Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Országos demonstrációt hirdetnek a közszféra dolgozói

Országos utcai demonstrációt rendez november 29-én, szombaton a közszolgálati sztrájkbizottság az ágazatot érintő megszorítások miatt. A békés felvonulás a déli órákban kezdődik, és a Kossuth téren ér véget.
A megmozdulásról a 15 szakszervezetet tömörítő közszolgálati sztrájkbizottság csütörtöki ülésén döntöttek, amelynek a Liga és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is tagja. A részletekről a jövő héten egyeznek meg az érdekképviseletek. A tervek szerint az ország minden tájáról érkeznek majd résztvevők, így több ezres, sőt akár 10 ezres tömegre is számítani lehet, a szervezők szerint.

A demonstráció célja a 2007 februárjában aláírt sztrájkmegállapodás betartatása, a jövő évi fizetések 4 százalékos emelése, a 2009-es 13. havi illetmény kifizetése, illetve a 2008-as infláció beépítése a jövő évi bérekbe.

A kormányzati javaslatot csütörtök délután kapta kézhez a sztrájkbizottság. Ez "meglehetősen távol áll" a követelésektől, így a testület elnöke arra kérte Csizmár Gábort, a kormány képviselőjét, hogy már hétfőn üljenek tárgyalóasztalhoz - mondta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

Gyurcsány Ferenc körülbelül egy hete jelenette be, hogy befagyasztanák a közszolgálati dolgozók bérét és a 13. havi illetményt is megvonnák. A fegyveres és rendvédelmi szférában dolgozók jövedelme emiatt jövőre várhatóan a 2002-es bérszínvonalra esik vissza, az érdekvédelmi szövetség úgy döntött, hogy november 29-én ők is az utcára vonulnak.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. ACDC 2008. november 08. 12:25
  „29-hez. Ne keverd össze a költségvetést, a közteherviseléssel! A kettő nem ugyanaz!
  Egy vállalkozásnak/vállalkozónak nem kötelező vállalni a közterheket. Ha nem ösztönöz a társadalmi közmegegyezéssel legitimált és vállalható adó- és járulékrendszer, akkor nem kell vállalkozni. Ilyen egyszerű!”
 • 29. bespin 2008. november 08. 11:33
  „27!
  Az utolsó mondatoddal egyetértek.

  A beírásaimból, ne csak mondatokat, szavakat ragadj ki, hanem az egészet együtt értelmezd.
  Egyébként sok isibe nem kell felvételi ,csak menjen a hülyegyerek, mert kell a kvóta!Elég hülye vagyok én is , hogy suliba járhassak, de sajnos jelenleg dolgozom, mint alkalmazott és egyéni vállalkozó. Hozzá kell járulnom a költségvetéshez, hogy legyen a közalkalmazottnak 13. havi bére, a cigónak, munkanélkülinek segélye, a miniszternek fizetése és a legfontosabb: a családomnak étele,itala.”
 • 28. nem fer 2008. november 08. 11:06
  „2008-ban eszébe jutott a Gyurcsány-kormánynak, hogy csökkenteni kellene a kormányzati kiadásokat:
  (1) a közszféra nominálbéreit végig azonos szinten tartjuk 2009-ben,
  (2) kiiktatjuk az összes közalkalmazott 13. havi fizetését,
  (3) a 13. havi nyugdíjak folyósítását 80 ezer forintban maximáljuk, illetve megszüntetjük mindazok esetében, akik korkedvezménnyel mentek nyugdíjba,
  (4) elhalasztjuk bizonyos szociális juttatások indexálását
  (5) minden minisztérium kiadási keretét egyenlő arányban csökkentjük.
  Miért nem csökkentették korábban? (völgyhíd, 4-es metró, kormányzati negyed, kormányzati kommunikáció, tanulmányok, korrupt közbeszerzések, stb.)”
 • 27. az értelmiségnél most koppant? 2008. november 08. 10:27
  „bespin!
  Nagyon értelmes hozzászólásaid vannak, ezekkel még iskolába is járhatnál felvételi vizsga nélkül.
  "Mi a fene kéne még közalkalmazottkáim? Mindent a versenyszféra fizessen?"
  "el kellene fogadni és nem utcára vonulni.Örülni annak a bizonyosnak, amely a két farpofánk közt van."
  "Neked jó minden úgy , ahogy jelenleg is működik."
  "fos az egész, változtatni kell"

  Kb. 60 éve, hogy a magyar értelmiséget, a közszférában dolgozókat, a bérből és fizetésből élőket kifosztják. Ma is ezt teszi a Gyurcsány kormány.”
 • 26. bespin 2008. november 08. 07:57
  „24.
  Kedves barátom!
  Én legalább írtam véleményt az egészről, de te mit?? Fikázás az megy , de legalább érvelj már egy kicsit a magad igaza mellett.
  Jössz majd itt, hogy van "nyóc" diplomád és 32 nyelvvizsgád és a szakmád szeretete mutatja az utat, amely a közalkalmazottság útja. Neked jó minden úgy , ahogy jelenleg is működik.
  Érvelj és győzz meg a Te igazadról!
  Az utcai felvonulások a közszféra dolgozói részéről, mit hoztak a konyhára? Valami változott?
  Kik is vonultak az utcára? A minisztériumi és önkormányzati köztisztviselők?
  Nem, hanem akik a hátukon viszik a közdolgozókat: tűzoltók, mentősök, eü. dolgozók,tanárok stb.
  Nem a szavaimat kell kiforgatni , hanem a dolgok mögé kéne nézni és látni, hogy fos az egész, változtatni kell függetlenül attól, hogy van-e gazd.-i válság vagy nincs.

  Figyelem az érveidet!!”
 • 25. Ukuku 2008. november 08. 00:55
  „Emberek, ne egymást szidjátok, és fényezzétek magatokat, ami itt van az úgy sz@r, ahogy van. Ha a szerencsétlen emberek, melósok, közalkalmazottak, minimálbéresek, stb. nem kapnak semmit, akkor logikus, hogy vásárolni sem fognak tudni, nem tudnak szolgáltatásokat igénybe venni, stb.,ebből következik, hogy a vállalkozások is bajba fognak kerülni. Még sokkal, de sokkal több munkanélküli lesz, akiket valakiknek el kell tartaniuk. Ennyi a történet. Véleményem szerint most kell összetartani és nem a másikat lenézni a munkája miatt. Ébredjetek már fel! Nem mindent mondanak el a tvben, rádióban. Nagyon sok mindenről nem tudunk még.”
 • 24. közszolgáló 2008. november 07. 22:46
  „23. Ilyen rosszul tanított a közalkalmazott tanárod, vagy tényleg csak ennyi eszed van?”
 • 23. bespin 2008. november 07. 22:19
  „Írhattam volna többes számban is, de nem tettem.
  Mindenki tudja, hogy túlzott a létszám, nem az ún. "melós" részen, hanem az "okosok" között, akik nem 70 ezret keresnek. Ez kerül sokba.
  Te gondolom mélyen érintett vagy a témában, a szavaidból úgy tűnik. Én érintett voltam sokáig, a párom kb. fél éve már nem érintett, de a privát szféra ki- és megismerése óta azon a véleményen van, mint én. Nem a melós részen dolgozott és nem is arrafelé váltott. Jóval többet dolgozik,többért mint közalk.-ként és nincs arányban a fizetése /sajnos/ az előzővel.
  Maradjunk annyiban, hogy a másik oldalon, ha nem is többszörösen, de többet kell teljesíteni, mint az állami részen.
  Ez az én véleményem, tiéd más, nem akarlak meggyőzni. Annak idején azt hittem hú , de király vagyok a magam portáján a közalkalmazotti státuszommal, tudásommal. Aztán rájöttem, hogy mégsem és a privát cégnél más szelek fújnak, ha meg akarok felelni az elvárásoknak, többet és jobban kell tudnom annál, mit ami a közalkalmazotti státuszhoz elegendő volt.”
 • 22. az értelmiségnél most koppant? 2008. november 07. 21:27
  „bespin!
  Gondolod, hogy csak Te dolgozol meg ebben az országban a fizetésedért? Mások jóllehet ezerszer többet dolgoznak mint Te, sokkal kevesebbért! Ők nem tudnak visszaélni az adózással! Nem is fekete-munkások!
  Miért kellene a közszolgáknak mindent elfogadniuk? A kötelességükön kívül, jogaik is vannak, bár egyeseknek nagyon kevés!
  Miért ne mennének az utcára demonstrálni? Csak bátran tegyék!”
 • 21. bespin 2008. november 07. 20:54
  „Igen szép téma ez is, amit felvetettél.
  Ha valami jól működik, hozzáértők irányítják akkor nem kell reklámozni,propagálni, tanácsot kérni.”
 • 20. minimálbér 2008. november 07. 20:36
  „Annyit azért még szeretnék hozzáfűzni, hogy a költségvetési szféra nem minden bérjellegű kiadása megy a közalkalmazottaknak. Mint tudjuk, ez a kormány elhíresült arról, hogy mindenféle (értelmes és értelmetlen) tanulmányokat, reklám-és egyéb propaganda termékeket külsős, papíron nem közcégekkel állíttat elő (olykor busásan megfizetve), amelyek elkészítésére sokszor lenne rendelkezésre álló létszám. Nem is beszélve a szintén elharapódzott tanácsadói és egyéb mindenféle egyéb díjakról, juttatásokról. Ezek megkurtításáról vajmi kevés szó esik, noha szerintem itt is tízmilliárdokat lehetne fogni.”
 • 19. bespin 2008. november 07. 20:20
  „18.
  Legalább arra vennéd a fáradságot, hogy normális nick-kel regisztrálsz.
  Idézek tőled:
  A közalkalmazottat a befolyt adókból és járulékokból, a költségvetésből fizetik. Így van!
  A közalkalmazott is adózik és járulékot fizet. Ez is így van!
  A befizetett adók, járulékok nem a versenyszféráé, nem a közalkalmazotté, hanem a költségvetésé. Sőt ez is igaz!
  De van ennek az összegnek egy olyan összetevője, amit a kezébe kap a dolgozó: a fizetés!!
  Ez is a költségvetésből van finanszírozva.
  A fizetésem, én termelem és a cégem termeli meg. Tudod, a bevétel-kiadás különbségéből fizetjük az általad emlegetett járulékokat és nem az állam adja ezt a pénzt.
  Mint már írtam semmi bajom a közalkalmazottakkal, de most ez van, el kellene fogadni és nem utcára vonulni.Örülni annak a bizonyosnak, amely a két farpofánk közt van.”
 • 18. az értelmiségnél most koppant? 2008. november 07. 19:33
  „Ez nagyon "értelmes" vita!
  "Mi a fene kéne még közalkalmazottkáim? Mindent a versenyszféra fizessen?"
  A közalkalmazottat a befolyt adókból és járulékokból, a költségvetésből fizetik. A közalkalmazott is adózik és járulékot fizet. A befizetett adók, járulékok nem a versenyszféráé, nem a közalkalmazotté, hanem a költségvetésé.
  Egyébként a közalkalmazottak átlagkeresete messze elmarad a versenyszféráétól, ráadásul a bérből és fizetésből élő közszolga nem tud adót csalni, mert az adót, járulékokat levonják tőle.
  Szerintem maradjunk annyiban, hogy a közszféra és a versenyszféra igazából egymásért vannak.

  Javasolnám a pedagógusoknak, hogy ne tanítsanak, de ne is felügyeljenek a gyerekekre, mert siralmas fizetéseket kapnak!”
 • 17. floridaimagyar 2008. november 07. 19:20
  „Hello mindenki, en USA-ban nottem fel. Mert van nalatok annyi kozalkalmazott? USA-ban csak ket partunk van, szerintem az is sok. Nalatok a lakossagra eso kozalkalmazottak szam magasabb mint Florida-ban ami nekunk van. Miert nem mennek tobben iparba vagy vallalatba dolgozni? Lehet hogy nincs igazam de nemr ertem hogyan csinaljatok...”
 • 16. minimálbér 2008. november 07. 19:09
  „Bespin, abban, amit a 13-ban írtál, teljes mértékben.
  (A pontokon megosztozunk, fele-fele.)”
 • 15. Anonymus 2008. november 07. 18:39
  „Katt ide”
 • 14. bespin 2008. november 07. 18:32
  „Sorry: br.120-140 ezer FT akart lenni”
 • 13. bespin 2008. november 07. 18:09
  „Kedves minimálbér!

  Az az érték, amelyet a köz alkalmazottja megtermel, a köz javát /kellene, hogy/ szolgálja!A köz alkalmazottja a "közért" van és dolgozik, a "köz" által megfizetett különböző adók és járulékokból kerül megfelelő arányban elosztásra a közalkalmazottnak a járuléka, bére. A közalkalmazott is a "közbe" tartozik!
  Tehát, a közalkalmazott termel értéket, de ha a "köz" nem tud megfelelő mennyiségű "pénzt" termelni,mint jelen esetben igaz, az országra és az egész világra, akkor egyértelművé válik, hogy a köz alkalmazottjának is kevesebbet kell juttatni. Csak spontán matematika.
  Remélem érted! Nehogymá´ én még több adót fizessek,mert azt mondták a közszolgáknak, hogy megtartjuk a reálértéket minden áron, de a versenyszférát még jobban megfingatjuk, mert nem tudjuk betartani, amit ígértünk.
  Csak még azon gondolkodj el, hogy egy br. 2120-140 ezer Ft-os fizetés mennyibe kerül a munkaadónak, legyen az verseny- vagy közszféra.
  Nem a közszolgálat ellen vagyok, hanem a túlduzzasztott, feleslegesen alkalmazott embertömeg megléte bosszant. Ezt el lehet mondani a Parlamentről, az Önkormányzatokról stb., de nem lehet elmondani az e.ü.-ről, szociális kiszolgálókról.
  Te is tudod, hogy igazam van...”
 • 12. minimálbér 2008. november 07. 16:35
  „Szóval bespin szerint a közalkalmazott nem termel értéket.
  Jó van öreg: akkor taníttasd a gyerekedet saját költségeden, ha beteg vagy, kezeltesd magad saját költségeden, ha nem akarod, hogy szétlopják a vagyonod, őriztesd magad a házad, ha meggyullad a házad oltsd el magad, vagy tarts házi tűzoltót. Öreg, a közalkalmazottak olyan feladatokat látnak el, amit egy átlagember nem tud megfizetni, ezért az államot bízza meg, hogy a befizetett adó fejében alkalmazzon embereket, akik azt ellátják.
  Ha a hajad vágatod le, akkor fizetsz! Ha a vakbeledet akarod levágatni, akkor ugye nem. Mennyivel "más" a két munka? Vagy a szolgáltatást nyújtó vállalkozók is ingyenélők??
  Más, ha az állam, mint foglalkoztató megszeg egy aláírt megállapodást, mennyivel más, mintha egy fővállalkozó nem fizet. Akkor bezzeg bontunk, és levonulunk? Ha a közalkalmazott nehezményezi ugyanezt, akkor fogja be a pofáját?
  Szerinted a munkás mijét adja el a gyárban? A munkáját, nem pedig az autót, amit gyárt! És a közalkalmazott mijét adja el? Ő is a munkáját! Csak a munkáltató más, a lényeg ugyanaz. És vajon miért az állam a munkáltató, azért, mert az a munka, amit a közalkalmazottak végeznek, az egyes embereknek drága lenni, viszont elengedhetetlen fontosságú (nem úgy mint a hajvágás.).
  ITT a point.”
 • 11. bespin 2008. november 07. 16:02
  „Kedves minimálbér!
  A köztisztviselő és a közalkalmazott járulékos költségeit/adó,tb és egyéb járulékok/ki a f@...m termeli ki???
  A köztisztviselő vagy a közalkalmazott? A nevében van:a "KÖZ"termeli ki.
  Itt a pont.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

27 milliárddal több költségvetési forrás az Új tudásra

2009-ben az ideinél 123 millird forinttal jut több forrás az Új tudás-műveltség mindenkinek… Tovább olvasom