Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Ötezer tonna érmét vonnak be

Magyarország - Csaknem ötezer tonna egy- és kétforintos érme van „használatban" az országban, melyeket két és fél hónap múlva kivonnak a forgalomból. Az aprópénz egytizedét egyébként minden évben elveszíti a lakosság.
Már csak 78 napig lehet fizetni az egy- és kétforintos érmékkel, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis március 1-jével bevonja őket. Óriási mennyiségről van szó: a kisebb címletből egymilliárd, a nagyobbikból 900 millió forog a gazdaságban. Összsúlyuk megközelíti az ötezer tonnát. Minden magyar állampolgárnál – a csecsemőket is beleértve – átlagban 100 egyforintos és 90 kétforintos található. Tizenegy éve, amikor a 10 és 20 fillérest vonták be, ezzel megegyező nagyságrend került ki a forgalomból.

Az MNB naponta csaknem egymillió 1 és 2 forintost fizet ki, mert pótolni kell a veszteséget, ami abból fakad, hogy a valóban apró (16–19 milliméter átmérőjű) pénz egytizede évről évre elveszik, elkallódik. A szakemberek szerint a döntés nemzetgazdasági szinten több milliárd forint megtakarítással jár. Ennek hátterében részben éppen a gyakori elvesztésből eredő kár csökkentése áll, de az állam is spórol, többek között amiatt, mert a névérték öt-hatszorosába kerülő érmeveretés egyértelműen veszteséges. (A bankjegyek nyomtatása megéri, miután annak költsége csupán 30–40 forint.) A bevont érméket beolvasztatják és nyersanyagként értékesítik. Az így keletkező bevételből az államadósságot csökkentik.

Megszűnnek: A bevont érméket beolvasztatják és nyersanyagként értékesítik. Az így keletkező bevételből az államadósságot csökkentik.

Akinek sok aprója van otthon, érdemes tudnia, hogy február 29-ig a bankok, a takarékszövetkezetek és a posták fizetéskor kötelesek korlátlan mennyiségben elfogadni az egy- és kétforintosokat, míg beváltás esetén címletenként száz darabot vesznek át díjmentesen, afelett pedig díj felszámítása mellett.

Az MNB pénztáraiban mennyiségi korlátozás nélküli, ingyenes a beváltás.

Március 1. után a pénzintézetek és a postahivatalok várhatóan legalább fél évig még beváltják az egy- és kétforintosokat, míg a jegybank 2013. március 1-jéig teszi meg ugyanezt.


Kerekíteni tudni kell

2008. március 1-jétől gyakrabban használjuk majd a kerekítés matematikai műveletét, az 1 és 2 forintosok eltűnésével ugyanis ez a szabály lép életbe. Az 1-re, 2-re, valamint a 6-ra, 7-re végződő összegeket lefelé, 0-ra, illetve 5-re; míg a 3-ra, 4-re, valamint a 8-ra, 9-re végződő összegeket felfelé, 5-re, illetve 0-ra kell kerekíteni. A készpénzes vásárlásoknál, ha a számla végösszege esetleg fillérre végződik (például energiahordozóknál, súlyra kimért termékeknél), akkor először a végösszeget egész összegre kell kerekíteni (tehát az 1–49 fillért lefelé, az 50–99 fillért felfelé), és utána kell az 5-ös kerekítést alkalmazni. Így mondjuk a 122,44 forintból 120, a 122,55-ből pedig 125 lesz. Bankkártyás vásárlás esetén nem lesz kötelező a kerekítés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,5 milliárd forintba fog kerülni a népszavazás

4,5 milliárd forintot különít el a kormány a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazás… Tovább olvasom