Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Pálinkaparfüm nem csak férfiaknak

Tarolt a nemzetközi kisüstipálinka-fesztivál versenyén a Győri Likőrgyár.

A pálinka az emberi társadalom egyik legősibb itala. Összetevői ugyan igen különbözőek, de az közös, hogy a világ minden táján szívesen fogyasztják. A legzamatosabb pálinkafélék Magyarországon találhatók, ahol a gyümölcsből készült pálinkák bukéja egyedülálló a világon.

Mindössze hét évre tekint vissza a gyulai Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár, mégis már komoly rangot vívott ki magának országon belül és kívül egyaránt a szakmában. A tradíciók őrzése, új tradíciók teremtése különösen fontos egy olyan termék esetében, mint éppen a pálinka, amely évszázados hagyományokban gyökeredző hungarikumra, kisüsti pálinkára épül. Ennek a nedűnek a tiszteletére, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítésére, a minőségi pálinka-előállítás elősegítésére hozták létre 2000-ben a nemzetközi kisüstipálinka-fesztivált és versenyt, ami a Kárpát-medence magyarságának bevonásával a régió legjelentősebb pálinka-, gyümölcspárlatversenyévé vált. A rendezvény nem titkolt célja a pálinka pozíciójának évről évre való erősítése, hiszen ezekben nemzeti sajátosságaink, kultúránk, a magyarság ölt testet.

A pálinkafesztivállal egy időben megrendezett XV. Magyar Országos Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyen kiemelkedően szerepelt a Győri Likőrgyár Zrt. A társaság 16 termékkel nevezett és 15 díjat gyűjtött be.

– Három arany (sárgadinnyepárlat, Hortobágyi betyár bodzapálinka, Bouchet brandy), három ezüst- és kilenc bronzérmet érdemeltek ki termékeink, és megkaptuk a házigazda Gyula Város Önkormányzatának különdíját is. Ez valóban szép siker. Elsősorban annak köszönhető, hogy a nagyon erős mezőnyben, a minőségi pálinkát termelő és palackozó cégek között sikerrel használtuk ki azt a divatirányzatot, amely most leginkább jellemzi a pálinkatrendet. Sokkal jobban odafigyeltünk erre, mint korábban. Meg is lett az eredménye – vélekedett a sikerről Barabás Attila vezérigazgató, és magyarázatképpen hozzátette: – A versenyen egyértelműen érződött, hogy két pálinkastílus csapott össze. Egyrészt a tradicionális magyar technológiával készült pálinkák küzdöttek meg a modern német technológiával készült pálinkával. A német pálinka ízében ugyan kicsit szegényebb, de gyümölcsösebb, míg a magyar teltebb ízű, hosszabb utóízű. Érdekes, hogy teljesen kiegyensúlyozott volt maga a verseny mindkét stílusirányban. Nagy a dilemma, hogy merre tart a magyar pálinka ízvilága.

Különös dolog pálinkáknál – akár a parfümöknél – íz- és illatdivatról beszélni, pedig lehet. Barabás Attila szerint most a gyümölcsfajtákból a kuriózumok lettek a divatosak. Megjelent például a bodza, az áfonya, a madárberkenye, a kökény és a csipkebogyó, míg az olyan klasszikus gyümölcsök, mint a szilva, körte, cseresznye most egy kicsit hátrébb szorultak.

– Két abszolút top prémium kategóriájú pálinkával léptünk piacra a tavalyi év végén: a Szeremley szemelt törkölypálinkával, ami egy nagyon különleges, és jó minőségű érlelt pálinka, valamint a göcseji bucskás körtepálinkával, ami mind kiszerelésében, mind árában és beltartalmában nagyon magas kategóriát képvisel.

Új pálinkánk a Pálinka 52 névre hallgató termékünk, ami egy laposüveges, modern küllemmel, nyakba akasztóval ellátott produktum. A legújabb termékünk pedig, amivel elsőként Budapesten a jövő héten nyíló Tavaszi Pálinka Fesztiválon jelenünk meg, a pannonhalmi pálinkaparfüm-sorozat. Ezt a pálinkaparfümöt természetesen nem kézre permetezzük, mint a parfümöt szokás, hanem mint a fűszerecetet, ételre kell permetezni. Például a birspálinkával nagyszerűen lehet salátákat, hideg gyümölcsleveseket ízesíteni. Barackpálinkával fantasztikusan meg lehet bolondítani szárnyashúsokat, a szilva kimondottan alkalmas például vadhúsokhoz, az érlelt törkölyt pedig kimondottan édességekhez ajánljuk. A pálinkaparfüm csak növeli az ételek íz- és illathatását, hiszen egy permet révén mindössze egytized milliliter kerül az ételre, de miután az alkohol gyorsan elpárolog, leginkább az ízhatás és az illat marad meg – mondja befejezésül a magyar Pálinka Lovagrend alapító tagja és kincstárnoka, aki bízik az új termékek sikerében.

Heller László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredmény: Az előzetes adatok szerint 53 százalékkal nyert a konzervatív UMP jelöltje Nicolas Sarkozy lesz az új francia elnök

Párizs MTI Tovább olvasom