Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Öthavi pluszfizetést kaphatnak a komáromi Nokiától elbocsátott dolgozók

A Nokia és komáromi gyárának üzemi tanács aláírta a megállapodást a leépítésre kerülő dolgozók támogatási programjáról.
Megállapodás a Nokiánál

A Nokia és komáromi gyárának üzemi tanács aláírta a megállapodást a leépítésre kerülő dolgozók támogatási programjáról. A Nokia Komárom Kft. tájékoztatta erről lapunkat. Az üzemi tanács vezetőjének nyilatkozata a holnapi Kisalföldben lesz olvasható.

A Nokia Komárom Kft. és a Nokia Komárom Kft. Üzemi Tanácsa aláírta a csoportos létszámcsökkentésről szóló megállapodást, amelyre a február 8-án bejelentett változások következményeként kerül sor. A megállapodás alapján a Nokia 2012-ben, komáromi gyárában mintegy 2300 munkatársát érintő csoportos létszámcsökkentést hajt végre. Az elbocsátásokra várhatóan három ütemben kerül sor. Az áprilisban tervezett első kör előreláthatóan mintegy 1200 munkatársat érint.
Az érintett munkatársak részére a Nokia mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási programot kínál. Ez a program az érintett munkavállalók számára segítséget nyújt az újbóli elhelyezkedéshez tanácsadás, állás- és képzési börzék segítségével. A támogatási program részét képezik még különféle szakképzést nyújtó fejlesztő programok, valamint egyéni vállalkozásokat segítő felkészítés is. A létszámcsökkentésben érintett munkatársak számára a Nokia a kötelező felmondási időn túl, önkéntesen két havi felmentési, azaz fizetett álláskeresési időt kínál. A Nokia és az üzemi tanács megegyezett abban is, hogy a törvényben foglalt kötelező végkielégítésen túl a Nokia további három havi átlagkeresetet biztosít minden érintett munkatársnak.

– A helyi támogatási programmal a Nokia mindent megtesz azért, hogy az érintett munkatársakat megsegítse. Együttműködünk a partnereinkkel helyi és regionális szinten egyaránt, hogy az érintetteknek megtaláljuk a munka és egyéb lehetőségeket, ezért már számos vállalattal fel is vettük a kapcsolatot – mondta el Yrjö Eskola, a Nokia komáromi gyárának ügyvezető igazgatója. A megállapodás részeként a Nokia mint munkáltató dönt majd arról, hogy mely munkakörök szűnnek meg

Korábban

László Zoltán elmondta: a Nokia a szakszervezettel közösen kialakította azokat a szempontokat, melyekre tekintettel lesznek az elbocsátások során. Figyelembe veszik többek között az egy keresős családokban élő munkavállalók, a több gyermekesek, az idősek és azok érdekeit, akiknek családjából mindkét felnőtt a Nokiánál dolgozik.

Az elbocsátandók körét csak hétfőn kezdik összeállítani, ezért nem lehet tudni, a létszámból hány fő magyar, vagy szlovák állampolgár, illetve Komárom-Esztergom megyei lakos.

László Zoltán hozzátette: számításaik szerint a munkavállalók ledolgozott éveik után átlagosan 8-10 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak. Álláskeresésükhöz Győrben, Komáromban és Tatabányán nyit pályaorientációs pontokat a Vasas Szakszervezet helyi alapszervezete és az MSZOSZ megyei képviseletei. Komáromban az önkormányzat biztosított helyiséget az pályaorientációs ponthoz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban bejelentette, hogy a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról állapodtak meg, amely igyekszik feltárni a tömeges létszámleépítés következményeit enyhítő lehetőségeket.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja tárgyalásokat kezdett a régió vállalkozóival, hogy a Nokiától elküldött dolgozókkal bővítsék vállalkozásuk létszámát, akár foglalkoztatási támogatások biztosításával, munkahelyteremtő beruházás, bértámogatás, képzési támogatás, utazási költségtérítés nyújtásával.

A Nokia február 8-án jelentette be hogy Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Salóból (Finnország) ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4.000 dolgozótól válnak meg 2012 végéig.

A 4.400 főt foglalkoztató komáromi üzemből 2.300 főt bocsát el.

Olvasóink írták

  • 1. Qllancs 2012. március 09. 15:39
    „HOL az 1 millió munkahely ?????
    Most lassan 1 millió MUNKANÉLKÜLI LESZ !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új athéni járat indult Budapestről

Egy hónapi szünet után péntektől ismét van közvetlen légi összeköttetés a görög és a magyar főváros… Tovább olvasom