Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Országos uborkaparti hetedszer

Rájárt a rúd idén az uborkásokra: az óriási piaci verseny miatt alacsonyak voltak a felvásárlási árak.
Hetedik alkalommal rendeztek a tóközi Markotabödögén uborkapartit szombaton. Az esemény az évek során – elsősorban Szabóné Szűcs Ildikó polgármesternek, valamint a szakmai támogató Dunakiliti Konzervüzem Kft.-nek és a koroncói Horker Kft.-nek köszönhetően – az e zöldségfajtával foglalkozók legnagyobb hazai seregszemléjévé vált.

A tavalyi mélypont után rossz volt az idei szezon – ekként összegezhetők Radák Kornélia szavai. A Konzervuborka Terméktanács titkára elmondta: 2001-ben 35 ezer, 2002-ben 59 ezer, 2003-ban 39 ezer, 2004-ben 24 ezer tonna konzervuborka termett az országban. Az idei adat várhatóan 25 ezer tonna lesz. Emögött szerinte a termelők közvetlen állami támogatásának megszűnése (utoljára két éve kaptak ilyen pluszpénzt a gazdák, kilónként 25–31 forintot), valamint a nyomott felvásárlási árak állnak. A szakember felhívta a figyelmet az óriási piaci versenyre, amelyet a nagy áruházláncok csak fokoznak. Radák Kornélia kitartásra és a szezon meghosszabbítását elősegítő technológiai újításra (fátyolfólia használatára) buzdított minden termelőt.

Dr. Imre Csaba, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa szintén biztatta az érintetteket, hogy fogjanak össze, mert kizárólag így érhetnek el eredményt. Kijelentette azt is, hogy az állam több pénzt nem adhat az ágazatnak, mint amit az európai uniós jogszabályok megengednek. Firtl Mátyás fideszes országgyűlési képviselő beszédében ellenben arra kérte a kormányt: az EU 2007 és 2013 közötti költségvetésének tárgyalásakor akár vétójogával is éljen, hogy a „vérző" hazai mezőgazdaság ugyanakkora támogatást kaphasson, mint a nyugat-európai.

A Rábaközi TÉSZ elnöke, Szalánczy Zsolt egyetlen jó hírrel szolgált a hallgatóságnak: a német, az osztrák és a lengyel gazdákra is rájárt a rúd, a kedvezőtlen időjárás miatt ők sem tudtak elég uborkát termelni, így jövő tavaszra keresleti piac alakulhat ki. Megjegyezte: ezen a nyáron nagyon kevés meleg éjszaka volt – pedig e nélkül nincs jó termés –, amihez még hozzájött, hogy az árak is stagnáltak (az uborka kilónkénti átlagára tavaly 84,41 forint volt, idén 82,80). Szalánczy Zsolt beszámolt arról, hogy a TÉSZ 300 négyzetméteres, háromtermes hűtőházat épít Szilban 400 négyzetméteres fogadótérrel. A beruházás az eredményesebb értékesítéshez járul hozzá.

Elismerések termelőknek

Az eseményen díjakat is átadtak. A Rábaközi TÉSZ nevében Szalánczy Zsolt három termelő – a rábacsanaki Hordós Gáborné és Pozsgai Tiborné, valamint a markotabödögei Hegedüs Lászlóné – fáradságos munkáját jutalmazta. A Dunakiliti Konzervüzem Kft. ügyvezető igazgatója, Lengyel Ferenc a bősárkányi Bencsik Istvánné és a sobri Stróber Lászlóné termelőnek, a szilsárkányi Gyapay Gézáné felvásárlónak és a szlovákiai Kiss Lajos beszállítónak adott át elismerést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint siker

Kézilabda

Harmadik mérkőzését megnyerte a Graboplast-ETO Kaproncán a jubileumi… Tovább olvasom