Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Péntektől öt százalék a távhő áfája

A távfűtés áfája péntektől öt százalékra csökken, miután az Európai Unió nem emelt kifogást január 15-ig a döntés ellen - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő pénteken Budapesten a Magyar Villamosművek Észak-budai Fűtőművében tartott kormányszóvivői tájékoztatón.
Hangsúlyozta, hogy így mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban élő csaknem kétmillió ember kiadásai csökkenhetnek.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra: a kormány kezdeményezésére már a múlt év nyarán kedvezményes kulcs alá sorolták a távfűtés áfáját, ami akkor 25 százalékról 18 százalékra csökkent. Most a Parlament tavaly őszi döntése értelmében mérséklődött tovább öt százalékra a távhő díj áfája.

Egy átlagos budapesti távfűtéses lakás éves fűtési díja ebben az évben 45-50 ezer forinttal mérséklődhet - tette hozzá a kormányszóvivő. Vidéki példákat is említett: Debrecenben mintegy 40 ezer forinttal fizetnek kevesebbet éves szinten a távfűtéses lakásban élők, Tatabányán a távhő díjának éves csökkenése meghaladja majd az 50 ezer forintot lakásonként, Szolnokon 36 ezer forinttal, Szombathelyen 20-22 ezer forinttal, Székesfehérváron 25-30 ezer forinttal kerül kevesebbe éves szinten a távfűtés a számítások szerint.

Szollár Domokos utalt arra is, hogy a kormány a távfűtés díjának áfa-csökkentésén túl több más intézkedést is hozott a távfűtéses lakásban élők megélhetési költségeinek mérséklése érdekében. Példaként említette, hogy a kormányzat több éve jelentős mértékű támogatást nyújt az ÖKO-, a Panel- és a Zöld Beruházási Rendszerprogram keretében, ösztönözve a takarékos energiagazdálkodást.

Mindezt részletezve elmondta: az ÖKO-program célja, hogy a lakások egyedi fűtéslehetőségeit megteremtve kisebb legyen a lakások energiafelhasználása. Külön is kiemelte, hogy a program egyik fontos célja a túlfűtésből adódó energiapazarlás megakadályozása. Eddig az ÖKO-programra több mint 1.400 pályázat érkezett 5,5 milliárd forint értékben, és ennek eredményeként mintegy 100 ezer lakásban lett szabályozható a fűtés. E program forrásaira ez év május 31-ig még lehet pályázni - tette hozzá.

Magyarországon a lakosság ötöde él panel- vagy iparosított technológiával készült lakásokban. Ezeknek az otthonoknak a korszerűsítésére indították a Panelprogramot, amelynek keretében 2002-2009 között mintegy 245 ezer lakás újult meg. Ez a panellakások egynegyedét jelenti. A Panelprogramban a költségek viselésében egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban vesz részt az állam, az önkormányzat és a lakás tulajdonosa - ismertette a szóvivő. Külön is megemlítette az óbudai úgynevezett faluház közelmúltban befejeződött felújítását. Szollár Domokos megjegyezte: egy komplex felújítás eredményeként egy panelház energiaköltsége akár 40-45 százalékkal is csökkenhet éves szinten. Ez lakásonként havi 10-15 ezer forintos megtakarítást jelent.

A Zöld Beruházási Rendszerprogramról szólva közölte: ennek célja, hogy a szén-dioxid kereskedelemből származó magyar bevételeket visszaforgassa a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Ebből finanszírozzák a Klímabarát Otthon elnevezésű programot, amelyben 60 százalékos támogatást kaphatnak a lakástulajdonosok. Eddig több száz pályázat érkezett erre a programra, több milliárd forint értékben. A pályázatokról január végén döntenek, és ekkor lehet tudni, hogy mely pályázat milyen összegű támogatást nyert el - mondta a kormányszóvivő.

Az MTI kérdésére válaszolva Szollár Domokos úgy fogalmazott, hogy a kormány az idei költségvetés tervezésekor már figyelembe vette a távhő áfájának csökkentésével járó esetleges bevételkiesést. Ezért a bevételi oldalon már úgy tervezték a költségvetést, hogy a távhő áfacsökkentésének lehetősége már meglegyen. Így például az adórendszer átalakítása során - amellett hogy csökken az idén a személyi jövedelemadó-kulcs és a munkáltatói járulék - a bevételek növelését célzó adóelemek is megjelentek. Így többek között a fogyasztást terhelő adók növelése, a jövedéki adók emelése, valamint a vagyoni alapú ingatlanadó bevezetése teremtette meg a távhő áfacsökkentésének forrását. A lakosság összességében a távhő áfájának csökkentésével mintegy 17 milliárd forint megtakarításhoz jut.

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő közölte, és újólag megerősítette: az idén fokozatosan megszűnik a gázár-támogatás. Ez az árcsökkenés függvénye - tette hozzá a szóvivő. Jelezve, hogy a múlt év januárjához képest az idén januárban 12 százalékkal kell kevesebbet fizetni a lakossági gázért. A múlt évben a gázár-támogatás 80 milliárd forintot is meghaladó összegű volt, míg az idén erre a célra 55 milliárd forintnál többet nem lehet fordítani.

Olvasóink írták

 • 5. SP 2010. január 16. 17:34
  „""A távfűtés áfája péntektől öt százalékra csökken, miután az Európai Unió nem emelt kifogást január 15-ig a döntés ellen""
  Korábban a TV-ben elhangzottak szerint január 1.-től, ha 15.-ig nem vétózza meg az EU.
  Vagy csak ez is népetető trükk volt?”
 • 4. achilleus 2010. január 16. 14:10
  „3. hozzászólás dondongó 2010.01.15. 20:42
  A választásokig kitart, aztán majd "rájönnek" az elvtársak, hogy ez így nem "igazságos". Csakhát most nem ők nyerik. De most nem is ez a lényeg, hanem az hogy legalább a parlamentbe bejutó bűnözők ne lehessenek felelősségre vonhatók.”
 • 3. dondongó 2010. január 15. 20:42
  „A panelban távfűtés van, rájuk gyúrnak, bár a távhőt gázzal állítják elő (áfa: 25%), szóval nem stimmel itt valami.”
 • 2. Nornora 2010. január 15. 15:01
  „És a fával fűtőék szavazata? Ja, bocsánat, az soha nem is számított.”
 • 1. theseus 2010. január 15. 14:45
  „És a lakossági földgázé? Az azt használók szavazatairól már lemondott a kormánypárt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanyoszlopnak csapódott egy rendőrautó

Villanyoszlopnak csapódott, majd az út menti árokba sodródott egy rendőrautó Mezőberényben - közölte… Tovább olvasom