intézettel olyan nemzetközi emberi jogi szervezet alakul, amely a közép-európai emberi és kisebbségi jogokért akar tevékenykedni, a büdzsében pedig nem 3 milliárd, hanem 100 millió forint van elkülönítve számára.

A Fidesz az örmény népirtásra emlékezett

Kupper András fideszes képviselő az oszmán kormány által az örmények ellen az első világháború idején elkövetett népirtásáról emlékezett meg. Kitért arra, hogy Örményország elsőként tette államvallásává a kereszténységet. Ha nem lett volna a genocídium, ma 40 milliónyian lennének, a mai 9–10 millióval szemben – mondta.

Németh Zsolt elmondása szerint az örmény népirtás több százezer örmény erőszakos kitelepítése és kiirtása volt az első világháború idején, 1915 április 24-e után. A török köztársaság kormánya visszautasítja, hogy genocídiumról lett volna szó, de több nyugati ország annak ismeri el a történteket. Magyarország uniós partnereivel együtt támogatja az örmény–török viszony normalizálását – hangsúlyozta.


Korábban írtuk:
A kabinet által benyújtott tervezet szerint a kormány- és köztisztviselőket a jövőben méltatlanság, bizalomvesztés, illetve nem megfelelő munkavégzés esetén fel kell, létszámcsökkentés miatt pedig fel lehet menteni. Az előterjesztés alapján a munkáltató a felmentést köteles indokolni, és bizonyítani, hogy a felmentés indoka valós és jogszerű.

Szintén általános vita kezdődhet arról a javaslatról, amely azt tenné lehetővé, hogy az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba történő befizetések csökkentsék a személyijövedelemadó-alapot, illetve a vállalkozások költségként számolhassák el ezt az összeget.

Fentiek mellett napirendre kerül még a sporttörvény, Bánki Erik és Szalay Ferenc fideszes képviselők által kezdeményezett változtatása, amely alapján a kormány a jövőben - a Nemzet Színésze cím jelölési rendjéhez hasonlóan - a nemzet sportolóinak jelöléséről is a cím birtokosainak javaslatára döntene.

A parlament tárgyalni kezdheti továbbá a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. 25 százalék plusz egy kisebbségi részvényének, Navracsics Tibor és Horváth Zsolt (Fidesz) által kezdeményezett tartós állami tulajdonban tartására tett előterjesztést is.

Olvasóink írták

 • 11. gavallér 2011. május 04. 06:59
  „Egyáltalán minek ezt megindokolni? Ha valakit a főnök küld, elküld, akkor onnan menni kell . Keresse az indokát az akit elküldtek. Ja , hogy léteznek jó elvtársak is ? Mindig is voltak és mindig is lesznek.
  Most kezd kiderülni , hogy az utolsó választások igazi vesztesei a "közszféra" emberei lettek.
  A narancsosok most a saját katonáikat engedik a húsos kondér mellé. Aki nem az ő emberük annak kuss.”
 • 10. frakk 2011. május 03. 20:18
  „A köztisztviselői létszámot kb 30 % -al lehetne csökkenteni, minden zokszó nélkül. Sokan vannak, a bürokráciát gyártják önmaguk körül. Fizetésbeli feszültségeiket rendezni kellene.”
 • 9. manstein 2011. május 03. 14:33
  „Az előzővel kapcsolatban egy szociológus mondta nekem, hogy a feldolgozás költségeivel együtt kb. 1.5 milliárdra teszi a költségeket, a 7-800 millió a megszerkesztés meg a kiküldés volt a válaszborítékkal. Ennyit az igazságról. Most meg küld még több papírt még több embernek (ugye 16 éves kortól mindenkinek) teljesen értelmetlenül, miközben tömegével adnak át pár milkás hiányok miatt iskolákat az egyházaknak, másokat bezárnak, korházak vannak csődben, és ezeket a dolgokat vég nélkül lehetne sorolni. De nekünk kell most ez a második álkonzultáció is horriblis pénzért. A két konzultáció ára lesz vagy 3 milliárd forint, amivel szerintem elég sok intézményt ki lehetett volna segíteni...”
 • 8. Ebgondolat 2011. május 03. 14:14
  „A mai napon már újabb két munkaszüneti napról döntöttek!!! Szűz Mária mennybemenetele és a nándorfehérvári csata!! Ha így haladunk, 2014-re ebben az országban már több lesz a munkaszüneti nap, mint a munkanap!! Nevetséges!!!”
 • 7. Ebgondolat 2011. május 03. 14:10
  „Borzalmasan primitívek ezek a forradalmárok: babák mihály egyenesen azt képzeli, hogy a köztisztviselők a hatalom szolgálatában állnak!!! Amikor pedig felvilágosítják, hogy ők a Nép szolgálatában állnak, még neki áll feljebb!! Lehet itt szidni a Gyurcsány kormányt, kérem szépen, de ennyire arrogáns, primitív, gőgös, az alkotmányt semmibe vevő, a hatalmat ennyire akaró és a hatalommal ennyire visszaélő kormányunk még sose volt!!! Abban is biztos vagyok, hogy ennyire gőgös, alkotmányt (és alkotmánybíróságot) semmibe vevő kormányt csak e qrva ország ostoba népe tűri meg!!
  A jobbik és az lmp egyszerűen képtelen hozzászólni a témához!! Ez őket minősíti!!”
 • 6. queenmargareth 2011. május 03. 13:11
  „az előzőt sem kaptam meg. nem 8 millióba került, 8 millió embernek lett kiküldve.”
 • 5. sadap12 2011. május 03. 10:54
  „bizalomvesztés mint kirugási indok!!! Nem kell rosszul dolgozni, nem kell magyarázni, ez politikai piszokság, mint anno az mszmp hatalom idején. Nem tetszik a képed, vagy keveset nyalsz a fideszeseknek, és repülsz.....fellebbezésnek helye nincs, mert igy lesz törvényes orbániádában.....TÖRVÉNYESSS??”
 • 4. zoltanszabo 2011. május 03. 10:50
  „Az előző levelezése --az alkotmányról--8 millió levél---800 millió Ft.ba került.
  most újra küld levelet, 800 millió ft .ért. Amit ott megválaszolunk--úgyse olvassák el, gép dolgozza fel, viszont nem építik be a készülő törvényekbe.
  Mert a fityesz nem a népet képviseli, nem a nép érdekeit nézi. CSAK a sajátjukat !!!”
 • 3. queenmargareth 2011. május 03. 10:21
  „mit levelez már megint?hogy jól nézett-e ki a frizbiben?”
 • 2. Ebgondolat 2011. május 03. 09:40
  „Tehát a forradalmárok ismét bizonyítják, hogy sem az alkotmányt, sem az alkotmánybíróságot nem kell komolyan venne!!! Ezek után különösen ne csodálkozzanak azon, ha az emberek se veszik komolyan az ő párttákolmányukat!! Közben a narancsos király újból levelez a pórnéppel, ismételten milliárdokat kidobva az ablakon!! Még hogy nincs pénz ebben a qrva országban!!”
 • 1. Jozsoci 2011. május 03. 07:25
  „Akit ki akarnak rúgni, azt ki is rúgják, csinálhat akármit. Hiába nyeri meg a munkaügyi pert, oda úgy sem mehet vissza. A régebbi múzeumigazgató is csak hosszú évek pereskedése után jutott a pénzéhez, amit nem a felelős /M.A./ fizetett ki hanem az adófizetők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkás maradt az MTA elnöke

Pálinkás Józsefet választotta újabb hároméves ciklusra a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztjára kedden az MTA 181. közgyűlésén. Tovább olvasom